10 Μαρ 2011

Κώστας Κόλλιας: «Στηρίζουμε την Ελλάδα, καταδικάζουμε το Μνημόνιο»


Με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τη δημοσιοποίηση των βασικών αξόνων του τέταρτου κατά σειρά Μνημονίου, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πιστός στο πνεύμα της συνεργασίας και του διαλόγου επάνω... σε μείζονα εθνικά θέματα, πρόσφερε στον Πρωθυπουργό τη στήριξή του στις προτάσεις για το ευρωομολόγο και την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και στη δυναμική υπεράσπιση της ελληνικής θέσης για εξεύρεση συνολικής ευρωπαϊκής λύσης στην αντιμετώπιση κρίσεων. 
Ωστόσο η παροχή στήριξης προς τον Πρωθυπουργό για τις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις προς όφελος της Ελλάδας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση στήριξη της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, η καταδίκη των όρων και του τρόπου εφαρμογής του Μνημονίου είναι πάγια και απερίφραστη. Η Νέα Δημοκρατία είχε προειδοποιήσει για τα ολέθρια αποτελέσματα της χωρίς όρους παράδοσης στο Μνημόνιο. Αποτελέσματα που σήμερα διαγράφονται ξεκάθαρα στο ποσοστό της ύφεσης, που έφτασε στο 6,6%,και της ανεργίας που εκτοξεύτηκε στο 14,8%.
Οι προβλέψεις για το μέλλον, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, είναι ζοφερές. Έγκυρες αναλύσεις μιλούν για ποσοστά ανεργίας της τάξεως του 20%. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει το τέταρτο κατά σειρά μνημόνιο για την περίοδο 2012-2015, με στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον 22 δισεκατομμυρίων ευρώ από την τσέπη του μικρομεσαίου. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, τα 14 από τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από περικοπές δαπανών. Παρόλα αυτά, οι Υπουργοί επιμένουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Μας διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα αύξηση στον ΦΠΑ. Δεν μας εξηγούν όμως πού θα βρουν 8 δισεκατομμύρια που προβλέπουν από την αύξηση των εσόδων. Την απάντηση την δίνουν οι εκπρόσωποι της Τρόικας, που ζητούν εδώ και τώρα περικοπή των δαπανών με κοινωνικό περιεχόμενο.
Αυτές τις διαβεβαιώσεις ο ελληνικός λαός τις έχει ξανακούσει, τις πίστεψε και τις στήριξε, για να εισπράξει στη συνέχεια απογοήτευση. Όλες οι δεσμεύσεις αποδείχθηκαν ψεύτικες. Βέβαια αυτή τη φορά ο Υπουργός Οικονομικών λέει ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές. Εκείνο που δεν λέει είναι τι περικοπές σημαίνει η θέσπιση ενιαίου μισθολογίου, τι περικοπές σημαίνει η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, τι περικοπές σημαίνουν οι χιλιάδες μετατάξεις δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων στους μισθούς. Το ΠΑΣΟΚ επί 7 χρόνια αρνήθηκε πεισματικά έστω μία θετική ψήφο στις διαρθρωτικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες εάν γίνονταν στον κατάλληλο χρόνο, και ανώδυνες θα ήταν και ευεργετικές. Σήμερα, οι διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες ευαγγελίζεται ο κ. Υπουργός, θα σημάνουν δυσβάσταχτες μισθολογικές αλλαγές, επαχθείς αλλαγές στα ασφαλιστικά, στα εργασιακά, στα φορολογικά, και μάλιστα χωρίς αντίκρισμα.
Το ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε το Μνημόνιο με τα χέρια ψηλά. Οι Βουλευτές της συμπολίτευσης ψήφισαν χωρίς να γνωρίζουν τι ψηφίζουν, η δε Κυβέρνηση συνυπέγραψε χωρίς καμία διαπραγμάτευση την υποθήκευση της χώρας όχι βραχυπρόθεσμα, αλλά για πολλές γενιές. Η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εμβάθυνε την κρίση και την επέκτεινε από την οικονομία στην κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία αρνείται να συναινέσει σε αυτήν την χωρίς όρους παράδοση σε μία αδιέξοδη πολιτική. Καταδικάζουμε το Μνημόνιο γιατί στηρίζουμε την Ελλάδα, με υπεύθυνη στάση και συγκεκριμένες προτάσεις ανάπτυξης και προοπτικής.»