17 Νοε 2010

Financial Times: Οργή των Ευρωπαίων για τη στάση της Γερμανίας


   Η οργή των Ευρωπαίων για τη στάση της Γερμανίας ξεχειλίζει, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times. "Όταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε αυτή την εβδομάδα την απογοήτευσή του, για το ότι η Γερμανία ωθεί την Ευρωζώνη στο χείλος μία νέας κρίσης χρέους, είπε δημόσια αυτό... 
που άλλοι ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες, έλεγαν σε κατ' ιδία συζητήσεις εδώ και εβδομάδες", υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η κίνηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου κυρίας Άνγκελα Μέρκελ να προωθήσει, με αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, ένα νέο Μηχανισμό Αντιμετώπισης Κρίσεων στην Ευρωζώνη - που θα επιβάλλει στους ιδιώτες επενδυτές, να φέρουν το μεγαλύτερο κόστος μελλοντικών προγραμμάτων διάσωσης χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα - έγινε δεκτή με δυσφορία στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. "Τις επόμενες εβδομάδες, όταν οι αγορές των ομολόγων αντέδρασαν και κατρακύλησαν", συνεχίζει το δημοσίευμα, "αυτή η δυσφορία ξεχείλισε, με κατηγορίες ότι η κυρία Μέρκελ έθεσε πολλές χώρες-εταίρους της Γερμανίας σε αστάθεια, για να ενισχύσει τη θέση της έναντι των Γερμανών φορολογουμένων".

"Δεν μπορούν να δημοσιευθούν τώρα", είπε ο κ. Ντάνιελ Γκρος, Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής με έδρα τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στα οργισμένα σχόλια που άκουσε εναντίον του Βερολίνου. Ακόμη και κάποιες από τις χώρες με υγιή δημοσιονομική κατάσταση, που είναι παραδοσιακά σύμμαχοι της Γερμανίας σε θέματα οικονομικής διακυβέρνησης - όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία - εξέφρασαν οργή για την τακτική της και έθεσαν ερωτήματα για τη συμπεριφορά της.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λένε οι Financial Times, επισημαίνουν, ότι η Γερμανία δεν ήταν προετοιμασμένη για τη θυμωμένη αντίδραση των αγορών στις προτάσεις της και από τότε άρχισε να υποχωρεί, όπως την περασμένη Παρασκευή, όταν οι Υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ δήλωσαν από τη Σεούλ, ότι ο νέος μηχανισμός διάσωσης δεν θα αφορά τους σημερινούς κατόχους ομολόγων.

Ο κ. Γκρος σημειώνει ότι είναι η δεύτερη φορά που η κυρία Μέρκελ ωθεί την Ευρωζώνη σε αναταραχή, καθώς αρνήθηκε φέτος επί μήνες την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, έως ότου αναγκάσθηκε από την οργισμένη αγορά ομολόγων. "Αυτό είναι το βασικό μειονέκτημα στην προσέγγιση της κυρίας Μέρκελ", είπε ο κ. Γκρος και πρόσθεσε: "Αυτό που δεν καταλαβαίνει είναι, ότι οι αγορές δεν είναι σαν τα πολιτικά συστήματα. Προεξοφλούν τα πράγματα. Και τα προεξοφλούν με ασάφειες, όχι με ορθολογικό τρόπο".

ΠΗΓΗ: tvxs.gr