Εκ του ασφαλούς φαίνεται ότι προπαγανδίζουν οι Γερμανοί τη λύση της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Οι τράπεζές τους, όπως αποκαλύπτει χθεσινή αξιολόγηση του οίκου Fitch, ακόμη και στο ακραίο σενάριο, του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, θα υποστούν αμελητέες ζημιές, οι οποίες... σε κάθε περίπτωση είναι διαχειρίσιμες.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία αφορούσαν στο τέλος του 2010, το ύψος των ελληνικών ομολόγων που διακρατούσαν οι γερμανικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους υπολογιζόταν σε 25 με 28 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, η «έκθεσή τους στο ελληνικό Χρέος» ήταν η μικρότερη, σε σχέση με τις άλλες δύο υπερχρεωμένες χώρες της Ε.Ε.
Οι επενδύσεις τους σε ιρλανδικά ομόλογα ανέρχονται σε 115 δισ. ευρώ και σε πορτογαλικά φθάνουν τα 29 δισ. ευρώ.
Κατά συνέπεια, όπως αναγνωρίζει και ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος προσφάτως υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ακόμη και ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων της τάξεως του 50%, δεν θα προκαλούσε ισχυρό σοκ στο μετοχικό κεφάλαιο των γερμανικών τραπεζών.
Μάλιστα, εκτιμά ότι οι επιπτώσεις θα είναι τόσο περιορισμένες, ώστε θα απορροφηθούν πλήρως, χωρίς να χρειαστούν οι τράπεζες να προχωρήσουν στην ενίσχυση των κεφαλαίων τους.
Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων φαίνεται να διαθέτει η κρατική KFW, η οποία όμως τυγχάνει ειδικής στήριξης από το Γερμανικό Δημόσιο.
Από τις αμιγώς εμπορικές τράπεζες, τη μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος αντιμετωπίζει η Commerzbank, ενώ η Deutsche Bank, της οποίας ηγείται ο J. Akerman, γνωστός για τις πρωτοβουλίες που φημολογείται ότι είχε αναλάβει για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικά ομόλογα μόλις 1,6 δισ. ευρώ.
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος χθες τοποθέτησε την Αγκόλα μία βαθμίδα υψηλότερα απ' αυτή που έχει αξιολογήσει την Ελλάδα, διαβλέπει σοβαρούς κινδύνους αποσταθεροποίησης ολόκληρης της ευρωπαϊκής αγοράς, στην περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει τελικώς στην αναδιάρθρωση του χρέους της.
ΠΗΓΗ: enet.gr