18 Νοε 2010

Financial Τimes :«Ο Παπανδρέου εξέφρασε τον θυμό των Ευρωπαίων»



«Oταν ο Γιώργος Παπανδρέου , οέλληνας πρωθυπουργός, εξέφραζε αυτή την εβδομάδα τον θυμό του προς τη Γερμανία διότι ωθεί την ευρωζώνη στο χείλος μιας νέας κρίσης χρέους, ανέφερε δημοσίως αυτό που άλλοι ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες έλεγαν σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις εδώ και εβδομάδες».

Με αυτή τη φράση αρχίσει η ανάλυση στη σελίδα 3 των χθεσινών «Financial Τimes» για τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η εφημερίδα είναι επικριτική προς τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και σημειώνει ότι η Ευρώπη «βράζει» από θυμό για τη Γερμανία. Οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί: ύστερα από το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα την περασμένη άνοιξη, αποδίδει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες τα εύσημα στον κ. Παπανδρέου. «Η Ελλάδα έχει ό,τι λείπει από τη Γερμανία:έναν πραγματικά τολμηρό ηγέτη που κάνει προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του συστήματος» έγραψαν τον περασμένο Αύγουστο. Ορισμένα από αυτά που λέγονται για τη Μέρκελ πίσω από κλειστές πόρτες είναι τόσο βαριά «που δεν μπορούν να δημοσιευθούν», δηλώνει στη χθεσινή έκδοση των «Financial Τimes» ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ντάνιελ Γκρος. Ο μελετητής σημειώνει ότι είναι η δεύτερη φορά που η κυρία Μέρκελ ωθεί την ευρωζώνη σε αναταραχή, καθώς εφέτος αρνήθηκε επί μήνες την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, ώσπου αναγκάστηκε από την οργισμένη αγορά ομολόγων.

«Αυτό είναιτο βασικό μειονέκτημα στην προσέγγιση της κυρίας Μέρκελ» αναφέρει ο κ. Γκρος και προσθέτει: «Αυτό που δεν καταλαβαίνει είναι ότι οι αγορές δεν είναι σαν τα πολιτικά συστήματα. Προεξοφλούν τα πράγματα». Ακόμη και κάποιες από τις χώρες με υγιή δημοσιονομική κατάσταση, που είναι παραδοσιακά σύμμαχοι της Γερμανίας σε θέματα οικονομικής διακυβέρνησης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία, εξέφρασαν οργή για την τακτική της και έθεσαν ερωτήματα για τη συμπεριφορά της. Οι «Financial Τimes» σημειώνουν ότι η κίνηση της κυρίαςΜέρκελ να προωθήσει με αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ έναν νέο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων στην ευρωζώνη (ο οποίος θα επιβάλλει στους ιδιώτες επενδυτές να φέρουν το μεγαλύτερο κόστος μελλοντικών προγραμμάτων διάσωσης χωρών) προκάλεσε δυσφορία στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Τις επόμενες εβδομάδες,όταν οι αγορές των ομολόγων αντέδρασαν και κατρακύλησαν» , συνεχίζει το δημοσίευμα, «αυτή η δυσφορία ξεχείλισε,με κατηγορίες ότι η κυρία Μέρκελ έθεσε πολλές χώρες-εταίρους της Γερμανίας σε αστάθεια για να ενισχύσει τη θέση της έναντι των γερμανών φορολογουμένων».

το Βημα on line