18 Νοε 2010

Πώς κατανέμονται οι υπάλληλοι στις Περιφερειακές αυτοδιοικήσεις

Τον «χάρτη αρμοδιοτήτων» για τις 13 περιφέρειες και τις 7 κρατικές διοικήσεις που θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» προωθεί η κυβέρνηση μέσα από 20 σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, που καταρχήν εξασφαλίζουν τις θέσεις των ήδη εργαζομένων μέσα από θέσεις μόνιμες.... αλλά και προσωποπαγείς (που θα καταργηθούν με την αποχώρησή τους).....Σύμφωνα με τους Οργανισμούς που κατάρτισε το υπουργείο Εσωτερικών, σε κάθε περιφέρεια προβλέπονται τουλάχιστον 1.360 θέσεις εργαζομένων, ενώ η ετήσια δαπάνη από κάθε νέο διάταγμα θα ξεπερνά τα 130.000 ευρώ ανά περιφέρεια και θα καλύπτεται από τις πιστώσεις που θα εγγράφονται στους προϋπολογισμούς των περιφερειών.Σε κάθε περιφέρεια διαρθρώνονται έξι γενικές διευθύνσεις που αφορούν σε αναπτυξιακό προγραμματισμό, περιβάλλον, υποδομές, εσωτερική λειτουργία, περιφερειακή αγροτική οικονομία, κτηνιατρική, ανάπτυξη, μεταφορές, επικοινωνίες, δημόσια υγεία, κοινωνική μέριμνα, με υποχρέωση συνεχούς συνεργασίας με τα αρμόδια υπουργεία για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάρθρωση ειδικής διεύθυνσης για τη διαφάνεια και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που θα φροντίζει για την ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των πράξεων (ατομικών και κανονιστικών) της περιφέρειας.

Για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών προβλέπεται η επιτόπια παρακολούθηση από ειδική διεύθυνση όλων των υπηρεσιών και η υποβολή αναλυτικής έκθεσης ανά 3μηνο στον περιφερειάρχη, η εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων και η υποβολή εκθέσεων από αυτοτελές τμήμα εσωτερικού ελέγχου για να προλαμβάνονται και να καταστέλλονται δυσλειτουργίες και να ερευνώνται καταγγελίες των πολιτών.

Τα σχέδια ΠΔ προβλέπουν προσωπικό περίπου 20 ειδικών θέσεων (μετακλητού εκτελεστικού γραμματέα, ειδικών συμβούλων - συνεργατών, δικηγόρων κ.λπ., ανά περιφέρεια με 1.105 τουλάχιστον οργανικές θέσεις για μόνιμο προσωπικό (σε μεγάλες περιφέρειες μπορεί να είναι περισσότερες) και τουλάχιστον 250 προσωποπαγείς θέσεις μόνιμου προσωπικού, προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κ.λπ.

Με αποφάσεις των περιφερειαρχών θα τοποθετηθεί το τακτικό προσωπικό στις υπηρεσίες της κάθε περιφέρειας, ανάλογα με τον κλάδο και την ειδικότητα που κατέχουν αλλά και τις υπηρεσιακές ανάγκες.

Τα σχέδιαΤα σχέδια ΠΔ καθορίζουν το ποιοι υπάλληλοι μπορούν να επιλεγούν ως προϊστάμενοι, προβλέποντας παράλληλα ότι όσοι υπάλληλοι υπηρετούν στις 31-12-10 στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, με απόφαση του Περιφερειάρχη κατατάσσονται από 1-1-11 στις οργανικές θέσεις των νέων ΠΔ στους προβλεπόμενους κλάδους και ειδικότητες. Αν κατέχουν διαφορετικό κλάδο ή ειδικότητα, κατατάσσονται ανάλογα με τα προσόντα που κατέχουν.

Εάν οι οργανικές θέσεις που συστήνονται με τα νέα ΠΔ δεν επαρκούν για την κατάταξη του προσωπικού των ΝΑ, τότε το προσωπικό αυτό κατατάσσεται σε αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις.

Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και για το προσωπικό μερικής απασχόλησης (ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), που κατατάσσεται σε κενές θέσεις μερικής απασχόλησης και εφόσον δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν τέτοιες θέσεις, τότε κατατάσσονται σε αντίστοιχες προσωποπαγείς. Οι κατατάξεις θα δημοσιευθούν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
 το εθνος