13 Ιαν 2011

Μ. Γλέζος: Θετική η κίνηση του πρωθυπουργού για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Ως θετικό γεγονός χαρακτήρισε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και επικεφαλής του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» Μανόλης Γλέζος, τη δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι η Ελλάδα θα παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στη διένεξη μεταξύ... Γερμανίας - Ιταλίας, που αφορά την καταβολή γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

"Είναι θετικό το γεγονός", τόνισε ο Μ. Γλέζος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Flash", επισημαίνοντας ωστόσο ότι "αποκαλύπτει και μια τραγωδία. Δηλαδή, για σκεφτείτε αντίμαχη με τη Γερμανία δεν είμαστε η Ελλάδα, αλλά είναι η Ιταλία, η οποία προσφέρθηκε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των θυμάτων της ναζιστικής κυριαρχίας, τα οποία είχε αποποιηθεί η τότε κυβέρνηση Σημίτη. 
Δεν είναι μονάχα ότι δεν επέτρεψε στον υπουργό Δικαιοσύνης να δώσει την άδεια για την κατάσχεση, αλλά οδήγησε στο να παρθεί αντίθετη απόφαση από το ειδικό δικαστήριο. Μια ολόκληρη συμπαιγνία σε βάρος των θυμάτων".

Παράλληλα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραστούν στη δίκη τόσο ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, όσο και οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, "για να μη φανεί, επειδή λένε μερικοί, ότι ήταν μια τουφεκιά στον αέρα αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού".