15 Ιουν 2011

Ας κάνουν ένα νέο Μνημόνιο 3, με τα βάρη στους έχοντες και σε όσους δεν πλήρωσαν


Ωρες ευθύνης. Η φράση μπορεί σε ορισμένους να φαντάζει τετριμμένη, σε άλλους να θυμίζει ξύλινο λόγο. 
Ομως, οι ώρες είναι αυθεντικά κρίσιμες, ιδίως για τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα. 
Καλούνται όλοι να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών και χωρίς... μικροκομματικές και παλαιοκομματικές λογικές να πάρουν τις αποφάσεις τους, όποιες αυτοί κρίνουν ότι είναι εκείνες που υπηρετούν το συμφέρον της χώρας και των πολιτών.

Οχι, βεβαίως με τη λογική καταψηφίζω το Mεσοπρόθεσμο γιατί εξισώνει το πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης και θα πληρώσουν περισσότερα οι ψηφοφόροι μου. Ναι το Mεσοπρόθεσμο είναι άδικο, γιατί πληρώνουν οι ίδιοι. Ομως, το πετρέλαιο θα πρέπει να εξισωθεί γιατί το λαθρεμπόριο οργιάζει και γιατί δεν είναι δίκαιο να επωφελούνται όλοι κατά τον ίδιο τρόπο. Η απόφαση θα μπορούσε να συμπληρωθεί με ενίσχυση των αδυνάτων.


Τις κρίσιμες αυτές ώρες οι πολιτικοί καλούνται να ξεπεράσουν λογικές σαν την προαναφερόμενη. Καλούνται να αποφασίσουν με γνήσια πατριωτικό αίσθημα ευθύνης, καλούνται να συνεννοηθούν.

Επειδή, όμως είναι δύσκολο να συγκλίνουν οι απόψεις τους σε ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα είναι αποδεκτό και από την τρόικα, ας κάνουν κάτι διαφορετικό.

Ας επεξεργαστούν ένα νέο, το Μνημόνιο 3, το οποίο θα παραγάγει ισοδύναμα αποτελέσματα στο μέτωπο των ελλειμμάτων και του χρέους, μετατοπίζοντας τα βάρη στους έχοντες και κατέχοντες και σε όσους δεν πλήρωσαν. 
Επιπλέον να εμπεριέχει την αναπτυξιακή παράμετρο και να το εφαρμόσουν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

 Του Θανάση Λυρτσογιάννη
 ΠΗΓΗ: ethnos.gr