10 Μαρ 2011

Μιά μικρή πόλη αυτοκτονεί κάθε χρόνο στην Ιαπωνία


Το «πάγωμα» του μεταπολεμικού ιαπωνικού οικονομικού θαύματος, με το βάλτωμα της Ιαπωνίας σε χρόνια οικονομική στασιμότητα, έχει τραγικές συνέπειες!

Εξαιτίας, αυτής της στασιμότητας και του χρόνιου αποπληθωρισμού, η... ανεργία σημειώνει μεταπολεμικό ρεκόρ της τάξης του 5,4%, από 5,1% το 2010.

Η ανεργία αυτή μπορεί να φαίνεται μικρή, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, πόσω μάλλον, με τα ελληνικά δεδομένα, εντούτοις, είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με το τι ίσχυε πριν δύο δεκαετίες! Έτσι μαζί με την ανεργία αυξάνονται ταυτόχρονα, η απόγνωση και η απελπισία, οδηγώντας στα ύψη τις αυτοκτονίες!

Σύμφωνα με τα στοιχεία, της Υπηρεσίες Εθνικής Πολιτικής της Ιαπωνίας, τουλάχιστον 31.700 άνθρωποι έβαλαν τέλος στη ζωή τους το 2010 και το 59% εξ αυτών ήταν άνεργοι.
Απώλεια εργασίας και χρέη είναι μερικοί από τους οικονομικούς λόγους που τους οδήγησαν στην αυτοκτονία, αναφέρει η έκθεση. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό καθώς ο αριθμός των αυτοχείρων το περασμένο έτος ξεπέρασε τις 30.000 για 13η συνεχόμενη χρονιά.

Στα χειρόγραφα σημειώματα που άφησαν πίσω τους, το 23% έκανε ευθέως λόγο για αφόρητα οικονομικά προβλήματα, ενώ οι μισοί ανέφεραν ως αιτία της αυτοκτονίας τους προβλήματα υγείας. Προφανώς βέβαια τα προβλήματα υγείας οφείλονται άμεσα και με την χρηματική ικανότητα πρόσβασης σε  κατάλληλες υπηρεσίες υγείας και φαρμακευτική αγωγή, ενώ και το στρες (πχ λόγω απόλυσης), αναγνωρίζεται γενικά ως παράγων που βλάπτει σοβαρά την υγεία!

«Παρατηρούμε ολοένα μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με προσωρινή εργασία και πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι αισιόδοξοι για το μέλλον τους» επισημαίνει ο Ιάπωνας οικονομολόγος Γιοσιμάσα Μαρουγιάμα.

Το 19% των αυτοχείρων ήταν πάνω από 50 χρόνων, ενώ το 70% άνδρες.

ΠΗΓΗ: iskra.gr