27 Μαΐ 2011

Γκρίνια υπουργών για τον αιφνιδιασµό


Αναστάτωση επικράτησε  στην κυβέρνηση χθες όταν –λίγο πριν από τις 3 το µεσηµέρι – επιβεβαιώθηκε η σύγκληση του Συµβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον κ. Παπούλια, καθώς κανείς υπουργός δεν γνώριζετις προθέσεις του κ. Παπανδρέου. Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη εκτιµούσαν ότι µία τέτοια κίνηση θα µπορούσε να κάνει άνω - κάτω τις αγορές...
µε δεδοµένο ότι ανακοινωνόταν 24 ώρες µετά τη δήλωση Δαµανάκη ότι στο τραπέζι της Ε.Ε. υπάρχει και το θέµα της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχµή.
Οι ίδιες πηγές σηµείωναν ότι έντονο προβληµατισµό προκαλούσε και το ότι ο κ. Παπανδρέου είχε τετ-α-τετ συνάντηση µετον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας την Τετάρτη, όµως δεν επέλεξε να ζητήσει τη σύγκληση του Συµβουλίου τότε, αλλά µετά την επίσκεψή του στο Παρίσι. «Τι νεώτερο προέκυψε το τελευταίο 24ωρο πέραν των δηλώσεων Δαµανάκη για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη;», αναρωτιούνταν οι ίδιες πηγές.

Πηγές της Προεδρίας δήλωναν χθες ότι η πρωτοβουλία για το Συµβούλιο ανήκει στον Πρόεδρο  της Δηµοκρατίας (όπως ορίζει τυπικώς το Σύνταγµα), ωστόσο κυβερνητικοί αξιωµατούχοι επιβεβαίωναν αργότερα ότι ο Πρωθυπουργός ήταν εκείνος που τηλεφώνησε χθες το πρωί στον κ.Παπούλια για να του ζητήσει να συγκαλέσει συµβούλιο κορυφής.Οπερ και εγένετο.

Ενδοκυβερνητική γκρίνια προκάλεσε η πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου να συγκαλέσει σύσκεψη µε τη συµµετοχή ορισµένων µόνο µελών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ µε αντικείµενο τη σηµερινή συνεδρίαση του Συµβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης εξέφραζαν αργά το βράδυ τη δυσφορία τους για το γεγονός πως «στις κρίσιµες και καθοριστικές αποφάσεις» ο Πρωθυπουργός συµβουλεύεται µία συγκεκριµένη οµάδα στελεχών και κάποιους στενούς του συνεργάτες, τονίζοντας πως δεν είχαν καµία ενηµέρωση για την πρω τοβουλία του κ. Παπανδρέου να ζητήσει σύγκληση Συµβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον κ. Παπούλια. Τη δυσφορία επέτεινε το γεγονός ότι παράλληλα µε τη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στη Βουλή ορίστηκε δεύτερη σύσκεψη υπό τον κ. Παπακωνσταντίνου – που «εγκατάλειψε» την πρώτη σύσκεψη – και στην οποία εκλήθησαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Αννα Διαµαντοπούλου, Λούκα Κατσέλη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ανδρέας Λοβέρδος, ΓιώργοςΚουτρουµάνης, Βασίλης Εξαρχος, Χρήστος Πρωτόπαπας και Παντελής Οικονόµου. Κι αυτό διότι οι παριστάµενοι υπουργοί σχηµάτισαν την εντύπωση πως η σύσκεψη πραγµατοποιήθηκε για να τηρηθούν τα προσχήµατα δεδοµένου ότι περιορίστηκε σε µία γενική συζήτηση για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Δηµοσιονοµικής Προσαρµογής κατά την οποία ο υπουργός Οικονοµικών ζήτησε να του προτείνουν τρόπους για την επίτευξητων δηµοσιονοµικών στόχωντου 2011.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπουργός που συµµετείχεσ’ αυτήντη δεύτερη σύσκεψη ακούστηκε να µονολογεί µπαίνοντας στη Βουλή ότι «ήρθαµε να σφουγγαρίσουµε το υπουργείο Οικονοµικών»...


Δεν απάντησαν αµέσως

Την πρόσκληση για τη σύσκεψη των αρχηγών αποδέχθηκαν εξ αρχής ο αντώνης Σαµαράς και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε θετικά λίγη ώρα αργότερα – σηµειωτέον δεν είχε πάει στο ραντεβού µε τον Πρωθυπουργό – ενώ οΑλέξης Τσίπρας ζήτησε διευκρινίσεις από τον ίδιο τον Κάρολο Παπούλια σε σχέση µε την ατζέντα της συνάντησης και αµέσως µετά απάντησε καταφατικά.

Με δήλωσή της η Αλέκα Παπαρήγα προεξοφλούσε τη στάση της στη συνάντηση. «Η συνάντηση έναν στόχο έχει: να εκβιάσει και να τροµοκρατήσει τον λαό να κάνει νέες θυσίες για τα κέρδη των επιχειρηµατικών οµίλων».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης έλεγε χθες ότι αν δεν καταλήξει κάπου η συνάντηση, τότε ενδεχοµένως ο Πρωθυπουργός θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε: «Η στάση µας είναι δεδοµένη. Δεν συναινούµε στο σχέδιο λεηλασίας του ελληνικού λαού, απορρίπτουµε τα εκβιαστικά διλήµµατα εις βάρος του».


5 σενάρια για την επόµενη µέρα

Η Νέα Δηµοκρατία διά του κ. Σαµαρά, υπό την πίεση των δεδοµένων, δίνει µιας µορφής συναίνεση στην κυβέρνηση βάζοντας όµως όρους και προϋποθέσεις. Ακολούθως η κυβέρνηση υιοθετεί ορισµένες από τις προτάσεις για την οικονοµία στο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα δηµοσιονοµικής προσαρµογής.

Η κυβέρνηση παρά την έκκληση του Πρωθυπουργού δεν εξασφαλίζει την απαιτούµενη συναίνεση. ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι θα συνεχίσει µόνος του την προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και το επόµενο διάστηµα συνεχίζει τις διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα µε στόχο την εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας.

Το έκτακτο Συµβούλιο Κορυφής οδηγείται σε ναυάγιο.Ο Πρωθυπουργός συνυπολογίζει τα δεδοµένα και ενδεχοµένως αποφασίζει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Αυτό το τελευταίο, άλλωστε, το υπονόησε και σε κάποιους πολιτικούς αρχηγούς κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίµου. Χθες ωστόσο κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι η συνάντηση µε τους πολιτικούς αρχηγούς δεν υποκρύπτει εκλογές.

ΤΑ ΝΕΑ on line