10 Μαρ 2011

Τι διώχνει τους γενικούς γραμματείς;


Ο κ. Δ. Γεωργακόπουλος είναι ο τέταρτος γενικός γραμματέας που παραιτείται από την κυβέρνηση μέσα σε ενάμισι χρόνο. Οι παραιτήσεις αυτές αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου και αναδεικνύουν τις δύσκολες προσωπικές σχέσεις πολλών υπουργών.. με γενικούς γραμματείς που δεν επέλεξαν αλλά τους επιβλήθηκαν με τη διαδικασία του open.gov. Ο γκρίνιες των υπουργών για τη χαμηλή αποδοτικότητα και για την έλλειψη συννενόησης κάποιων γενικών γραμματέων πυκνώνουν, ωστόσο όσοι επιχείρησαν να θέσουν το θέμα στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου λένε ότι εξακολουθεί να στηρίζει σθεναρά τη νέα διαδικασία για τη στελέχωση κυβερνητικών θέσεων.

Το open. gov πάντως δεν ίσχυσε για όλες τις περιπτώσεις όπως διαφημίστηκε. Οι περισσότεροι διοικητές οργανισμών ή τα στελέχη σε νευραλγικές θέσεις του δημοσίου επιλέχθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς με κριτήρια εμπιστοσύνης και ικανοτήτων. Επειδή η πλήρωση των θέσεων αυτών καθυστέρησε, οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων είχαν όλον τον καιρό να συνειδητοποιήσουν τη δύσκολη κατάσταση της χώρας και δεν διόρισαν απλώς τους προσωπικούς και κομματικούς φίλους τους. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή έχουν τοποθετηθεί σε κρίσιμες θέσεις τεχνοκράτες με περγαμηνές οι οποίοι θεωρούνται «ταλιμπάν» της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση.

Την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε το open.gov οι καθυστερήσεις στις επιλογές των προσώπων ήταν μεγάλες. Οι ρυθμοί δεν φαίνεται να βελτιώθηκαν με την πάροδο των μηνών. Το ΦΕΚ που επισημοποιεί την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Α. Ανδρεόπουλου από τον Ιανουάριο αναμένεται να εκδοθεί από μέρα σε μέρα. Ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου δεν μίλησε ποτέ δημοσίως για τους λόγους της παραίτησης του, μάλιστα πηγαίνει κάθε μέρα για λίγες ώρες στο γραφείο του προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του υπουργείου.

Καλά πληροφορημένες πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος επιμένουν ότι η σχέση του με την υπουργό κυρία Τίνα Μπιρμπίλη δεν εξελισσόταν αρμονικά καθώς η ίδια εμπιστευόταν περισσότερο τους συμβούλους της και προκειμένου να χειροτερέψουν τα πράγματα αποφάσισε να εγκαταλείχει τη θέση αυτή. Η διαδικασία επιλογής του νέου γ.γ προχώρησε πιο γρήγορα αλλά εφόσον αληθεύει η πληροφορία που διατρέχει τους διαδρόμους του υπουργείου ότι ο επικρατέστερος αντικαταστάτης του κ. Ανδρεόπουλου φέρεται να είναι ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης και κουμπάρος της κυρίας Λούκας Κατσέλη κ. Α. Αλεξόπουλος, εγείρονται ζητήματα διαφάνειας. Ο κ. Αλεξόπουλος μολονότι δεν στερείται τυπικών προσόντων αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Ανάπτυξης εξαιτίας της σχέση που τον συνδέει με την υπουργό.

Η κυρία Κατσέλη φαίνεται ότι δεν είναι τυχερή στους γενικούς γραμματείς. Λίγους μήνες έπειτα από τη μετακίνηση της στο υπουργείο Εργασίας παραιτήθηκε ο γγ του υπουργείου κ. Δ. Δασκαλάκης για προσωπικούς λόγους. Και αυτή η παραίτηση έγινε τον Ιανουάριο και άργησε να ανακοινωθεί ενώ διέρρευσε ότι οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησης του είχαν να κάνουν με τη διαχείριση κάποιων προγραμμάτων του υπουργείου. Η διαδικασία αντικατάστασης του κ. Δασκαλάκη βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται η έγκριση της τελικής λίστας των τριών ατόμων από το Μέγαρο Μαξίμου.
Στο υπουργείο Ναυτιλίας, υπήρξε μεγάλη σύγκρουση και μάλιστα στο φως της δημοσιότητας ανάμεσα στον υπουργό κ. Ι. Διαμαντίδη και στον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Γ. Βλάχο.


Οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν να συνεργαστούν καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι σε αρκετά θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του υπουργείου και την τοποθέτηση των νέων διευθυντών στις υπηρεσίες του. Ο υπουργός ζητούσε από τον γενικό γραμματέα του να παραιτηθεί και εκείνος αρνιόταν επειδή όπως έλεγε ο διορισμός του έγινε μέσα από το open. gov. «Εάν δεν παραιτηθεί ο γενικός, τότε θα είναι ο πρώτος της κυβέρνησης που θα παυθεί», προειδοποιούσε ο κ. Διαμαντίδης. Τελικώς ο κ. Βλάχος πείσθηκε με την πίεση του Μεγάρου Μαξίμου να υποβάλλει την παραίτηση του. Η θέση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει προκηρυχθεί ακόμα στο open.gov.


Το Βήμα on line