13 Ιαν 2011
Κόβουν άλλο 1 δισ. από τις αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων
Στην... εξοικονόμηση ποσού άνω του 1 δισ. ευρώ στοχεύει η κυβέρνηση μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου, που θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο από την 1η Ιουλίου 2011.
Η μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά περίπου 0,5% με 0,7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση θα επέλθει μέσω...
της μείωσης ή ακόμα και της κατάργησης των επιδομάτων, των μετατάξεων ή απλών μετακινήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, τις καταργήσεις θέσεων και την πλήρη οριζοντιοποίηση των αμοιβών σε όλο το Δημόσιο.
Το ζήτημα του Ενιαίου Μισθολογίου άνοιξε, ήδη, από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ξεκίνησε με την καταγραφή του «προφίλ» των εργαζομένων στο Δημόσιο και το θεσμικό ρόλο των υπηρεσιών ανά υπουργείο.
Το τελικό σχέδιο «επανίδρυσης» του Δημοσίου και ειδικότερα οι βασικές αρχές του Ενιαίου Μισθολογίου αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε και θα τεθούν υπόψη της τρόικας που θα βρίσκεται στην Αθήνα.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου θα επιτευχθεί και ο στόχος περιορισμού της μισθολογικής δαπάνης στο όριο του 10% του ΑΕΠ -ποσοστό ανάλογο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Η μισθολογική δαπάνη της τάξης του 11,7% των τελευταίων ετών περιορίστηκε ήδη κατά 1%, ή κοντά στα 2,3 δισ. ευρώ, με τις μειώσεις των αποδοχών που έγιναν κατά το περασμένο έτος στο πλαίσιο του Μνημονίου.
Το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης κατά 0,5% με 0,7% είναι εφικτό, εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες, γεγονός που θα προκαλέσει νέα μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως, βάσει του ισχύοντος ΑΕΠ κοντά στα 230 δισ. ευρώ.
Οι βασικές αρχές του μισθολογίου που θα κοινοποιηθούν στην τρόικα, θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο πριν από την κατάρτιση του τελικού νομοσχεδίου, που προγραμματίζεται να έχει γίνει νόμος το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τα σχέδια των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών. Το νέο μισθολόγιο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό της συνολικής μισθολογικής δαπάνης, που θα προέλθει από «5» δράσεις:
1. Δραστική περικοπή ή ακόμα και κατάργηση ειδικών επιδομάτων που απολαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. «Δεν μπορεί υπάλληλος στο ίδιο πόστο να εισπράττει διαφορετικό μισθό ανάλογα με το υπουργείο στο οποίο εργάζεται», σημείωνε αρμόδιος παράγοντας ερωτώντας χαρακτηριστικά: «Πώς είναι δυνατόν ο κλητήρας ή η καθαρίστρια του υπουργείου Οικονομικών να παίρνουν το ειδικό επίδομα είσπραξης των δημοσίων εσόδων (ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΤΕ και ΔΕΧΕ);».
Πρόθεση των επιτελών του υπουργείου είναι να παραμείνουν ελάχιστα ειδικά επιδόματα, τα οποία θα απολαμβάνει μόνο ένας περιορισμένος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες.
2. Πλήρης οριζοντιοποίηση των αμοιβών στο Δημόσιο. Αποτελεί βασικό μέλημα των σχεδιαστών του μισθολογίου. Οι αποδοχές θα καθορίζονται ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση, και όχι βάσει του υπουργείου στο οποίο απασχολείται κάποιος.
3. Καταργήσεις θέσεων και υπηρεσιών. Του Ενιαίου Μισθολογίου θα προηγηθεί ο «Καλλικράτης» του Δημοσίου, που θα προκαλέσει την επανασύσταση των υπουργείων. Στο πλαίσιο αυτό θα καταργηθούν υπηρεσίες που επί χρόνια δεν έχουν κανένα απολύτως έργο. Επί παραδείγματι, σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών υφίσταται υπηρεσία ένταξης στο ευρώ! Παράλληλα, θα περιοριστούν δραστικά, ακόμα και στο μισό, οι θέσεις των γενικών διευθυντών και διευθυντών κατά υπουργείο.
4. Μετατάξεις ή μετακινήσεις εργαζομένων. Είναι ο τρίτος δρόμος περιορισμού της μισθολογικής δαπάνης, καθώς κάθε υπάλληλος σχεδιάζεται να αμείβεται με το μισθό της νέας θέσης στην οποία θα τοποθετηθεί και σε καμία περίπτωση δεν θα έχει λαμβάνειν πρόσθετα από την παλιά του θέση.
5. Μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Αποτελεί ένα από τα βασικά σχέδια της κυβέρνησης στο πλαίσιο και του Μνημονίου. Η τήρηση του κανόνα 1 προς 5, δηλαδή 1 πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις, αναμένεται να προκαλέσει όχι μόνο τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων (στις 32.000 φέτος, καθώς οι υπολογιζόμενες 40.000 συνταξιοδοτήσεις θα καλυφθούν από 8.000 νέες προσλήψεις), αλλά κυρίως τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης.
Σύμφωνα με το τελευταίο Μνημόνιο, για φέτος προβλέπεται ήδη η εξοικονόμηση περίπου 1 δισ. ευρώ από τις περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς και τις μηδενικές αυξήσεις πλέον των 100 εκατ. ευρώ από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
ΠΗΓΗ: enet.gr