13 Ιαν 2011

Μαρμαρυγή σε μαύρο φόντο. Του Γιάννη Τριάντη


Αν υπάρχει μια αχνή μαρμαρυγή στο μαύρο φόντο της οικονομίας, δεν είναι ούτε η μείωση του ελλείμματος (σιγά το κατόρθωμα, με τόση μείωση μισθών και συντάξεων) ούτε η... «επιτυχία» του χθεσινού δανεισμού (ποια επιτυχία με τέτοιο επιτόκιο και στον δανεισμό και... στα ομόλογα που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;).


Μαρμαρυγή συνιστά η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, περίπου κατά 7%... Το ερώτημα είναι κατά πόσον η κυβέρνηση κήδεται για την ενίσχυση της δυναμικής αυτής.

Εχει χαρτογραφήσει τις ζωογόνες παραγωγικές εστίες; Στηρίζει τις προσπάθειες των παραγωγών και των εξαγωγέων, με πληροφορίες για τις διεθνείς αγορές, επιστράτευση των πρεσβειών της χώρας, δανειακές διευκολύνσεις και με άλλα συναφή; Και τι πράττει το κράτος σε συνεργασία με τους ιδιώτες για να διαφημίσει τα ελληνικά -γεωργικά, κυρίως- προϊόντα στις αγορές της ξένης; (Παρεμπιπτόντως: σε πρόσφατη εκπομπή του Travel Channel ο παρουσιαστής, και σεφ, ετοίμασε μια σαλάτα για τους συνδαιτυμόνες, σ' ένα σπίτι στο Κέηπ Τάουν, λέγοντας ότι οι ελιές που χρησιμοποίησε «είναι Καλαμάτας»!... Λίγο αργότερα, στο διαφημιστικό διάλειμμα, μια λιτή αλλά κατατοπιστική διαφήμιση της Χιλής -πρωτίστως για τα αγροτικά προϊόντα της- έδειχνε τον δρόμο στις χώρες που πασχίζουν να ενισχύσουν τις εξαγωγές και τον τουρισμό τους. Απαιτούνται χρήματα για τέτοιες, καθώς και για ομοειδείς, εξορμήσεις. Αλλά «πιάνουν τόπο»)

*** CUT: Στη Βουλή η δικογραφία κατά του Κ. Σημίτη, μετά τη μηνυτήρια αναφορά ενός Αυστριακού για τα περιώνυμα swaps. Αδικος κόπος και ανοησίες μεγέθους περί ποινικής ευθύνης. Πρώτον, διότι οι αλχημείες του Σημίτη, η «δημιουργική λογιστική του» (έκρυβε χρέη και μετέθετε την αποπληρωμή μέρους των δανείων στις πλάτες της επόμενης κυβέρνησης) ήταν γνωστή -και κοινός τόπος- στην Ενωση. 
Και δεύτερον, επρόκειτο περί πολιτικής απάτης του ολίγιστου λογιστή, την οποία πλήρωσε με την πολιτική του κατακρήμνιση και εξαφάνιση

*** Ομως στο Μπανγκλαντές ο κόσμος τα 'κανε γυαλιά - καρφιά, μόλις επιβεβαιώθηκε η απάτη -τύπου Σημίτη, για τα καθ' ημάς- σχετικά με το Χρηματιστήριο...

ΠΗΓΗ: enet.gr