17 Νοε 2010

Συµµαχία Γιώργου κατά του Βερολίνου. Κοινό µέτωπο µε τις χώρες του Νότου και την Ιρλανδία




Γερµανικό δάκτυλο διαβλέπει η ελληνική κυβέρνηση πίσω από τηδήλωση του αυστριακού υπουργού Οικονοµικών Γιόζεφ Πρελ, ότι η Αυστρία δεν πρόκειται να µετάσχει στην καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, επειδή η χώρα µας δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
O κ. Πρελ λίγες ώρες αργότερα επεχείρησε να µαζέψει τις δηλώσεις του και προσερχόµενος στο Εurogroup ανέφερε ότι η Αυστρία είναι έτοιµη να προχωρήσει στην εκταµίευση των 190 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα αρκεί να γίνουν από την χώρα µας κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Η νεώτερη δήλωση του αυστριακού υπουργού δεν κατάφερε πάντως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αφού την ίδια ώρα δύο υπουργοί της Γερµανίας κουνούσαν απειλητικά το δάκτυλο εναντίον της χώρας µας υπονοώντας ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν θα ισχύει επ’ αόριστον.

Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση προετοιµάζεται για τα χειρότερα, διότι, παρά τη φαινοµενική όπως δείχνουν τα πράγµατα, προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της σκληρής κόντρας Παπανδρέου - Μέρκελ, η χθεσινή παρέµβαση της Αυστρίας που ανήκει στον γερµανικό άξονα αποδεικνύει ότι αυτή η υπόθεση έχει πολύ δρόµο µπροστά. Είναι ενδεικτικό ότιο γερµανός υπουργός Οικονοµικών Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, παίρνοντας χθες την σκυτάλη από την Ανγκελα Μέρκελ, απάντησε αιχµηρά στις κατηγορίες του Γιώργου Παπανδρέου ότι το Βερολίνο µε τις απαιτήσεις του εξωθεί χώρες µε δηµοσιονοµικά προβλήµατα στη χρεοκοπία. Φθάνοντας στις Βρυξέλλες για να λάβει µέρος σε µια από τις κρισιµότερες συνεδριάσεις του Eurogroup,ο κ. Σόιµπλε δήλωσε πως «όταν άκουσα τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, µε όλο το σεβασµό, σκέφθηκα ότι η Ευρώπη και η Γερµανία εξεδήλωσαν ισχυρή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Η αλληλεγγύη όµως δεν είναι µονόδροµος». Στις δηλώσεις Σόιµπλε ήρθαν να προστεθούν και εκείνες του γερµανού υπουργού Οικονοµίας Ράινερ Μπρούντελε ο οποίος από τη Ρώµη έκανε ένα καυστικό σχόλιο λέγοντας:«∆εν µπορούµε απλώς να ρίχνουµε χρήµατα από τα ελικόπτερα (...). Πρέπει να δηµιουργηθεί εµπιστοσύνη στους θεσµούς, στο κράτος».

Η σκληρή αντίδραση της Γερµανίας εκδηλώθηκε µετά τη διαφαινόµενη πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο ανάµεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και της Ιρλανδίας, που αντιµετωπίζουν δηµοσιονοµικά προβλήµατα και βρίσκονται υπό τη δαµόκλειο σπάθη κυρώσεων οι οποίες θα τις βυθίσουν περισσότερο στην κρίση. Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι αν δεν αντιδράσει έντονα στην πρόθεση της Γερµανίας να επιβάλει κυρώσεις, το επόµενο βήµα για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα είναι ο εξαναγκασµός στη διαδικασία της ελεγχόµενης πτώχευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και δεν αποδόθηκε στο επίσηµο κείµενο που δόθηκε στα µέσα ενηµέρωσης, ο κ. Παπανδρέου µιλώντας προχθές στη σύνοδο της Σοσιαλιστικής ∆ιεθνούς, υπογράµµισε ότι η στάση της Γερµανίας µπορεί «να τσακίσει τα κόκαλα χωρών όπως η Ιρλανδία».

Αν και επισήµως δεν οµολογείται, ο κ. Παπανδρέου µε κάθε ευκαιρία θα επαναφέρει το θέµα σε µια προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα άτυπο µέτωπο των χωρών µε δηµοσιονοµικά προβλήµατα κόντρα στις πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι η οξύτατη αντιπαράθεση Παπανδρέου - Μέρκελ είναι σε συνέχεια της ανάλογης αντιπαράθεσης που είχαν στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο «δάκτυλος»
Για τους λόγους αυτούς, η Αθήνα, αν και επίσηµα αποφεύγει τα σχόλια, αποδίδει τις δηλώσεις Πρελ σε γερµανικό δάκτυλο, χωρίς όµως να υπεισέρχεται σε άλλα σχόλια. Και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προήδρευσε χθες εδώ στο Παρίσι στη σύνοδο της Σοσιαλιστικής ∆ιεθνούς, πιέστηκε να σχολιάσει τη στάση της Αυστρίας και αρνήθηκε κατηγορηµατικά να το κάνει, ανεπίσηµες πηγές συνέδεαν µε έµµεσο τρόπο την αρχική δήλωση του αυστριακού υπουργού µε τον «ελληνογερµανικό» πόλεµο που έχει ξεσπάσει µε αφορµή την πρόθεση της Γερµανίας να τιµωρηθούν σκληρά οι χώρες που έχουν µεγάλα δηµοσιονοµικά ελλείµµατα.

«Είναι πρωτάκουστο, πριν καν ξεκινήσει ουσιαστικά ο έλεγχος από το κλιµάκιο της τρόικας στην Αθήνα, ένας εκπρόσωπος κράτους - εταίρου να προβαίνει σε τέτοιες εκτιµήσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται και στην πραγµατικότητα», σχολίασε ανώνυµη πηγή εδώ στο Παρίσι. Και πρόσθεσε ότι «αντιλαµβανόµαστε την ευαισθησία του εκπροσώπου της αυστριακής κυβέρνησης, δεν την καταλαβαίνουµε όµως. Αντίθετα, µας γεννιούνται σκέψεις για τη χρονική συγκυρία που εκφράζεται αυτή η ανησυχία».

Στην αντιπροσωπεία πουσυνοδεύει τονΠρωθυπουργό στο Παρίσι περιήλθαν νωρίςχθες το βράδυ πληροφορίες ότι ο κ. Πρελ προτίθεται να ανασκευάσει τις δηλώσεις του αναγνωρίζοντας ότι έχει κάνει λάθος· ωστόσο, όπωςανέφεραν µέλη της αντιπροσωπείας «παρακολουθούµε στενά την κατάσταση, διότι τείνει να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην ήδη οξυµµένη κατάσταση λόγω της κρίσης µε την Ιρλανδία».


Ο ΚΙΝ∆ΥΝΟΣ
Ο Παπανδρέου βλέπει ότι η Μέρκελ µεθοδεύει ελεγχόµενη πτώχευση για τους αδύναµους του ευρώ

Τρισέ και Γιούνκερ κατά των σχεδίων της καγκελαρίας

ΟΙ ∆ΗΛΩΣΕΙΣ του έλληνα Πρωθυπουργού στο Παρίσι δεν ήταν του ηγέτη µιας χώρας αποµονωµένης, στα όρια της χρεοκοπίας, που περιµένει πότε θα δεήσει η Γερµανία να ανάψει το πράσινο φως για την κοινοτική βοήθεια, όπως τον περασµένο Μάρτιο ή Απρίλιο. Τούτη τη φορά ο κ. Παπανδρέου είπε αυτά τα οποία λένε και οι ηγέτες µιας σειράς άλλων χωρών – της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας – αλλά και θεσµικοί παράγοντες της Ενωσης, όπως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ: ότι, δηλαδή, µε το να πιέζει η Γερµανία να συµπεριληφθεί όρος στον µόνιµο µηχανισµό στήριξης πως και οι κάτοχοι οµολόγων χώραςπου θα προσφεύγει θα υφίστανται µέρος του κόστους (ελεγχόµενη χρεοκοπία), ουσιαστικά διώχνει τους επενδυτές από την Ευρώπη και κυρίως από τουςαδύναµους κρίκους (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) και δηµιουργείτην αίσθηση πως η χρεοκοπία τους ή η αναδιάρθρωση του χρέους τους είναι κάτι προεξοφληµένο.

Στις Βρυξέλλες,µε ρεαλισµό οµολογούνπως «χωρίς τα γερµανικά χρήµατα δεν µπορεί να γίνει τίποτα» –αλλά συµµερίζονται και τον προβληµατισµό του κ. Παπανδρέου. ∆εν είναι τυχαίο πως το χθεσινό ενηµερωτικό σηµείωµα που διανέµεται στους ανώτερους ευρωυπαλλήλους φιλοξενούσεανάλυση υπό τον τίτλο «Μήπως η Ελλάδα έχει δίκιο;». Σε αυτή σηµείωνε πως µια παλιά γαλλική παροιµίαλέει ότι «το να µιλάς για τον θάνατο δεν σε κάνει να πεθαίνεις. Οµως ηΕυρώπη µαθαίνει µε τον σκληρό τρόπο ότι το να µιλάς για την πιθανότητα χρεοκοπίας µπορεί να επιταχύνει ακριβώς αυτή την έκβαση». Κατά το σηµείωµα, µετά την επιµονή της Γερµανίας στη Σύνοδο Κορυφής, «το ενδεχόµενο (χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης για κάποιες χώρες) έγινε πιθανότητα».

∆εν είναι λίγοι, µάλιστα, αυτοί που πιστεύουν ότι η πολιτική της Γερµανίας υπαγορεύεται από κάτι πολύ πιο βαθύ – κι επικίνδυνο – από την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Οι φόβοι τους ενισχύθηκαν µετά τις πρόσφατες διαρροές ότι η καγκελαρία έχει έτοιµο σενάριο, µε βάση το οποίο, εάν συνεχιστεί η κρίση στην ευρωζώνη, θα πρέπει το Βερολίνο να προχωρήσει στη λύση των «∆ύο ευρώ». Βάσει αυτού του σεναρίου, στο ευρώ της πρώτης ταχύτηταςθα µετέχει η Γερµανία µε τους συµµάχους της (Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Λουξεµβούργο, Βέλγιο – παρά το πρόβληµα χρέους που έχει – και Γαλλία, µολονότι το Παρίσι θεωρεί αδιανόητη τη διχοτόµηση της ευρωζώνης).

Οιέχοντες κατανόηση για τις γερµανικές ιδέες εξηγούσαν πως το «νέο κύµα» των γερµανών πολιτικών είναι πολύ πιο εθνικιστικό, δεν διαθέτει τις µνήµες του πολέµου και τις µεταπολεµικές ανάγκες για ειρήνη και ευρωπαϊκή ενότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί και η κ. Μέρκελ που έχει ανατραφεί στην ΑνατολικήΓερµανία και δεν έχει µοιραστεί το όραµα της γαλλογερµανικής συµφιλίωσης.

Τα Νεα on line