30 Νοε 2010

Θρίαμβος (5-0) της Μπαρτσελόνα στο «clasico» Η πιο βαριά ήττα στην καριέρα του Μουρίνιο


Ούτε ο πιο φανατικός φίλος της Μπαρτσελόνα δεν θα μπορούσε να φανταστεί πιο εμφατικό τρόπο επιστροφής της ομάδας του στην κορυφή της Πριμέρα Ντιβισιόν. Το πρώτο «clasico» της εφετινής περιόδου, το απόλυτο ντέρμπι του ισπανικού πρωταθλήματος είχε προαναγγελθεί ως η μάχη εντός αγωνιστικού χώρου των δύο κορυφαίων ποδοσφαιριστών του πλανήτη, του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο και εκτός αγωνιστικού χώρου των δύο τεχνικών που...

κατέκτησαν τα δύο τελευταία Τσάμπιονς Λιγκ, του κ. Πεπ Γκουαρδιόλα και του κ. Ζοζέ Μουρίνιο. Ωστόσο η αναμέτρηση του «Καμπ Νου» εξελίχθηκε σε παράσταση για έναν ρόλο, αυτόν της ισοπεδωτικής Μπαρτσελόνα που διέλυσε την αιώνια αντίπαλό της με το ευρύ 5-0!

Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι οι Μπλαουγκράνα γκρέμισαν τους Μερένχες από την κορυφή της βαθμολογίας, ούτε ότι μετά το προπέρσινο 2-6 στη Μαδρίτη πρόσθεσαν ακόμη μια ευρεία νίκη στη «συλλογή» τους. Ισως η πιο απολαυστική νότα του θριάμβου της καλύτερης ομάδας στον πλανήτη αυτή την εποχή, ήταν το γεγονός ότι υποχρέωσε τον τεχνικό της Ρεάλ κ. Μουρίνιο στην πιο βαριά ήττα της καριέρας του!

Και το σόου της Μπαρτσελόνα άρχισε από νωρίς.
Μόλις στο 5’ ο Λιονέλ Μέσι από πολύ δύσκολη θέση προσπάθησε να ανοίξει το σκορ, ωστόσο το φαλτσαριστό σουτ του σταμάτησε στο δοκάρι του εξουδετερωμένου Ικερ Κασίγιας. Στο 10’ όμως, η μπάλα βρήκε τον στόχο της, όταν έπειτα από μπαλιά – ξυραφιά του Αντρές Ινιέστα, ο «διόσκουρός» του στη μεσαία γραμμή της Μπαρτσελόνα Τσάβι πλάσαρε εύστοχα τον γκολκίπερ της Ρεάλ. Στο 18’ έπειτα από σεμιναριακό «Τικι – Τάκα», όπως λέγεται το παιχνίδι με συνεχόμενες πάσες, ο Βίγια με συρτή σέντρα εξουδετέρωσε τον Κασίγιας και ο Πέδρο σε κενή εστία πέτυχε το 2-0.

Στο ημίωρο απειλήθηκε σύρραξη όταν ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα δεν έδωσε την μπάλα στον Κριστιάνο Ρονάλντο για την εκτέλεση ενός πλάγιου άουτ και ο πορτογάλος μεσοεπιθετικός απώθησε τον κ. Γκουαρντιόλα, τα πνεύματα οξύνθηκαν περισσότερο όταν ο Ρονάλντο ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή από τον Βαλντές και παραλίγο να πέσουν οι πρώτες... ψιλές όταν ο Μέσι βρέθηκε στο έδαφος πέφτοντας «θεατρικά» αφού προηγουμένως επεδίωξε να «συναντηθεί» με τον ώμο του Ρικάρντο Καρβάλιο.

Στο β’ ημίχρονο ο εφιάλτης της Ρεάλ ήταν ακόμη χειρότερος. Στο 52’ ο Τσάβι αστόχησε προ κενής εστίας δείχνοντας τις προθέσεις της Μπαρτσελόνα, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα στο 55’ όταν ο Βίγια πέτυχε το 3-0 έπειτα από πάσα του Μέσι. Ακριβώς το ίδιο σενάριο επαναλήφθηκε λίγο αργότερα. Ο Μέσι πάσαρε κι ο Βίγια σκόραρε πέτυχε το 4-0. Ακολούθησε ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών από πλευράς Μπαρτσελόνα και ατελείωτα «όλε – όλε» από την εξέδρα που ζητούσε ακόμη ένα γκολ. Αυτό ήρθε στις καθυστερήσεις από τον Τζεφρέν σε μια… χαλαρή αντεπίθεση όπου ο Μπόγιαν «σέρβιρε» και ο νεαρός αντικαταστάτης του Πέδρο υπέγραφε το τελικό 5-0. Ότι δεν έγινε στο πρώτο ημίχρονο, έγινε στο τέλος, όταν ο Σέρχιο Ράμος με δολοφονικό τάκλιν γκρέμισε τον Μέσι και προτού προλάβει ο διαιτητής να του δείξει την κόκκινη κάρτα ο διεθνής αμυντικός ξάπλωσε στο χόρτο και τον Κάρλες Πουγιόλ αποτυπώνοντας σε και μόνο φάση όλα τα συναισθήματα του ντέρμπι. Από τη μία πλευρά η ποδοσφαιρική μαγεία που εκφράστηκε από τον Μέσι και την παρέα του και από την άλλη η πικρία, η θολούρα και η ωμή σκληράδα που προκαλεί μια τέτοια συντριβή.

ΠΗΓΗ:ΤΟ ΒΗΜΑ on-line