13 Ιαν 2011

Πάνος Μπεγλίτης: "Ν' αναλάβουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί"


Απάντηση στην ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου κατά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.Ο υπουργός στο ξεκίνημα της ομιλίας του χαμογελώντας αναρωτηθηκε. εαν ο πρόεδρος είχε συνενοηθεί...
με τον κύριο Μίχαλο ο οποίος ήταν επίσημος προσκεκλημένος στην εκδηλωση Ο κύριος Νανόπουλος ευγενικά του αρνήθηκε οποιαδήποτε τέτοια σκέψη και η απάντηση στην πολιτική τοποθέτηση του κ.Νανόπουλου ήρθε πολιτικά .

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε : «Πρόκειται για μια κρίση που σωρεύτηκε για πάρα πολλά χρόνια και αποτελεί αποτέλεσμα πολλών και μεγάλων ευθυνών. Διαχρονικά και διακομματικά. Σε τούτη την δύσκολη ώρα για την χώρα κι αφού πιστεύω πως έχουμε γίνει όλοι σοφότεροι, πρέπει ν’ αναρωτηθούμε ποια είναι η δική μας ευθύνη στο μέτρο του θεσμικού ρόλου του καθενός.
Η ευθύνη των θεσμικών οργάνων, των Επιμελητηρίων, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων.»

Και πρόσθεσε: « Από τα πιο κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι η ανάληψη της ευθύνης του καθενός. Πώς δηλαδή, συλλογικά και συντεταγμένα θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Ασφαλώς πολλά από αυτά που είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, δεν είναι απλώς θέσεις της κυβέρνησης.  Είναι και πολιτικές και αποφάσεις και πράξεις της .
Πέρα από την πολιτική του πλατφόρμα, που θυμίζει προεκλογική περίοδο, θα ήθελα να πω ότι η μεγάλη προτεραιότητα για όλους, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού κόσμου, είναι να συμβάλλουμε στην δημοσιονομική εξυγίανση.

Ο κ. Μπεγλίτης αναφερόμενος στο Μνημόνιο, επεσήμανε πως «μπορεί να είναι βολική η δαιμονοποίηση του Μνημονίου, αλλά εάν δεν νοικοκυρευτεί και δεν ανασυγκροτηθεί  το κράτος ,τα δημόσια οικονομικά , η χώρα δεν μπορεί να βρει την χαμένη της αξιοπιστία στους διεθνείς οργανισμούς και τις χρηματαγορές.
Δεν  μπορεί η χώρα μας να δανειστεί. Κι  αν δεν μπορεί να δανειστεί ,δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις. Κι αν δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις δεν θα υπάρχει ανάπτυξη, παραγωγική βάση ,ρευστότητα και πραγματική οικονομία.

Πέρα από τους μικροκομματικούς εξορκισμούς  του Μνημονίου, πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου  ,ο επιχειρηματικός κόσμος, όλοι να σοβαρευτούμε.
Πάνω από όλα πρέπει  να βάλουμε την σωτηρία της χώρας, την υπέρβαση της κρίσης, την αποτροπή της χρεοκοπίας και της στάσης πληρωμών μέσα από μια συλλογική προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει στο Ευρωπαικό επίπεδο.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να σωθεί μόνη της.
Με τις συλλογικές μας προσπάθειες, μέσα από μια στρατηγική σ’ ευρωπαικό επίπεδο που θα υπερασπίζεται τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωζώνης, μέσα από πρωτοβουλίες γενναίες όλων στην Ευρωζώνη , μπορεί η ΕΕ να βγει από αυτή την κρίση.
Η κρίση ασφαλώς είναι της Ελλάδας ,αλλά η κρίση αυτή είναι συγκοινωνούν δοχείο και κρίση της ΕΕ και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε όλο
ι.»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μπεγλίτης κάλεσε τους επιχειρηματίες να αναλογισθούν την ευθύνη τους στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Οι μέρες δεν είναι για πολιτικούς μονολόγους ή για πολιτικές αντιπαλότητες .
Ας σκεφτούμε λίγο! Ας σκεφτείτε εσείς οι επιχειρηματίες!
Πέρα από αυτά που ζητάτε από την κυβέρνηση και καλά κάνετε, εξετάστε πόσες ήταν οι επενδύσεις των επιχειρηματιών της Κορινθίας το 2010.
Πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν .
Πόση τεχνογνωσία ,τεχνολογία και καινοτομία ενσωματώθηκε στην επιχειρηματική σας δράση,
» είπε και συνέχισε : «Καλό θα είναι να ακουμπάμε στο κράτος ως υποστηρικτή, θα πρέπει να αποκοπούμε από τον ομφάλιο λώρο της κρατικοδίαιτης αντίληψης που χαρακτήρισε ένα πολύ μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας για πολλά χρόνια.
Επομένως ,θα πρέπει να αναζητήσουμε και να αναλάβουμε ο καθένας μας την ευθύνη του. Αυτό για μένα είναι από τις βασικές προτεραιότητες για να μπορέσουμε συντεταγμένα και συλλογικά να βγούμε από την κρίση.
Και θα βγούμε από την κρίση. Δεν είμαι απλά αισιόδοξος .Eίμαι βέβαιος.
Δημιουργώντας νέες προυποθέσεις και αναπτυξιακές συνθήκες η χώρα μπορεί  να απογειωθεί.
Δεν μας λείπει τίποτα! Μπορούμε συλλογικά,  στην βάση ενός ευρύτερου εθνικού σχεδίου, στη βάση  των ευρύτερων εθνικών συναινέσεων  να βγούμε από την κρίση.

 Και κατέληξε ”Καλή χρονιά, καλή δύναμη ,καλές επενδύσεις. Καλή συνεργασία με τους τοπικούς, περιφερειακούς και κρατικούς φορείς .
Και πάνω από όλα αναρωτηθείτε. Τι θα κάνετε εσείς για την χώρα σ’ αυτήν την δύσκολη στιγμή !»