13 Ιαν 2011

Με αφορμή την ομιλία του Β. Ανδριανάκου για τον Στέφανο Μίλλερ ..



 Η Νεμέα του οφείλει πάρα πολλά. Κυρίως γιατί άνοιξε μονοπάτι για την εξωστρέφειά της..
Σήμερα το μονοπάτι αυτό γίνεται λεωφόρος προς όλο τον κόσμο..
Η Κορινθία του χρωστάει επίσης πολλά, γιατί ανέδειξε απο τα σπλάχνα της σημαντικότατους θησαυρούς..
Η Ελλάδα κέρδισε χωρίς να το πολυκαταλάβει έναν σπουδαίο φιλέλληνα..Στον  Στέφανο Μίλλερ αναφερόμαστε.Τον σπουδαίο Αμερικανό Αρχαιλόγο που το Σάββατο παρουσίασε  το βιβλίο του, στο οποίο καταγράφει όλες του τις συγκλονιστικές εμπειρίες,τις ανασκαφές και τα οραμάτά του.
Ένα απόσπασμα της ομιλίας του δημάρχου Βαγγέλη Ανδριανάκου μας έκανε εντύπωση, για το γεγονός πως μπροστά στο μεγαλείο αυτής της προσωπικότητας και της ανείπωτης τύχης να συνυπάρχεις μαζί της ,η όποια πρόταση που τίθεται  φαντάζει τόσο μικρή...Αλλά είναι και τόσο ουσιώδης ...Φωνάζει απλώς :"Σ ευχαριστώ που υπάρχεις και ζεις εδώ!"

Σας παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα :
"Από σήμερα καλούμε τον κ. Στέφανο Μίλλερ , εφόσον το επιθυμεί και στο βαθμό που το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του, να διαδραματίσει άτυπο  μεν αλλά επίσημο και ουσιαστικό ρόλο Πολιτιστικού συμβούλου του Δημάρχου Νεμέας , εφ’όλης  της ύλης
Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε εποικοδομητικά τόσο με την Αμερικανική Σχολή , και δι αυτής με το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ , όσο και με την Ελληνική Πολιτεία δηλαδή με την τοπική εφορεία Αρχαιοτήτων και το υπουργείο Πολιτισμού, και ασφαλώς με το Σωματείο του ΟΦΕΛΤΗ και άλλους ευγενείς χορηγούς όπως το Club Hotel Casino Loutraki ,ώστε η συνέχιση του έργου Μίλλερ να είναι η καλύτερη δυνατή.
Ο Στέφανος Μίλλερ ίδρυσε , μαζί με πολλούς αξιέπαινους συμπολίτες μας , το Σύλλογο Αναβίωσης Νέμεων Αγώνων. Έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε με τη Διοίκηση και τα μέλη του  Συλλόγου για να διατηρηθεί ο οικουμενικός  χαρακτήρας του , να εξασφαλίσουμε την ενεργό συμμετοχή ένθερμων φίλων και από άλλες περιοχές , να κινητοποιήσουμε δηλαδή δυνάμεις και εκτός Νεμέας και να συμβάλλουμε στο να οργανωθεί ο Σύλλογος σε νέα βάση , ώστε η δράση του να γίνει πιο αποτελεσματική.
Η άρτια όμως τελετή των αγώνων, προϋποθέτει  δύο βασικούς όρους: Να έχει μέχρι τότε επισκευαστεί η Στοά και να έχει γίνει η απαραίτητη περιποίηση των φυτών του Σταδίου.
Έχουμε υπόψη την προοπτική που συζητήθηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση του ΟΦΕΛΤΗ να υποβληθεί στην UNESCO φάκελος υποψηφιότητας της Νεμέας για καταγραφή της στον Κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Είχαμε και έχουμε την πεποίθηση ότι ο εξωστρεφής προσανατολισμός κάθε κίνησής μας για την προβολή της Νεμέας και την προώθηση των συμφερόντων της ,είναι τώρα αναγκαίος παρά ποτέ .Αυτό είναι και ένα από τα πολλά μαθήματα του Καθηγητή Μίλλερ.

Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε την μοναδικότητα της Νεμέας ως ενός από τους τέσσερεις ιερούς τόπους πανελληνίων αγώνων της αρχαιότητάς , παίρνοντας την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός Δικτύου  με τους συγγενείς μας Δήμους Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων (στον οποίο ανήκει η Ισθμία),Ολυμπίας και Δελφών.Και εδώ, οι ιδέες και η βοήθεια του κ. Μίλλερ περιμένουμε να είναι καταλυτικές. Άλλωστε ο ίδιος έχει προετοιμάσει το έδαφος, διαφημίζοντας τη Νεμέα σε σειρά πρόσφατων διαλέξεών του στη βόρια Ελλάδα , χωρίς να ξεχνάμε και τα τρία ντοκιμαντέρ Μίλλερ που τα είδε μια και δυο φορές όλη η Ελλάδα.
Θα κλείσω με μία ακόμη σκέψη , για το μέλλον, εννοώ το άμεσο μέλλον, και θα καταλάβετε:
Ο Καθηγητής Στέφανος Μίλλερ , με το έργο του , άνοιξε μια διάπλατη λεωφόρο της Νεμέας προς το μέλλον.
Μήπως και η Νεμέα του οφείλει μια λεωφόρο της , με το όνομά του;
Δεν μένει παρά να την διαλέξουμε.
"