30 Νοε 2010

Πάνος Μπεγλίτης :" Τα 3 εκατ.ευρω θα τα πάρουν αυτοί που πραγματικά υπέστησαν ζημιές-κάποιοι είχαν υποβάλλει ψευδή στοιχεία"

Τι λέει ο Κορίνθιος υπουργός για τις αποζημιώσεις των αγροτών και το σύστημα αξιολόγησης.......   " Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε τελική απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων, για τις ζημιές που υπέστησαν  οι αγροτικοί παραγωγοί στο Νομό μας  το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2009.  Υπήρξε μια σχετική καθυστέρηση γιατί έπρεπε να διασταυρώσουμε τα στοιχεία, έπρεπε να υπάρξει, με βάση  αντικειμενικά κριτήρια δικαιοσύνης.....
και η ολόπλευρη αξιολόγηση των ενστάσεων και των  υποβληθεισών αιτήσεων.  Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα σε συνεννόηση με τον κ. Σαρρή, που είναι ο Διοικητής του ΕΛΓΑ, γνωρίζουμε πλέον το πλαίσιο καταβολής των αποζημιώσεων οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 3 εκατ. ευρώ.  Θέλω να σας πω ότι στην αρχή είχε μιλήσει το αρμόδιο Υπουργείο και εγώ με βάση τη συνεννόηση που είχα κάνει με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για καταβολή αποζημιώσεων περίπου 5 εκατ. Ευρώ.  Στην κρίσιμη οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε υπήρχαν δύο εναλλακτικές λύσεις.  Ή να μην υπάρξει ούτε ευρώ για καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2009 ή να γίνει μια προσπάθεια να αντληθούν πόροι από κάθε πηγή του κρατικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επειδή ήταν μια προσωπική δέσμευση από πέρυσι προς τους αγρότες της Κορινθίας λέω ότι βρήκαμε αυτά τα χρήματα και ξεπερνούν τα 3 εκατ. Ευρώ, θα τα πάρουν αυτοί που πραγματικά υπέστησαν ζημιές με βάση ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των ζημιών.
•    Κάτι άλλο που δείχνει μια σειρά από παθογένειες τις οποίες ανακαλύπτουμε σήμερα είναι το πόσοι πολλοί συμπατριώτες μας αγρότες είχαν υποβάλει ψευδή στοιχεία.  Δεν διακατεχόμαστε και δεν διακρινόμαστε από ένα πνεύμα εκδίκησης.  Η δικαιοσύνη θα επιβάλλεται μέσα από τις συντεταγμένες, θεσμοθετημένες διαδικασίες του Κράτους και των αρμόδιων Υπουργείων.
•    Μέσω του ΚΕΠΥΟ έγινε η διασταύρωση της υποβολής των τιμολογίων, της υποβολής για την επιστροφή ΦΠΑ και αποδείχθηκαν πάρα πολλές προβληματικές περιπτώσεις που  ξεπερνάνε τις 1000 στην Κορινθία. 
•    Όλα αυτά τα εντοπίσαμε, τα επισημάναμε, τα βγάλαμε στην άκρη και πράγματι σήμερα πλέον, χωρίς καμία λογική πελατειακών σχέσεων, με την κατά το δυνατόν πιο διαφανή και πιο δίκαιη διαδικασία, αποδίδονται και καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στους αγρότες της Κορινθίας."


(συν/ξη στον δημοσιογράφο Γιώργο Γουγά)