Το επίκαιρο των συνθημάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου επισημαίνουν στα μηνύματά τους τα κόμματα με αφορμή την 37η επέτειο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά.
Στο μνημείο του Πολυτεχνείου, απέτισε φόρο τιμής το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
«Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου συμπίπτει με μια δύσκολη συγκυρία στην οποία κρίνονται και διακυβεύονται πολλά», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του.
»Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά. Οι ανατροπές γίνονται με συμμετοχή και αγώνα, με αφοσίωση στο συλλογικό, με την πίστη σε κάτι που μπορεί να φαίνεται άπιαστο και με απομάκρυνση από το δρόμο της ιδιώτευσης. Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας θυμίζει επίσης ότι το σύνθημα του τότε παραμένει, με κάποιον τρόπο, ζητούμενο σήμερα: Θέλουμε ψωμί για όλους, παιδεία που παράγει κοινωνικό πολιτισμό και ενεργούς πολίτες, ελευθερία που δεν περιορίζεται από την δημοσιονομική αναγκαιότητα. Κοιτάζοντας στο Πολυτεχνείο, βλέπουμε πιο καθαρά τον ορίζοντα και πιο ζωντανή την ελπίδα», καταλήγει ο κ.Παπούλιας.
Μετά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι το Πολυτεχνείο νοηματοδοτεί τον αγώνα κάθε νέας γενιάς της Ελλάδας για όνειρα και αξίες. «Έχουμε χρέος-σήμερα περισσότερο από ποτέ-να σταθούμε δίπλα στους νέους μας, που αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες και ελπίδα για το μέλλον τους. Η Παιδεία είναι το κλειδί για να το πετύχουμε», είπε.
Φόρο τιμής απέτισε και ο γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης, μαζί με εκπροσώπους της νεολαίας.
Στο μήνυμά του το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι άγριες θυσίες που επιβάλλουν στο λαό δεν θα έχουν τέλος, ούτε αποτέλεσμα για αυτόν. Δρόμος προς τα πίσω δεν υπάρχει. Μόνο η διαμόρφωση μιας ισχυρής κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ και τα κόμματα που υπηρετούν τον καπιταλισμό μπορεί να ορθώσει εμπόδια στο βάρβαρο μνημόνιο διαρκείας που καταδικάζει μόνιμα το λαό στη φτώχεια και τη ζωή χωρίς δικαιώματα».
Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ τονίζει: «Καταθέτουμε και πάλι τη λύπη μας για όσους σκοτώθηκαν έξω από το Πολυτεχνείο. Κατανοούμε τα αισθήματα εκείνων που έδωσαν τη μάχη μέσα στο Πολυτεχνείο και διαπιστώνουν 37 χρόνια μετά ότι δεν πραγματώθηκαν τα οράματά τους.»
Παράλληλα, ο ΛΑΟΣ εκφράζει την απέχθειά του προς εκείνους που εξαργύρωσαν τους αγώνες τους για πολιτικά οφίτσια και συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην οικονομική, πολιτική και
εθνική κατάρρευση της χώρας.
«Η εξέγερση του 1973 ζει στους αγώνες του σήμερα», τονίζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. «Το μήνυμα το δικό μας, το μήνυμα της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς που έδωσε τη δικιά της ανεπανάληπτη προσφορά στην εξέγερση του Νοέμβρη, ιδιαίτερα προς τους νέους και τις νέες, είναι μήνυμα αμφισβήτησης και θετικής διεξόδου μέσα από ενωτικές προσπάθειες για να αναστηλωθούν οι αξίες και τα ιδανικά της συλλογικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και χειραφέτησης».
Ο πρόεδρος της Ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο, αναφέρθηκε στα μηνύματα της εξέγερσης και τα συνέδεσε με το σήμερα, λέγοντας ότι «ο αγώνας μας σήμερα είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας».
Κατάθεση στεφάνων
Πολίτες κάθε ηλικίας περνούν από το Πολυτεχνείο για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη της εξέγερσης του 1973.
Από το ΚΚΕ ο Δ.Αρβανιτάκης κατήγγειλε κυβέρνηση και ΝΔ, αλλά και την τρόικα και πρόσθεσε ότι «η λαϊκή αγανάκτηση απέναντί τους πρέπει να γίνει συνειδητή δράση ανατροπής και οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας».
Η εκπρόσωπος των Οικολόγων -Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη, δήλωσε αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου, ότι στην εποχή του Μνημονίου, το μήνυμα που εξακολουθεί να είναι επίκαιρο είναι η δυνατότητα να αντιστεκόμαστε σε πολύ ισχυρότερες εξουσίες.
Αργά το μεσημέρι σημειώθηκαν μικροεντάσεις μεταξύ εκπροσώπων παρατάξεων. Όταν εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ από διάφορες πανεπιστημιακές σχολές προσήλθαν στο Πολυτεχνείο και κατέθεσαν στεφάνια, φοιτητές που ανήκαν στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, διαπληκτίστηκαν φραστικά μαζί τους, ενώ πέταξαν κύπελλα με νερό και καφέ.
Μάλιστα, ορισμένοι πήραν τα στεφάνια των νέων και τα πέταξαν μακριά από το μνημείο του Πολυτεχνείου. Ωστόσο, το μικροεπεισόδιο αυτό, δεν επηρέασε την ομαλή πορεία της κατάθεσης στεφανιών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ