12 Φεβ 2012

Σοβαρά επεισόδια στο Σύνταγμα, ένταση στην Βουλή

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο Σύνταγμα το απόγευμα. Η ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα είναι αποπνικτική από την χρήση χημικών. Τα ΜΑΤ επιχειρούν...
να απωθήσουν τους διαδηλωτές από την πλατεία Συντάγματος και Πανεπιστημίου, ενώ οι διαδηλωτές προσπαθούν να βρουν τρόπους διαφυγής. Εν τω μεταξύ, σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την νέα δανειακή σύμβαση. Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν αργότερα το βράδυ. Το Tvxs θα μεταφέρει τις δραματικές εξελίξεις λεπτό-προς-λεπτό.

20: 18 - Βροχή από χημικά στην Κοραή

20:14 - Φωτιά τώρα σε εξέλιξη σε τράπεζα στην Πλατεία Κοραή

20:12 - "Η αρνητική μου ψήφος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο εκφράζει την πεποίθησή μου, ότι τα μέτρα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής που ενσωματώνονται στο παρόν νομοσχέδιο αντιστρατεύονται την επιδίωξη εξόδου της χώρας από την σημερινή κρίση υπερχρέωσης που αποτελεί ύψιστο δημόσιο και εθνικό συμφέρον" δήλωσε η βουλευτής Β Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη.

20:10 - O ΣΚΑΙ μεταδίδει ότι υπάρχουν περισσσότεροι από 20 τραυματίες αστυνομικούς

19:52 - Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκο, την στιγμή που πέταξε προς τα υπουργικά έδρανα της Ολομέλειας τον ογκώδη τόμο του νομοσχεδίου. Στόχος του βουλευτή ήταν ο Ε. Βενιζέλος, τον οποίον τελικά δεν πέτυχε..

19:50 - Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, Λάμπρος Μίχος, Κυριακή Τεκτονίδου, Μαρία Κυριακοπούλου, Ηλίας Θεοδωρίδης και Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος με έγγραφή δήλωσή τους αναφέρουν ότι δεν θα πάρουν μέρος στην σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή, καθώς αυτή (σσ η ψηφοφορία) "επιβλήθηκε ως μόνη επιλογή στο πολιτικό σύστημα και αγνοεί τον ελληνικό λαό"

19:46 - Ξαναγεμίζει η Αμαλίας, καθώς οι διαδηλωτές που είχαν φύγει λόγω των δακρυγόνων, επιστρέφουν.

19:38 - Παρά τα εκτεταμένα επεισόδια πολύς κόσμος εξακολουθεί να παραμένει στην περιοχή του Συντάγματος.

19:34 - Σύμφωνα με πληροφορίες, 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Χ. Καστανίδη δεν θα συμμετάσχουν στην αποψινή ψηφοφορία

19:30 - Στο ιατρείο της Βουλής ο Μίκης Θεοδωράκης με αναπνευστικά προβλήματα από τα χημικά. «Ετοιμάζονται να ψηφίσουν το θάνατο της Ελλάδας», δήλωσε προσερχόμενος στη Βουλή, καταγγέλοντας παράλληλα τη χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις στο συλλαλητήριο που είναι σε εξέλιξη στο Σύνταγμα. «Στέλνουμε ενα μήνυμα αισιοδοξίας...Αγωνιστήκαμε και νικήσαμε...και αυτή τη φορά θα νικήσουμε», ανέφερε εισερχόμενος στο Κοινοβούλιο.

19:25 - Εν τω μεταξύ μέσα στην Βουλή τώρα μιλάει η Αλέκα Παπαρήγα. Ήταν τόσος πολύς ο κόσμος σήμερα, που δεν χρειαζόταν καμία περιφρούρηση από τα ΜΑΤ, λέει.

19:23 - Μ.Θεοδωράκης-δηλώσεις τώρα: Θέλω να μπω μέσα στη Βουλή να τους κοιτάξω στα μάτια γιατί ετοιμάζονται να ψηφίσουν το θάνατο της Ελλάδας

19:18 - Γενικευμένα επεισόδια σε όλο το κέντρο της Αθήνας. Όπως μεταδίδει συνεργάτης του Tvxs , η συγκέτρωση των διαδηλωτών έχει σπάσει στα δυο. Το ένα κομμάτι είναι επί της Αμαλίας μέχρι Διονυσίου Αεροπαγήτου και το άλλο κομμάτι προς τα Προπύλαια. Παρά την συνεχής ρίψη χημικών ο περισσότερος κόσμος παραμένει στην περιοχή. Μάλιστα τα τελευταία λεπτά πυκνώνει ο κόσμος στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

19:14 - Επεισόδια στα Προπύλαια με μολότοφ ,φωτιές πετροπόλεμο και εκτεταμμένη χρήση χημικών

18:45 - Πρώτο θέμα και στη διαδικτυακή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica τα επεισόδια που σημειώνονται κατά τις διαδηλώσεις μπροστά από την ελληνική Βουλή. Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο  «Συγκρούσεις στην Αθήνα, με μολότοφ και τραυματίες», ενώ κάνει αναφορά και στις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή.

18:42 - Πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας.

18:34 - Εκρήξεις στην πλατεία Συντάγματος. Οι ειρηνικοί διαδηλωτές έχουν απομακρυνθεί. Η μεγάλη διαδήλωση διαλύεται λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

18:22 - Τραυματισμός διαδηλωτή στο Σύνταγμα στην Βασ. Γεωργίου πριν από λίγο

18:18 - Με φανερά τα συμπτώματα της δύσπνοιας, εξαιτίας της ρήψης χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, έφθασε πριν από λίγο στη Βουλή ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά τα οποία είναι εναντίον του ελληνικού λαού καταλύουν επιπλέον κάθε έννοια συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας. Ο κ. Γλέζος έθεσε το ερώτημα γιατί δεν προκηρύχθηκαν εκλογές προκειμένου ό,τι αποφασιστεί να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού ενώ κατέληξε λέγοντας "δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει εξέγερση του ελληνικού λαού και ο ελληνικός λαός είναι εξεγερμένος".

18:16 - Η ατμόσφαιρα αυτή τη στιγμή στο Σύνταγμα είναι αποπνικτική. Τα ΜΑΤ επιχειρούν να απωθήσουν τους ταραξίες σε πλατεία Συντάγματος και Πανεπιστημίου, ενώ οι διαδηλωτές προσπαθούν να βρουν τρόπους διαφυγής.


18:15 - Με εντολή της αστυνομίας έκλεισε λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα και μέχρι νεοτέρας, και ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια, με αφορμή το συλλαλητήριο που πραγματοποιείται έξω από τη βουλή κατά της νέας δανειακής σύμβασης. Με δεδομένο ότι και ο σταθμός του Συντάγματος είναι κλειστός από το πρωί, η πιο κοντινή πρόσβαση στην πλατεία Συντάγματος με το μετρό είναι οι σταθμοί Ευαγγελισμός και Μοναστηράκι.

18:12 - Πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde πριν από λίγα λεπτά η συγκέντρωση περίπου 25.000 διαδηλωτών, όπως αναφέρεται, μπροστά στην ελληνική Βουλή, εν όψει της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί το βράδυ για τη νέα δανειακή σύμβαση από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.

18:06 - Ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με πληροφορίες μόλις απομάκρυνε τον Μανώλη Γλέζο από το Σύνταγμα λόγω χημικών. Φορουσε αντιασφυξιογόνο μάσκα. Απομακρύνθηκε από το Σϋνταγμα και ο Μίκης Θεοδωράκης

18:04 - Μέσα στην Βουλή, ο Παν.Λαφαζάνης κατηγορεί "κουκουλοφόρους" ότι δεν θέλουν το "λαϊκό ποτάμι"

17:58 - Σύνεφο καπνού από τα χημικά στην Αμαλίας

17:54 -Στη Νομική σημειώθηκαν επεισόδια όταν άτομα που βρίσκονταν μέσα στο Ίδρυμα πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι «απάντησαν» με χημικά.

17:50 - Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, αστυνομικός δέχθηκε πριν από λίγο φωτοβολίδα στο πρόσωπο και σωριάστικε στην άσφαλτο .Συνάδελφοί του τον μεταφέρουν για πρώτες βοήθειες

17:45- Ο κόσμος απομακρύνθηκε από την Αμαλίας μετά την χρήση χημικών και τα επεισόδια με τα ΜΑΤ

17:35 - Ένταση τώρα στην πλατεία Συντάγματος. Πληροφορίες ότι έγινε χρήση χημικών από τα ΜΑΤ

17:31- «Δεν βλέπουν ότι έχουμε ήδη χρεοκοπήσει; Δεν έχουμε τίποτα άλλο να δώσουμε» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας Independent σχετικά τις μαζικές διαδηλώσεις στην Αθήνα ενάντια στο νέο μνημόνιο.

17:25 - Ο Μίκης Θεοδωράκης βρίσκεται στο Σύνταγμα

17:20 - Περίπου τρεις χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ομονοίας στο κάλεσμα το ΠΑΜΕ.  Κύριο σύνθημα στο πανό στην πλατεία Ομονοίας "Να φύγει τώρα η κυβέρνηση του εγκλήματος μαζί με την τρόικα".

17: 17- O Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ στο βήμα της Βουλής. Ζούμε την αρχή του τέλους ενός τελειωμένου πολιτικού και κομματικού συστήματος, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρεοκόπησαν τη χώρα

17:16 - «Φοβάμαι ότι θα σημειωθεί κοινωνική έκρηξη. Οι Έλληνες πολίτες δεν αντέχουν άλλη "τιμωρία"», είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας Guardian, έπειτα από ρεπορτάζ που έκανε η ανταποκρίτρια Έλενα Σμιθ παραμένοντας για είκοσι ημέρες στη χώρα. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας έχει ήδη 174 σχόλια αναγνωστών, πολλοί από τους οποίους τονίζουν ότι οι Έλληνες πρέπει να «στρωθούν στη δουλειά» προκειμένου να ξεπεράσουν στην κρίση

17:15 - Το ΠΑΜΕ μπαίνει στην Ομόνοια αυτή τη στιγμή από Γ' Σεπτεμβρίου. Πολύς κόσμος, τουλάχιστον μέχρι Κάνιγγος.

17:07 - Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενόψει της ψηφοφορίας για τη Δανειακή Σύμβαση:  “Στο κύκνειο άσμα του, το πολιτικό σύστημα της χώρας ετοιμάζεται να παραδώσει το μέλλον μας στους δανειστές. Είναι προφανές πλέον ότι οι χρεοκοπημένες πολιτικές τους δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα. Την απάντηση την δίνουν οι πολίτες σήμερα στους δρόμους, κάθε μέρα με την αυτενέργειά τους και θα την δώσουν και πιο ηχηρά στις εκλογές που πλέον πρέπει να γίνουν άμεσα”.

17:00 - Βουλή - Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Θέτουν τρομοκρατικά διλήμματα στο λαό, επιτομή της λαϊκής χρεοκοπίας το νέο μνημόνιο

16:56 - Συνεχής η προσέλευση των πολιτών στο Σύνταγμα. Γέμισε κόσμο η Αμαλίας.

16:50 - Κ. Χατζηδάκης: Δεν βάζουμε την υπογραφή μας στη χρεοκοπία της Ελλάδας

16:36 - Δεκάδες μοτοσυκλετιστές πέρασαν Βουλή κάτω από τα χειροκροτήματα των περίπου 2.000 συγκεντρωμένων

16:34 - Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα αντισυνταγματικότητας του νόμου

16:32 - Αν και επισήμως το συλλλαλητήριο είχε προγραμματιστεί για τις 17:00, ήδη έχει μαζευτεί πολύς κόσμος μπροστά από τη Βουλή. Όλα δείχνουν ότι η συγκέντρωση θα είναι μεγάλη και με παλμό, καθώς βελτιώθηκε και ο καιρός την τελευταία ώρα.

16:29 - "Όχι" στο νέο οικονομικό πρόγραμμα θα πει απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής η ηθοποιός 'Α. Βαγενά, η οποία ως πρώτη επιλαχούσα στην 'Α Αθήνας, κατέλαβε την βουλευτική έδρα μετά τη χτεσινή παραίτησή της κ Π. Ζούνη.     Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Βαγενά εξήγησε στο ΑΜΠΕ ότι παρόλο που θα καταψηφίσει, δέχτηκε την έδρα διότι, όπως τόνισε, την εξέλεξε "ο κόσμος" και όχι "κανένας μηχανισμός".

16:25 - Άγνωστος Στρατιώτης τώρα

16:15 - Στην απόφαση για αποχώρηση από τη Βουλή μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών των θεσμικών εκπροσώπων του, προσανατολίζεται ο ΛΑΟΣ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερη κοινοβουλευτική πηγή του κόμματος, ο σχεδιασμός του ΛΑΟΣ είναι να μιλήσουν στη Βουλή, ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Κιλτίδης, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Μαρκάκης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αλέκος Χρυσανθακόπουλος. Τέλος θα πάρει το λόγο ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, θα αιτιολογήσει την άρνησή του στη δανειακή σύμβαση, και στη συνέχεια θα αποχωρήσει με την κοινοβουλευτική του ομάδα από τη Βουλή.

16:05 - Με την έκφραση δεν «πάει άλλο», «μας προκαλείτε», «είμαστε ευγενείς αλλά όχι ηλίθιοι» η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα παρενέβη για να επικρίνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι δεν πήρε το λόγο για να μιλήσει για τη διαδικασία του κατεπείγοντος: «Δεν ακούμε τίποτε άλλο από το πρωί παρά για καταστροφή μέχρι και εμφύλιο.. Η κρατική τηλεόραση θυμήθηκε τα Δεκεμβριανά». «Ξεπεράσατε τα όρια και έχουμε και εμείς κάποια όρια» είπε η κα Παπαρήγα προς τον κ. Βενιζέλο. «Διάλυση της Βουλής τώρα και εκλογές» ζήτησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το παρεμπίπτον ζήτημα του κατεπείγοντος που ετέθη στην Ολομέλεια διερωτώμενος προς τον κ. Βενιζέλο «νόμιμον είναι, αλλά είναι και ηθικόν;» το να μην μπορούν να τοποθετηθούν οι βουλευτές για ένα τόσο σπουδαίο θέμα.  Ζήτησε μάλιστα να παραταθεί η διαδικασία μέχρι και αύριο «προκειμένου να στηριχθεί η Δημοκρατία που κλυδωνίζεται» και συνέστησε να μην υπάρξουν ακρότητες «σαν εκείνες που πριν λίγο είδαμε και από τον κ. Βενιζέλο και το ΚΚΕ». Αλλιώς όπως είπε να διαλυθεί τώρα η παρούσα Βουλή και να διεξαχθούν εκλογές.  Σε επόμενη παρέμβασή του - μετά την τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου - ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως ο ίδιος έκανε σαφή τη θέση του στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών «όπου λάθρα μπήκε μέσα ο κ. Βενιζέλος και τον πέταξε έξω ο κ. Παπαδήμος». «Είπα ότι εγώ δεν μπορώ να συδιαλέγομαι με τις εντολές και τις οδηγίες της κας Μέρκελ, δεν μπορώ ούτε με τις μαριονέτες της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

16:03 - Κλούβες της αστυνομίας απέκλεισαν τον δρόμο μπροστά στα "λουλουδάδικα"- Φωτογραφία πριν από λίγο

15:56 - Έκλεισε από διαδηλωτές η Λεωφόρος Αμαλίας

15:50 - Πληροφορίες στα social media κάνουν λόγο για πολλές "προληπτικές" συλλήψεις πριν το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη.

15:45 - Μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις και των ανεξάρτητων βουλευτών κ.κ. Φώτη Κουβέλη, Πάνου Καμμένου, Χρήστου Κουρουμπλή και Σοφίας Σακοράφα ενώ και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη παραδέχθηκε ότι οι βουλευτές είναι αντιμέτωποι με εκβιαστικά διλήμματα σημειώνοντας όμως ότι τα διλήμματα είναι και αληθινά. Στη διαδικασία του κατεπείγοντος επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος γιατί όπως τόνισε δεν είναι δυνατή η εκκίνηση της διαδικασίας ανταλλαγής των ομολόγων και δεν θα μειωθεί το δημόσιο χρέος.

15:42 - Μεγάλη ένταση στην αίθουσα της Βουλής. Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος πέταξε το νομοσχέδιο προς την πλευρά του υπουργού οικονομικών.

15:37 - Επτά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης και ο πρώην υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, με κοινό τους κείμενο, παρεμβαίνουν στη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία, στην οποία δεν προβλέπεται, από τον Κανονισμό της Βουλής, να μιλήσουν. Δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τη νέα συμφωνία, εξηγούν γιατί θα το κάνουν και αναπτύσσουν τις θέσεις τους για την κρίση και αναφέρουν τι κατά τη γνώμη τους πρέπει να γίνει στη συνέχεια. Πέραν των δυο προαναφερθέντων, το κείμενο υπογράφουν οι βουλευτές Ηλίας Καρανίκας (Ευρυτανίας), Συμεών Κεδίκογλου (Εύβοιας), Γιώργος Ντόλιος (Έβρου), Θανάσης Οικονόμου (Ιωαννίνων) και Φραγκίσκος Παρασύρης (Ηρακλείου).

15:20 - Σε κλίμα μεγάλης έντασης, άρχισε το μεσημέρι η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της νέας δανειακής σύμβασης. Η διαδικασία ξεκίνησε με την ορκομωσία των τριών νέων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Έτσι, οι κ.κ. Χρήστος Γκόγκας, Μαρία Κλαυδιανού και Αννα Βαγενά καταλαμβάνουν τις αντίστοιχες έδρες των συναδέλφων τους που παραιτήθηκαν από το βουλευτικό τους αξίωμα, Παύλου Στασινού (’ρτας), Δημήτρη Βαρβαρίγου (Ζακύνθου) και Πέμυς Ζούνη (Α΄Αθήνας).

15:14 - Δύο πορείες, με αφετηρίες το δημαρχείο Σταυρούπολης και την πλατεία Άγιου Θεράποντα στην Τούμπα, πραγματοποίησαν σήμερα το ΠΑΜΕ και οι «Λαϊκές Επιτροπές» ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση. Εξάλλου, στις πέντε το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους. Από τις 3 το μεσημέρι θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται οι «Αγανακτισμένοι» στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους και από τις 4 και μετά καλούν τον κόσμο να βρίσκεται στην πλατεία ο ΣΥΡΙΖΑ, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συνδικάτα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πρωτοβάθμια Σωματεία Ιδιωτικού Δημοσίου Τομέα, κ.α.) και άλλες πολιτικές κινήσεις, («Σπίθα», «Αρμα», «Χριστιανική Δημοκρατία», κ.α.). Εκεί θα συγκεντρωθούν και οι «Μοτοσικλετιστές Εν Δράσει».

15:00 - Ονομαστική ψηφοφορία για τη νέα δανειακή σύμβαση ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επικρίνοντας την κυβέρνηση που το έφερε στη Βουλή με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων έκαναν λόγο για απαράδεκτο κοινοβουλευτικό αυταρχισμό και για παραβίαση κάθε ίχνους συνταγματικής τάξης.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr