28 Ιαν 2011

Π.Μπεγλίτης :Πρέπει ν’ αλλάξει ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, ο οποίος είναι καταστροφικός για τη χώρα μας

     
(απόσπασμα συν/ξης στο ρ/σ "Ράδιο 9")

 Π.MΠΕΓΛΙΤΗΣ  : Το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα σαφέστατο μήνυμα το οποίο υλοποιείται, «η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε τους μηχανισμούς... για να προστατεύουμε την κοινωνική συνοχή, την ηρεμία, την ασφάλεια και την τάξη, λέξεις που δεν πρέπει να τις φοβόμαστε, δείχνει ότι έχουμε προχωρήσει πολύ σ’ ένα θέμα, για το οποίο για πολλά χρόνια κλείναμε όλοι, δυστυχώς, τα μάτια.
        Πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά, χρειάζεται να γίνεται περισσότερη, νοουμένου βεβαίως ότι το πρόβλημα αυτό δε μπορεί να λυθεί μόνο εντός των εθνικών συνόρων. Είναι ένα πρόβλημα βαθιά ευρωπαϊκό και ο Πρωθυπουργός, που ήδη το έχει ανακοινώσει, θα θέσει το θέμα, εκτός ημερήσιας διάταξης, και στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής που θα γίνει στις αρχές του Φλεβάρη στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά τη γνώμη σας πρέπει να τεθεί μετ’ επιτάσεως και αν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ν’ αλλάξει ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι απλώς το έχουμε πει, όχι απλώς το είχαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, είναι ανάγκη πλέον να προχωρήσουμε με δικές μας πρωτοβουλίες, ν’ αλλάξει ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, ο οποίος είναι καταστροφικός για τη χώρα μας, που είναι η χώρα πρώτης υποδοχής στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων από τη Ασία αλλά και από τον αραβικό και αφρικανικό κόσμο.
        Σαφώς συμφωνούμε σ’ αυτό, το έχουμε πει, δεσμευόμαστε σ’ αυτό. Ξέρετε όμως ότι στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο χώρο των ευρωπαϊκών θεσμών, χρειάζεται να έχεις τους κατάλληλους ευνοϊκούς συσχετισμούς για να μπορέσεις ν’ αλλάξεις τέτοιας σημασίας κείμενα. Πιστεύω όμως, ότι όχι απλώς με την αναφορά, με την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων, κυρίως με τη σκληρή διαπραγμάτευση στο χώρο της Ευρώπης, μπορούμε να πετύχουμε και την αλλαγή του κανονισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άνοιξε και μια συζήτηση πάλι περί αλλαγής νόμου και κατάργησης του ασύλου. Εσείς προσωπικά είστε σύμφωνος μ’ αυτή τη συζήτηση ή θεωρείτε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του νόμου αλλά υπάρχει θέμα εφαρμογής του νόμου;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ορισμένες φορές, όταν το πολιτικό μας σύστημα, οι πολιτικές δυνάμεις αδυνατούν να εφαρμόσουν ένα νόμο, τότε κάνουμε μια, θα έλεγα, φυγή προς τα εμπρός, ζητώντας ν’ αλλάξουμε θεσμούς, να καταργήσουμε θεσμούς οι οποίοι έχουν ριζώσει. Είναι μέρος της νεώτερης ιστορίας μας.
        Το πρόβλημα δεν είναι η κατάργηση του ασύλου, αλλά η εφαρμογή του νόμου. Ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμόζεται, κι εδώ οι ευθύνες ανήκουν και στις πανεπιστημιακές αρχές, ένας νόμος ο οποίος είχε αλλάξει επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και θυμίζω, επί Υπουργού Παιδείας της κας Γιαννάκου, άρα λοιπόν χρειάζεται να εφαρμόσουμε το νόμο. Δεν εφαρμόζεται ο νόμος, δηλαδή συνεχώς βρίσκουμε δικαιολογίες ή κρυβόμαστε πίσω από βολικά άλλοθι και προσχήματα, για να μην εφαρμόζουμε το νόμο.
        Άρα λοιπόν για μένα το πρώτιστο είναι η εφαρμογή του νόμου και η ανάληψη της ευθύνης του καθενός, στο κομμάτι ευθύνης που αναλογεί στον καθένα, για την εφαρμογή του νόμου σε σχέση με τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και του ασύλου. Κανείς δε μπορεί να κρυφτεί πίσω απ’ αυτά τα άλλοθι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του νόμου κατά τη γνώμη σας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πιστεύω πως όχι. Όχι μόνο λόγω πολιτικής συγκυρίας, αλλά και επί της ουσίας δεν είναι το πρόβλημα να καταργηθεί το άσυλο. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του στο μέτρο που του αναλογούν. Κι εδώ όπως σας είπα, προηγουμένως, και οι πανεπιστημιακές αρχές και οι φοιτητικές παρατάξεις και οι πολιτικές νεολαίες και τα πολιτικά κόμματα, έχουμε όλοι την ευθύνη μας.