(συν/ξη ρ/σ της ΝΕΤ)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα θέλαμε πρώτα να δούμε το ευρωπαϊκό σκηνικό κ. Μπεγλίτη γιατί έχετε και μια μακρά σχετική εμπειρία, πως διαμορφώνεται. Βλέπουμε ότι ο Πρωθυπουργός έχει μια σειρά επαφών... με μη ανακοινώσιμο περιεχόμενο, το επισημαίνουμε αυτό και θεωρούμε ότι είναι και λογικό. Χτες είχε μια συνάντηση με τον Van Rompuy, σήμερα πηγαίνει στο Παρίσι, αύριο έχει την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 17 της Ευρωζώνης.
Έχετε την αίσθηση ότι αναμένουμε κάποια ένδειξη για αποτέλεσμα σε αυτό το διήμερο, ή πάμε σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το μόνο που μπορώ να πω, σε αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη και δύσκολη φάση των διαπραγματεύσεων, είναι ότι συνεχίζουμε από την πλευρά μας να δίνουμε μια μάχη. Μια μάχη για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη, γιατί το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σύνθετο, περίπλοκο με όρους ευρωπαϊκούς πλέον και με όρους επιβίωσης της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Θέλω να είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός, σε σχέση με το τι διαμείβεται σε αυτές τις συναντήσεις και κυρίως σε σχέση με το τι θα γίνει αύριο στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής.
Αν και πιστεύω προσωπικά, ότι το σύνολο των θεμάτων, θα τεθούν υπό σκληρή διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου.
Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Πολλές από τις αντιλήψεις του πρόσφατου παρελθόντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταρρίπτονται και εδώ σε εμάς και στην Ευρώπη και είναι ένα μεγάλο στοίχημα που ή θα κερδηθεί από όλους μαζί, ή θα χαθεί.
Και αυτό νομίζω ήταν ένα μήνυμα, που στέλνει και η αμερικανική πλευρά στην Ευρώπη. Εξαιρετικά θετικό μήνυμα, με την έννοια ότι η αμερικανική πλευρά αντιλαμβάνεται, πολύ καλύτερα από τους Ευρωπαίους, ποιο είναι το συμφέρον του διεθνούς οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος, ποιο είναι το συμφέρον της Ευρώπης και τι θα προκύψει από μια αρνητική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου.
Είναι μια άποψη και μια προσέγγιση πολύ πιο ρεαλιστική, πιο υπεύθυνη, που δείχνει ότι η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις και τα διακυβεύματα με πιο πολιτικό, πιο παγκόσμιο, πιο ρεαλιστικό τρόπο, σε σχέση με ορισμένες από τις πολιτικές ηγεσίες των ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγκαταλέγουμε και την κα Μέρκελ να υποθέσω σε αυτές τις ηγεσίες.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μα ασφαλώς. Σήμερα το κέντρο του προβλήματος για την πορεία της Ευρωζώνης, βρίσκεται στη Γερμανία και τις αντιλήψεις της για την πορεία της ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης, για το ίδιο το μέλλον του ευρώ, δηλαδή ουσιαστικά για την ίδια την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτά όπως τα συζητούμε συμπίπτουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και με όσα μαθαίνουμε ότι έχει πει ο κ. Strauss Kahn σε αυτό το περίφημο ντοκιμαντέρ στο οποίο μιλάει και για την Ελλάδα. Ασχέτως των χαρακτηρισμών ο κ. Strauss Kahn εκεί περιγράφει μια κατάσταση τέτοια, ότι η Ευρώπη καθυστερούσε και δεν ελάμβανε τις αποφάσεις που έπρεπε να λάβει και για τις οποίες ήταν έτοιμο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αφήνει εκεί να εννοηθεί ότι και η ελληνική Κυβέρνηση είχε συζητήσει πολύ νωρίτερα με το ΔΝΤ για μία τέτοια προοπτική. Ποιο είναι το σχόλιό σας γι' αυτά;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πολύ παραφιλολογία αναπτύχθηκε στο εσωτερικό της χώρας την τελευταία περίοδο, για λόγους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, κυρίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, σε σχέση με τις επαφές, τις συναντήσεις και τις συνομιλίες του Πρωθυπουργού με ηγετικά στελέχη διεθνών οικονομικών Οργανισμών, αλλά και με τις Κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών.
Αλίμονο για ένα Πρωθυπουργό, αλίμονο για μια χώρα εάν δεν είχε συζητήσεις, συνομιλίες για την αντιμετώπιση της βαθιάς δημοσιονομικής κρίσης στην οποία αποκαλύφθηκε, πολύ σύντομα, μετά τις εκλογές ότι βρισκόταν η χώρα μας.
Αυτό ορίζει την υπευθυνότητα ενός ηγέτη, ενός Πρωθυπουργού και αυτό υπερασπίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου εκείνη την περίοδο και συνεχίζει να υπερασπίζεται μέχρι και σήμερα. Όλη αυτή η φιλολογία, αφορά ενδεχομένως την καθημερινότητα και τη μίζερη επικαιρότητα της Ελλάδας. Πάνω από αυτά είναι η επιβίωση και η σωτηρία της χώρας και πραγματικά, κατά την άποψή μου, είναι τύχη για τη χώρα, ότι υπάρχει ένας Πρωθυπουργός που συνομιλεί, αποενοχοποιημένα, χωρίς κανένα φόβο, καμία εσωστρέφεια, με όλους τους ηγέτες για να βρεθούν λύσεις, στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, ουσιαστικά όμως στο πρόβλημα της Ευρώπης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου όμως να κάνω ένα μικρό σχόλιο επ’ αυτών που λέτε. Αν υποθέσουμε ότι τα ρεπορτάζ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ο κ. Παπανδρέου είχε και προεκλογικά τις επαφές αυτές, που ορθώς όπως λέτε τις είχε. Είχε λοιπόν μία εικόνα της κατάστασης της οικονομίας της χώρας.
Ως εκ τούτου δύο τινά συμβαίνουν: ή θα έπρεπε εκ προοιμίου και προεκλογικά να μιλήσει με άλλη πολιτική γλώσσα στους Έλληνες πολίτες, ή θα έπρεπε με το που κερδίσει τις εκλογές να έχει κινητοποιήσει αμέσως τις διαδικασίες εκείνες και να μην καθυστερήσουμε 6 μήνες. Σας κάνω λίγο το συνήγορο του διαβόλου εν προκειμένω …
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Παρακαλώ και καλά κάνετε ως δημοσιογράφος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διότι ως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι δυνατό να έχουμε προεκλογικές εξαγγελίες με κοινωνικά μέτρα και παροχές, όταν υποτίθεται ότι η εικόνα, η κατάσταση της οικονομίας ήταν γνωστή τον Πρωθυπουργό.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Από την εμπειρία μου στην Κυβέρνηση 16-17 μήνες μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, σας λέω ότι είναι εύκολο να κοιτάζει κανείς το παρελθόν και να βγάζει εύκολα συμπεράσματα. Ακόμη και σήμερα, ανακαλύπτουμε πλευρές αυτής της βαθιάς δημοσιονομικής, οικονομικής και θεσμικής κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Γνωρίζαμε ένα μέρος του προβλήματος. Δεν γνωρίζαμε το όλον του προβλήματος, το οποίο ξεδιπλώνεται ακόμη και σήμερα.
Η κριτική που γίνεται στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό, είναι μια κριτική με μεροληπτικό χαρακτήρα γιατί τα γεγονότα και οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικά την τελευταία περίοδο, ακόμη και μετά τις εκλογές, όταν βγήκε στο φως όλη η δημοσιονομική κρίση, το δημόσιο έλλειμμα στις πραγματικές του διαστάσεις και βεβαίως το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης του δημοσίου χρέους.
Άρα, μπορεί ο καθένας να νομιμοποιείται να κάνει κριτική στην Κυβέρνηση για πράξεις ή παραλείψεις. Όμως δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τον όγκο αυτών των προβλημάτων και τον χαρακτήρα χιονοστιβάδας που πήραν αυτά τα προβλήματα, με την καταλυτική συμβολή των πιέσεων που ασκήθηκαν από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, από τις διεθνείς αγορές και τους οίκους αξιολόγησης.
Ουσιαστικά δηλαδή βρεθήκαμε ανέτοιμοι να αποκρούσουμε μια τρομακτική επίθεση, η οποία συνεχίζεται. Το βλέπουμε όλοι ότι συνεχίζεται μια επίθεση των διεθνών αγορών και των οίκων αξιολόγησης, στον αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης, που είναι η χώρα μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη να σας κάνουμε μια ερώτηση που σχετίζεται και με αυτά που συζητούμε. Χτες είχαμε την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών του κ. Γεωργακόπουλου, ενός έμπειρου στελέχους που έχει και γνώση των προβλημάτων, θέλουμε να πιστεύουμε ότι είχε και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Ήταν μια κρίση, που ακόμη σε εμάς τους δημοσιογράφους ήταν γνωστή στις σχέσεις του με τον Υπουργό Οικονομικών.
Σήμερα, 18 μήνες σχεδόν μετά από την ανάληψη της Κυβέρνησης, βλέπουμε ότι υπάρχουν τέτοιου είδους ζητήματα και εκκρεμότητες, στο κεντρικό οικονομικό επιτελείο. Αυτό, δεν θα έπρεπε να είναι κάτι που θα είχε αντιμετωπιστεί τη δεύτερη μέρα –να το πούμε έτσι- της ανάληψης καθηκόντων αυτής της Κυβέρνησης;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δυο είναι τα θέματα. Το πρώτο είναι η πραγματικότητα και το δεύτερο είναι το πρόβλημα. Δεν θα φοβηθώ να αναδείξω και το πρόβλημα που έχουμε, αλλά και την πραγματικότητα.
Η πραγματικότητα σε σχέση με τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς είναι πραγματικά δυσάρεστη. Οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί είναι ουσιαστικά διαλυμένοι, με την ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είμαστε ακόμη σε μια πορεία ανασυγκρότησής τους, για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα, αναγκαία έσοδα, να καλύψουμε τους στόχους του προϋπολογισμού.
Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν σαφώς καθυστερήσεις. Το βλέπουμε ακόμη και σήμερα, στο πλαίσιο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011. Έχουμε πρόβλημα στο σκέλος των εσόδων και αυτό πρέπει να το δούμε. Τα προβλήματα δεν πρέπει να τα κρύβουμε, πρέπει να τα αναδεικνύουμε, για να μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε και να τα επιλύσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρειάζεται εκεί μια παρέμβαση; Αναμένεται, κατά πως λέμε, αναλόγως και της έκβασης των Συνόδων Κορυφής, κάποια παρέμβαση διορθωτική, καταλυτική σε αυτή την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού. Θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είμαι βέβαιος, ότι ο Πρωθυπουργός έχει ολοκληρωμένη εικόνα για τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του κυβερνητικού σχήματος. Είναι όμως στην αρμοδιότητά του, για να πω κάτι κοινότοπο, να διαχειριστεί αυτά τα προβλήματα, να αναδείξει τις δυνατότητες του κυβερνητικού σχήματος.
Εγώ μένω όμως σε ένα πρόβλημα, το οποίο κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει από εμάς. Ένα πρόβλημα, που αφορά στη συλλογή των εσόδων και εκεί πρέπει να επιταχύνουμε. Έχουμε χάσει χρόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι λίγο αργά κ. Μπεγλίτη να το επισημαίνετε αυτό;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ποτέ δεν είναι αργά στην πολιτική, να παρεμβαίνουμε με δυναμικές διορθωτικές κινήσεις για να λύνουμε προβλήματα. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, σε συνθήκες ύφεσης και συρρίκνωσης της πραγματικής βάσης της οικονομίας, όμως είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο. Εκεί πρέπει να επιταχύνουμε.
Καλή είναι δηλαδή η προσπάθειά μας, να υλοποιήσουμε τους στόχους της δανειακής σύμβασής μας με τους εταίρους μας, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το σκέλος. Γιατί το σκέλος των δαπανών είναι η εύκολη πλευρά της διαχείρισης του συλλογικού μας προβλήματος, πρέπει όμως να δώσουμε εξαιρετικό βάρος και να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια στο σκέλος των εσόδων. Εκεί πρέπει να επιταχύνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη μια τελευταία ερώτηση θέλω να κάνω, γιατί άπτεται και των αρμοδιοτήτων σας άμεσα.
Είχαμε τις τελευταίες μέρες την επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου εδώ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι ο πλους των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο θα συνεχιστεί, είναι μια ένδειξη φιλίας αυτό το πράγμα. Πως το βλέπετε αυτό;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κάθε προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να αμφισβητεί το διεθνές Δίκαιο, το διεθνές Δίκαιο της θάλασσας ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, θα αντιμετωπίζεται με τον πιο αποφασιστικό τρόπο από την πλευρά μας, παρά την προσπάθεια που καταβάλλουμε, για να αναπτύξουμε τη σχέση μας και να επιλύσουμε με ειρηνικό τρόπο τα προβλήματά μας με τη Τουρκία. Αυτό είναι μια πάγια θέση της Κυβέρνησής μας και πιστεύω ότι εκφράζουμε το σύνολο του ελληνικού λαού. Καμία από αυτές τις αναθεωρητικές προσπάθειες της Τουρκίας δεν θα μείνει αναπάντητη.