10 Μαρ 2011

Γιάννης Πανούσης :"Δεν μπορώ ακόμα να φανταστώ πώς θα είναι ο Μετα -Έλληνας " συν/ξη στην Τζένη Σουκαρά


Επειδή πολλοί αναγνώστες μας ζήτησαν να σας παρουσιάσουμε κάποια αποσπάσματα απο την τηλεοπτική συνέντευξη που μας παρεχώρησε στην εκπομπή "Απέναντι στα Γεγονότα" στο DRTV,ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας ,σήμερα σας παραθέτουμε κάποια απο τα σημαντικότερα σημεία της..

 Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ

"Αν εξαιρέσει κανείς την οικονομική κρίση σε όλα τα άλλα φερόμαστε ως κοινωνία όπως παλιά!Παρκάρουμε με τον ίδιο τρόπο,μιλάμε με τον ίδιο τρόπο,σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο.Δεν μπορεί μια κουλτούρα που έχει φτιαχτεί εδώ και 37 χρόνια να ξεθολώσει σε ένα χρόνο το μυαλό μας για λόγους οικονομικούς και ξαφνικά να σκεφτόμαστε αλληλέγγυα και πολιτισμένα. Εδώ σε βρίζει αυτός που σε πάτησε γιατί κακώς έβαλες το πόδι σου κάτω απο το πόδι του!
Θεωρώ πως κατά βάθος πιστεύουμε ότι η κρίση δεν θα μας τσακίσει. Πιστεύουμε πως είναι κάτι που θα περάσει. Κι αφού περάσει ας στριμωχτούμε λίγο οικονομικά γιατί όπου να ναι θα αλλάξουν τα πράγματα και θα παραμείνουμε ίδιοι. Έχουμε φτιάξει διάφορες θεωρίες. Η Ζορμπάδικη θεωρία ,δεν είμαστε σαν τους Ευρωπαίους γιατί είναι περίεργοι τύποι, οι Αμερικάνοι είναι αφελείς,εμείς είμαστε ο περιούσιος λαός,που έχει τέτοια ευφυία και τέτοιο Θεό που δεν θα μας αφήσει. Δεν έχω δει πολλούς να λένε πως κάναμε λάθος. Δεν έχω δει κανένα να πιστεύει πως έφταιξε!Πάντα φταίνε οι άλλοι!Το θέμα της προσωπικής ευθύνης στην Ελλάδα έχει φύγει.Απουσιάζει ως θεωρία!"

 ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ;

"Έχει μήπως αλλάξει η θεωρία μας περί ζωής; Ακόμα υπάρχει μαύρο χρήμα. Υπάρχουν ακόμα άσπρες αποταμιεύσεις,υπάρχει επίσης η αίσθηση πως οι Κουτόφραγκοι θα μας βοηθήσουν γιατί χωρίς εμάς δεν μπορούν ..Το πελατειακό το καταγγέλουμε αλλά πηγαίνουμε στα πολιτικά γραφεία μήπως και βρεθεί κάποιος τρόπος να βολευτεί κανένα παιδί,με τον στρατό ακόμα θέλουμε το παιδί μας να υπηρετήσει στην γωνία του σπιτιού μας. Δεν έχω αντιληφθεί ακόμα ποιος είναι ο Μετα-Έλληνας,ο Έλληνας μετά την κρίση."

 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΙ ΕΜΟΥ

"Θεωρώ αδιανόητο αυτοί που στήσανε ,αυτοί που κερδοσκοπήσανε ,αυτοί που συγκαλύψανε να έλθουν να μας σώσουν.Πρέπει να αποχωρήσει όλο το κατεστημένο,συμπεριλαμβανομένου κι εμού.Ανεξάρτητα τι πιστεύει ο καθένας για τη ζωή του πως έπραξε ,έχουμε τελειώσει. Δεν ισοπεδώνω ,δεν λέω ότι όλοι είναι ίδιοι .Λέω ότι παίξανε όλοι τους ίδιους ρόλους. Είτε στην Βουλή,είτε σε άλλους χώρους.Αποτελούν το σύστημα. Το σύστημα που μας οδήγησε εδώ ,κερδοσκόπησε,μερικοί έβγαλαν λεφτά,άλλοι έφτιαξαν καρριέρες ,έφτιαξαν τις καρριέρες των παιδιών τους και των εγγονών τους. Συγκαλύψανε και το χειροτερο; Τώρα ηθικολογούν!Υπάρχει μια κυβέρνηση που εξελέγη με διαφορά 10% κι έχει κάθε δικαίωμα να κυβερνήσει με τον τρόπο που θέλει και να κριθεί .Η ηθικολογία περισσεύει. Αυτή  η ιστορία οι γιατροί παίρνουν φακελάκι,οι δικηγόροι κλέβουν ,οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες με ενοχλεί αφάνταστα.Είδαν γιατί αμφισβητείται το πολιτκό σύστημα κι αποφάσισαν να τραβήξουν όλη την κοινωνία κάτω!Δεν θεωρώ πως για την έκπτωση της Ελλάδος και την πτώχευση των Ελλήνων ευθύνονται οι διορισμοί.Τα λεφτά δεν φαγώθηκαν εκεί .Η κατάσταση η ανομική ευθύνεται ,που όλα συγχωρούνται κι όλα επιτρέπονται ..."

 ΠΟΙΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ;


"Έχει τον τρόπο του.Δεν λειτουργεί γραμμικά. Κατάπιε το μνημόνιο κι έχει κάνει κίνημα διοδίων.Το δεν πληρώνω πρέπει να το δει κανείς στην λογική του δεν ψηφίζω.Θυμηθείτε πόσοι δεν ψήφισαν και στην λογική του δεν σας θέλω.Η μη νομιμοποίηση είναι ότι χειρότερο.Εδώ υπάρχει πολιτικό μήνυμα. Η αντίληψη περί "τζαμπατζήδων" είναι απλοική και κουτοπόνηρη ..Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα; ότι ο άλλος θέλει να γλυτώσει το 1,30; Όχι βέβαια!Σουλέει πως η πράξη αυτή είναι άδικη!Αυτή την  πράξη  την κάνεις εσύ κι εγώ δεν σε νομιμοποιω ,έχεις τελειώσει για μένα!"