17 Νοε 2010

Να επανεξετάσει τα στοιχεία για τις εργασιακές συμβάσεις επιφυλάχθηκε η τρόικα



Να επανεξετάσουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για το ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων επιφυλάχθηκαν οι επιθεωρητές της τρόικας στην πρώτη τους συνάντησή με την ηγεσία του υπουργείου την Τρίτη ενώ οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.


Οι επιθεωρητές επέμειναν την Τρίτη κατ'αρχήν στη θέση τους ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει να κατισχύουν των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Η ηγεσία υπουργείου Εργασίας αντέτεινε πως δεν ευθύνονται οι κλαδικές συμβάσεις για την μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις, η εσωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, το νομικό περιβάλλον, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος και τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε πως δεν είναι αντίθετο στις επιχειρησιακές συμβάσεις εφόσον αυτές γίνονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Σε οικονομίες με ιδιαιτερότητες όπως η ελληνική με λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και πολλές μικρές σε κάθε κλάδο, υποστήριξε το υπουργείο, οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και εξασφαλίζουν την εργασιακή ειρήνη.

Αντίθετα, οι πολλές επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να αυξήσουν, αντί να μειώσουν το κόστος εργασίας, και να επιδράσουν έτσι αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα. Το υπουργείο επικαλέστηκε επίσης τα στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις και στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Σύμπλευση για τα ασφαλιστικά Ταμεία

Στο ασφαλιστικό δεν υπήρξαν διαφορές καθώς επανεπιβεβαιώθηκε το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί κατά την προηγούμενη συνάντηση. Η μελέτη για το ΙΚΑ είναι ήδη έτοιμη και για τον ΟΓΑ θα έχει παραδοθεί την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι την 1/7/2011 θα είναι έτοιμη η νέα λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά ενώ oι μελέτες για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Ανώτερα στελέχη του Υπουργείου τόνιζαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οριζόντια ρύθμιση για τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή έχει ήδη απευθυνθεί στα Ταμεία ζητώντας στοιχεία διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 και οι όποιες αναπροσαρμογές υπάρξουν θα αποφασιστούν ξεχωριστά από το κάθε ταμείο.

Το υπουργείο Εργασίας πιστεύει ότι μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι 2,6 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς να υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις. Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος είναι η εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ από τη μείωση της δαπάνης υγείας όπως και 600 εκατ.ευρώ από την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. «Αν το 2010 ήταν η χρονιά των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό το 2011 θα είναι η χρονιά των ασφαλιστικών ταμείων» υποστηρίζουν ανώτερα στελέχη του Υπουργείου τονίζοντας ότι από την 1η του χρόνου οι δαπάνες των ταμείων μπαίνουν στο μικροσκόπιο και θα υφίστανται μηνιαίο έλεγχο.

Μεγάλη σημασία δίνεται και στα έσοδα που θα προκύψουν από την ρύθμιση των εισφορών αλλά από την ένταξη μεγάλων ανασφάλιστων ομάδων στο σύστημα με την εφαρμογή του «εργόσημου» και την αλλαγή του τρόπου είσπραξης των εισφορών. Στον προϋπολογισμό του 2011, αναφέρει το υπουργείο, έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ και του ΟΓΑ καθώς και για την καταβολή των επιδομάτων του ΟΑΕΔ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ