Σε κατάσταση αναβρασµού βρίσκεται η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που προκαλεί στην κυβέρνηση έντονη ανησυχία για νέες αντιδράσεις δυσαρέσκειας ανάλογες µε αυτές των Γιώργου Λιάνη και Αλέκου Αθανασιάδη.
.Οι βουλευτές που δηλώνουν πλέον ανοιχτά ότι πιέζονται...
να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα κόντρα στη θέλησή τους είναι ουκ ολίγοι, ενώ στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιµούν ότι στο εσωτερικό της Κ.Ο. υπάρχουν και άλλοι διαφωνούντες βουλευτές που δεν έχουν εκδηλωθεί. Ηδη πάντως σαφείς αποστάσεις έχουν πάρει η Χρύσα Αράπογλου (για την ΕΥΑΘ και τα λιµάνια), ο Πάνος Κουρουµπλής (θέτει θέµα συνείδησης), ο Θωµάς Ροµπόπουλος (διαφωνεί µε το ένα και µοναδικό άρθρο του Μεσοπρόθεσµου) και ο Γιάννης Αµοιρίδης (διαφωνεί µε την εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρµανσης και κίνησης).
«Ο καθένας από εµάς θα αναµετρηθεί µε την συνείδησή του» ανέφερε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» έµπειρος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξηγώντας ότι δεν θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσµο µόνο και µόνο επειδή αυτό θα σήµαινε πτώση της κυβέρνησης.
Το σκηνικό στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας είναι τόσο ασταθές που πολλά κυβερνητικά στελέχη εισηγούνται προς τον Πρωθυπουργό να ζητήσει ευθέως από τους βουλευτές να τοποθετηθούν εκ των προτέρων ένας προς έναν απέναντι στο Μεσοπρόθεσµο, ούτως ώστε να µην υπάρξουν νέοι αιφνιδιασµοί και η κυβέρνηση να καθορίσει την πορεία της.
Η νέα συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονοµικών του ΠΑΣΟΚ που έχει προγραµµατισθεί το µεσηµέρι βρίσκει τους βουλευτές της συµπολίτευσης µουδιασµένους από την χθεσινή ανεξαρτητοποίηση του Γ. Λιάνη και τις δηλώσεις του Α. Αθανασιάδη αλλά και αγωνιούντες για το τι θα συµβεί έξω από την Βουλή όση ώρα θα διαρκεί η συζήτηση. «Θα µπούµε από την πόρτα και θα βγούµε από την πόρτα» λένε οι πιο ψύχραιµοι, ωστόσο παραδέχονται ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί τουςπου εκφράζουν έντονο προβληµατισµό για ενδεχόµενο αποκλεισµό όλων των εισόδων της Βουλής. Το θέµα απασχόλησε έντονα χθες το κυβερνητικό επιτελείο που έπειτα από µεγάλη συζήτηση κατέληξε πως δεν τίθεται θέµα αναβολής της συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονοµικώνµε το σκεπτικό πως «αν δεν µπορεί να περιφρουρηθεί το κτίριο της Βουλής, τότε τίποτε δεν έχει νόηµα».
Η νέα συνάντησητων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ µε τον υπουργό Οικονοµικών αναµένεται καθοριστική για τις εξελίξεις καθώς σύµφωνα µε πληροφορίες οι περισσότεροι περιµένουν από τον Γ. Παπακωνσταντίνου να παρουσιάσει επισήµως αλλαγές στο Μεσοπρόθεσµο που αποκαθιστούν την κοινωνική δικαιοσύνη απέναντι στους ασθενέστερους. Πολλοί µάλιστα έχουν ήδη επεξεργαστεί και θα καταθέσουν στον υπουργό τις προτάσεις τους για αντικατάσταση άδικων µέτρων µε άλλα ισοδύναµα.
Πάντως, οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών πληθαίνουν κι έτσι για πρώτη φορά χθες η κυβέρνηση πήρε θέση για τη στάση των βουλευτών, µε τον Γιώργο Πεταλωτή να επισηµαίνει ότι αποτελεί πατριωτικό καθήκον για τους εκπροσώπους του κυβερνώντος κόµµατος να ανταποκριθούν στο Μεσοπρόθεσµο.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ. «∆εν υπάρχει για την κυβέρνηση θέµα παραίτησης των βουλευτών. Εχουν την αγωνία τους και τις ενστάσεις τους. Θεµιτό είναι αυτό, αλλά µπροστά στο πατριωτικό καθήκον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ανταποκριθούν, όπως έχουν κάνει µέχρι τώρα»τόνισε ο κ. Πεταλωτής. Πρόσθεσε δε, ότι χρειάζεται από όλους νηφαλιότητα, ψυχραιµία και σύνεση για να σχολιάσει ότι «είναι ιστορικό καθήκον όλων να ανταποκριθεί ο καθένας στην ευθύνη του».
Ορισµένοι δηλώνουν πλέον ανοιχτά ότι πιέζονται να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσµο παρά τη θέλησή τους
τα Νέα