28 Ιαν 2011

Ανω-κάτω 5,5 εκατομμ. ασφαλισμένοι


Δεν θα καταργηθούν όλες οι μονάδες νοσηλείας του ΙΚΑ, απλώς θα χαθούν ορισμένες (για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα) καθώς θα περάσουν στο υπουργείο Υγείας προς χρήση απ' όλους τους πολίτες, ενώ θα κλείσουν ορισμένες περιφερειακές μονάδες ασφάλισης...


Το καθεστώς (τρωτό έτσι κι αλλιώς) της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των 5,5 εκατ. ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα (άμεσα και έμμεσα μέλη οικογενειών) ανατρέπεται άρδην. Αλλά δεν γίνεται καλύτερο, καθώς δεν προστίθεται ούτε ένα λιθαράκι, κυριολεκτικά, στις υφιστάμενες δομές.

Ετσι, οι υπάρχουσες Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ εντάσσονται στον υπό σύσταση Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος συστήνεται με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας, που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και με τη χρήση αυτών των υποδομών από το σύνολο των ασφαλισμένων όλων των Ταμείων.

Κάτι που αναμένεται να αυξήσει την ταλαιπωρία και τις «ουρές» (αναμονή) στο βαθμό που στις ήδη βεβαρημένες μονάδες θα εξυπηρετείται υπερδιπλάσιος πληθυσμός, χωρίς να προστεθούν νέες δομές (κέντρα υγείας αστικού τύπου, κ.ά.), εκτός ίσως από έναν μικρό αριθμό ιδιωτών (οικογενειακών) γιατρών.

Ως προς τις Μονάδες Ασφάλισης «πρόκειται για αναδιοργάνωση», διευκρινίζει η διοίκηση του ΙΚΑ και «σε πρώτη φάση εξετάζεται η αναστολή λειτουργίας ορισμένων παραρτημάτων στην περιφέρεια».

Αν και για τους ασφαλισμένους, που χρηματοδοτούν από το υστέρημά τους το ΙΚΑ, προμηνύεται μια περίοδος πρόσθετης ταλαιπωρίας (αντί για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας) για τους γιατρούς του Ιδρύματος προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις.

Σύμφωνα με το διοικητή του Ιδρύματος Ρ. Σπυρόπουλο, οι υπηρετούντες γιατροί έχουν τις κάτωθι δυνατότητες:

Πού θα πάνε οι γιατροί

1. Ελεύθερη επιλογή των ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την εθελούσια ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ ή στο ΕΣΥ, μετά την ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο ΕΣΥ.

2. Πλήρης κατοχύρωση των εργασιακών, ασφαλιστικών, μισθολογικών κεκτημένων του συνόλου των μόνιμων και αορίστου χρόνου ιατρών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και μετά την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ.

3. Επέκταση των δικαιωμάτων των ιατρών (μόνιμων και αορίστου χρόνου) για παροχή πρόσθετων υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και στα προσωπικά τους ιατρεία, σε περίπτωση που επιλεγεί η διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών με ελεύθερη επιλογή πιστοποιημένων ιατρών στον ΕΟΠΥΥ, με συνακόλουθη βελτίωση των μηνιαίων απολαβών τους.

4. Δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ θα παρέχει υπηρεσίες υγείας στο 95% των πολιτών που είναι δικαιούχοι ασφάλισης, προκρίνεται η ελεύθερη επιλογή ιατρών οι οποίοι αποδέχονται τους κανόνες παροχής υπηρεσιών που τίθενται από τον ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ: enet.gr