13 Ιαν 2011

Νέα αύξηση ορίων συνταξιοδότησης ζητά η Κομισιόν


 Περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και μισθολογική συγκράτηση, καθώς και αναθεώρηση των εθνικών νομοθεσιών περί προστασίας της απασχόλησης, εισηγείται η Κομισιόν για τις χώρες με μεγάλα... δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκαινιάζοντας το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο», με το οποίο τα κράτη-μέλη έχουν πλέον την υποχρέωση έως τα μέσα Απριλίου κάθε έτους, να υποβάλλουν στις Βρυξέλλες τις γενικές κατευθύνσεις των σχεδίων προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου, συνιστά στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα, για χώρες με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέος, η Κομισιόν ζητά αυξημένες συμπληρωματικές δημοσιονομικές προσπάθειες, τονίζοντας ότι δεν επαρκεί η υποχρέωση που έχουν, με βάση τη Συνθήκη, να μειώνουν ετησίως κατά 0,5% του ΑΕΠ το διαρθρωτικό έλλειμμά τους, ώστε να προσεγγίσουν τον στόχο για 60% του ΑΕΠ σε ό,τι αφορά το χρέος.
Συγκεκριμένα, συστήνει το βάρος των προσπαθειών να επικεντρωθεί τους πρώτους μήνες του 2011, με αισθητή συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και σε ορισμένες περιπτώσεις αύξηση των φόρων.

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, τονίζει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων με την εφαρμογή συγκρατημένων μισθολογικών πολιτικών και αναθεώρησης της ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στις συλλογικές συμβάσεις.  

Ακόμα, υποστηρίζει την ανάγκη αναθεώρησης των εθνικών νομοθεσιών περί προστασίας της απασχόλησης, ώστε να μειωθεί η «υπερπροστασία» των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Για τον τραπεζικό τομέα, η Επιτροπή τονίζει ότι οι τράπεζες, οι οποίες έλαβαν σημαντικά ποσά κρατικής βοήθειας κατά την περίοδο της κρίσης, θα πρέπει να προχωρήσουν σε προγράμματα αναδιάρθρωσης. Ακόμα, αναφέρει ότι η εποπτεία ενισχύεται, με τις τέσσερις νέες ευρωπαϊκές αρχές που τέθηκαν σε λειτουργία: το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικών Κινδύνων και τις τρεις Ευρωπαϊκές Αρχές για τις τραπεζικές, τις χρηματιστηριακές και τις ασφαλιστικές συναλλαγές.

Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν αγνοούν τον κοινωνικό διάλογο
τονίζει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων σε επιστολή της προς τον Όλι Ρεν, καταγγέλλοντας «τις πιέσεις που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα και την Ιρλανδία για περικοπές των μισθών και των συντάξεων και για την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας» στις δύο χώρες.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr