28 Ιαν 2011

Μπαράζ καταλήψεων γραφείων ΕΛΓΑ και ΟΓΑ και έπεται συνέχεια


Με συμβολικές καταλήψεις στα κατά τόπους γραφεία του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ σε πέντε πόλεις συνέχισαν χθες τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της προσκείμενης στο ΚΚΕ Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, ενώ η αγωνιστική τους εβδομάδα κορυφώνεται σήμερα, με την... παμπελοποννησιακή συγκέντρωση στο Αργος.

 Οι καταλήψεις έγιναν σε Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Λάρισα, Τρίπολη και Χανιά.
Οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν επειδή, από 3% που πλήρωναν επί των τιμολογίων πώλησης, τώρα πληρώνουν 4% επί της αξίας της συνολικής γεωργικής παραγωγής τους -δηλαδή ανεξάρτητα αν θα πουλήσουν ή όχι την παραγωγή τους, και μάλιστα στην αρχή του έτους. Για τους κτηνοτρόφους αυξάνεται αντίστοιχα στο 0,75% από το 0,50% που ήταν.

Στη συγκέντρωση των Χανίων συμμετείχαν αγρότες, κτηνοτρόφοι, παραγωγοί των λαϊκών αγορών, εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς. Παράλληλα, κάποιοι μανταρινοπαραγωγοί προχωρούσαν σε δωρεάν διανομή των προϊόντων τους, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές τους.

Με τις καταλήψεις οι αγρότες διεκδικούν ο ΕΛΓΑ να είναι αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.


Το επόμενο βήμα των αγροτών της ΠΑΣΥ θα καθοριστεί σε σύσκεψη στο Κιλκίς το πρωί του Σαββάτου. Επίσης δίνουν ραντεβού για τις 5 Φεβρουαρίου, στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία, «Zootechnia», στη Θεσσαλονίκη.

Τα πρώτα τρακτέρ έκαναν χθες την εμφάνισή τους στον κόμβο της Τρίγλιας Χαλκιδικής, σηματοδοτώντας την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι αγρότες της Χαλκιδικής τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής, περιμένοντας το σήμα των συναδέλφων τους για να ξεκινήσουν τα μπλόκα.

Επίσης, οι «γαλάζιοι» αγρότες της Βόρειας Ελλάδας περιμένουν τη συνάντηση που έχουν ζητήσει με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη και στη συνέχεια θα επανεξετάσουν τη στάση τους.

ΠΗΓΗ: enet.gr