30 Νοε 2010

Παράταση αποπληρωμής με αλμυρό επιτόκιο


Ανάσα πήραν η κυβέρνηση και η οικονομία, από την απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ της βοήθειας από την τρόικα ως το 2024, αλλά προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση αποτελεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία. Βεβαίως η εξόφληση θα γίνει με.....

επιτόκιο... Ιρλανδίας, δηλαδή 5,8%, από 5,2% που είχε διαμορφωθεί για τη χώρα μας με το μνημόνιο, εφόσον μετατραπεί από κυμαινόμενο σε σταθερό.

Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει την οικονομία από τον κίνδυνο στάσης πληρωμών, καθώς πλέον οι δόσεις εξόφλησης των δανείων μοιράζονται σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, αλλά δεν παύει να μας επιβαρύνει με υψηλούς τόκους, οι οποίοι ανέρχονται (για αυτά τα 110 δισ. ευρώ) σε περίπου 6 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Οπως διευκρίνισε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο χρόνος του προγράμματος- του μνημονίου είναι άσχετος με τον χρόνο αποπληρωμής. Το μνημόνιο τελειώνει το καλοκαίρι του 2013. Και μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα αποτύχει στους στόχους της και χρειαστεί νέα δάνεια, θα υπάρξει - αναμφίβολα- νέο μνημόνιο. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι για να ελέγξουμε το χρέος, θα πρέπει να επιτύχουμε και να διατηρούμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 4% του ΑΕΠ ετησίως για κάθε χρόνο ως και το 2021. Αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει ένα «κοινωνικό μέρισμα», όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Προφανώς τα επόμενα χρόνια θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα και το 2013, όταν λήγει το μνημόνιο, θα απαιτηθούν παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης.  
Οταν τελειώσει το μνημόνιο, ούτως ή άλλως θα υπάρχει το αυστηρό πλαίσιο εποπτείας της ευρωπαϊκής επιτροπής, που απαιτεί μείωση του χρέους. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξηγώντας χθες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας είπε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για λήψη πρόσθετων δανείων από τη χώρα μας, συμπληρώνοντας πως πλέον ξεκινάει μια τεχνική συζήτηση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την επιμήκυνση, η οποία θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Οπως διευκρίνισε, με βάση την απόφαση για την Ιρλανδία και με την προϋπόθεση ότι οι αποφάσεις θα εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, όπου απαιτείται το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, τα τρία χρόνια της περιόδου χάριτος αυξάνονται σε τέσσερα και η περίοδος αποπληρωμής σε επτά χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να εξοφλεί τις πρώτες δόσεις του δανείου το 2014 και τις τελευταίες δόσεις, που θα καταβληθούν το 2013, θα αρχίσει να τις πληρώνει το 2017. Ο χρόνος αποπληρωμής λήγει το 2024.

Σήμερα δανειζόμαστε με κυμαινόμενο επιτόκιο περίπου 4%, η αναγωγή του οποίου σε σταθερό οδηγεί σε επιτόκιο 5,5%. Με την επιμήκυνση το αντίστοιχο σταθερό επιτόκιο θα είναι 5,8%.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ on-line