17 Νοε 2010

Λήψη μέτρων προαναγγέλλει τώρα ο Παπακωνσταντίνου


Η Ελλάδα προτίθεται να λάβει όποια μέτρα κριθούν αναγκαία, δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο περιθώριο του Eurogroup, μόλις λίγες ημέρες μετά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις, τόσο του ιδίου όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι δεν... 
θα ληφθούν νέα μέτρα, πέραν αυτών που προβλέπονται στον μνημόνιο και ότι δεν θα θιγούν μισθοί και συντάξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη νέα χρονιά από υψηλότερο σημείο εκκίνησης από αυτό που θα επιθυμούσε, λόγω της αναθεώρησης του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 από την Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, η Eurostat ανέβασε το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% ενώ για το 2010, προβλέπεται αύξηση στο 9,4% έναντι 8,2% που είναι ο στόχος του μνημονίου. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε επίσης ότι το 2011 η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τους στόχους που έχουν τεθεί με το μνημόνιο, πράγμα που σημαίνει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 7,6%. Αυτό συνεπάγεται πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να αποφέρουν τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ.

Πιέσεις για νέες μεταρρυθμίσεις

Επιπλέον αλλαγές σε τομείς όπως οι υπηρεσίες υγείας, η φορολογία, τα εργασιακά θέματα και η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης ζητεί από την Ελλάδα το Eurogroup. Μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από την Ελλάδα να αποσαφηνίσει τις λεπτομέρειες για τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβει. Επισήμανε πάντως τη "σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα  τους τελευταίους 5-6 μήνες", προσθέτοντας πως οι "προσαρμογές [της χώρας] είναι σε γενικές γραμμές προς τη σωστή κατεύθυνση".
 
Η δήλωση της ευρωζώνης για την Ελλάδα

Η δήλωση της ευρωζώνης για την Ελλάδα είναι η ακόλουθη :

"Η ευρωζώνη καλωσορίζει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει πρόσθετα μέτρα στον προϋπολογισμό του 2011, ώστε να πετύχει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο. Η κυβέρνηση εξετάζει τις λεπτομέρειες αυτών των πρόσθετων μέτρων που θα εφαρμοστούν στον προϋπολογισμό του 2011 καθώς και στο επανεξεταζόμενο μνημόνιο. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ανάγκη για περισσότερες μειώσεις δημοσίων δαπανών καθώς και την εμβάθυνση και ταχύτερη μεταβολή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς της φορολογίας, της αγοράς εργασίας, της επιχειρηματικότητας, της δημόσιας υγείας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης".

ΠΗΓΗ: enet.gr