15 Ιουλ 2011
Πράσινο για 2.215 αιτήσεις
Πράσινο φως για τις πρώτες 2.215 αιτήσεις πολιτών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον» καθώς εγκρίθηκαν σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος...
Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μέσα στις επόμενες ημέρες οι συνεργαζόμενες τράπεζες θα ειδοποιήσουν τους πολίτες για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων και την εκταμίευση των προκαταβολών. Ο μέγιστος χρόνος για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων είναι τέσσερις μήνες και απαιτείται η διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης προκειμένου να εκταμιευθεί το σύνολο του προϋπολογισμού.
Μέχρι σήμερα το πλήθος των αιτήσεων στις τράπεζες υπερβαίνει τις 38.000, από τις οποίες 18.600 έχουν λάβει προέγκριση δανείου ενώ 8.000 αφορούν ολοκληρωμένους φακέλους που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας έγκρισης.
Η λίστα με τα ονόματα των πρώτων ωφελουμένων θα βρίσκεται από αύριο στον δικτυακό τόπο της ΕΤΕΑΝ Α.Ε. (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) www.tempme.gr.
Η υποβολή αιτήσεων συνεχίζεται και αφορά κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί μέχρι το 1990 με τιμή ζώνης έως 2.100 ευρώ ανά τ.μ. ενώ το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα ένταξης και μεμονωμένων διαμερισμάτων πολυκατοικίας.
Οι νέες αιτήσεις αφορούν δύο εισοδηματικές κατηγορίες ωφελουμένων: η πρώτη κατηγορία αφορά ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ή 60.000 ευρώ αντίστοιχα. Το δάνειο που χορηγείται είναι άτοκο και η επιχορήγηση είναι ύψους 35%. Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται ατομικά ή οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 60.000 ή 80.000 ευρώ αντίστοιχα. Στην περίπτωση αυτή το δάνειο είναι μεν άτοκο αλλά το ύψος της επιχορήγησης περιορίζεται στο 15% του συνολικού κόστους.
Ενεργοβόρα κτίρια.
Τα κτίρια στην Ελλάδα ευθύνονται περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Κατά την περίοδο 2000 - 2005 αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά περίπου 24%, γεγονός που τα κατατάσσει στα πιο ενεργοβόρα κτίρια της Ευρώπης.
Ορισμένοι από τους βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η παλαιότητα των κτιρίων και η μη ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας σε αυτά, λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας τα τελευταία 30 χρόνια. Περισσότερα από αυτά τα κτίρια οικοδομήθηκαν πριν από το 1980 και αντιμετωπίζουν θέματα, όπως μερική ή παντελής έλλειψη θερμομόνωσης και παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα.
ta nea on line