17 Νοε 2010

Η περιοδοντίτιδα βλάπτει την καρδιά


Η κακή στοματική υγιεινή οδηγεί σε υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα!Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι φλεγμονές επιβαρύνουν την καρδιά και τα αγγεία της. Εστία φλεγμονών είναι πολύ συχνά το στόμα και οι οδοντίατροι πρέπει να παραπέμπουν σε... 
καρδιολόγο άτομα με περιοδοντίτιδα ή να τους μετρούν τουλάχιστον την αρτηριακή τους πίεση.

Τα παραπάνω ανέφεραν χθες ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Γιάννης Καλλικάζαρος, οι επίκουροι καθηγητές Καρδιολογίας κ. Κώστας Τσιούφης και Κώστας Τούτουζας και ο διαβητολόγος κ. Γιάννης Ιωαννίδης, με αφορμή το 14ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης, το οποίο οργανώνεται από το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) στις 19 και 20 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.

Ο κ. Τσιούφης τόνισε, ότι η φλεγμονή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υπέρταση και πως άτομα με κακή στοματική υγιεινή, έχουν δύο έως πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Η υψηλή πίεση -είπε- έχει με τη σειρά της στενή σχέση με τα καρδιαγγειακά. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο, ότι η μείωσή της κατά μία μονάδα περιορίζει κατά 20% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού επεισοδίου. Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για "επιδημία" εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Πριν από έναν αιώνα -εξήγησαν- το 10% των θανάτων στην Ελλάδα οφειλόταν σε καρδιαγγειακά επεισόδια, ποσοστό το οποίο σήμερα έχει φτάσει στο 30%.

Πολλοί από αυτούς είναι νέοι άνθρωποι, στους οποίους το κάπνισμα και η υψηλή χοληστερόλη αποτελούν τους βασικούς παράγοντες κινδύνου. Ενας στους τέσσερις εμφραγματίες χάνονται πριν φτάσουν στο νοσοκομείο. Πολύ υψηλό κίνδυνο διατρέχουν οι διαβητικοί, καθώς επτά στους δέκα χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Αναφερόμενοι στον επιβλαβή σύγχρονο τρόπο ζωής, είπαν ότι ένα ποτήρι αναψυκτικό τύπου "κόλα" την ημέρα αυξάνει το σωματικό βάρος κατά επτά κιλά σε έναν χρόνο.

Για να χαθούν αυτά τα κιλά, πρέπει ο άνθρωπος να τρέχει δύο έως δυόμισι χιλιόμετρα την ημέρα, επί ένα έτος.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr