3 Μαρ 2011

Κώστας Κόλλιας: «Η Κυβέρνηση έχει αφήσει την Ελληνική Αστυνομία ανοχύρωτη απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα»


Με αφορμή την τραγική απώλεια δύο νεαρών αστυνομικών και τον τραυματισμό δύο ακόμη ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Το τραγικό περιστατικό που συνέβη την Τρίτη.. στο Ρέντη και που στοίχισε τη ζωή σε δύο νεαρά παιδιά της Ομάδας ΔΙΑΣ, ανέδειξε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο τους κινδύνους με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά οι άνδρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ, αλλά και το πόσο ανοχύρωτη έχει εγκαταλειφθεί η Αστυνομία μας από την Κυβέρνηση απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα.

Διότι η πρωτοφανής αγριότητα, ο ψυχρός επαγγελματισμός, ο οπλισμός των δραστών, αλλά και η θρασύτηά τους, κατατείνουν είτε σε τρομοκρατική οργάνωση είτε στο οργανωμένο έγκλημα.  Και απέναντι σε αυτές τις μορφές εγκληματικότητας, η Ελληνική Αστυνομία χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία. Από τη μια μεριά έχουμε την κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας όλων των ειδών, η οποία, με δεδομένες τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, μάλλον θα συνεχίσει να αυξάνεται. Θα πρέπει μάλιστα να έχουμε κατά νου ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί κι άλλο το προσεχές χρονικό διάστημα και σε αυτό να προσθέσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει νέα κύματα μεταναστών από τη Βόρειο Αφρική. 
Από την άλλη έχουμε μία Αστυνομία, η οποία ό,τι κατορθώνει το κατορθώνει από το φιλότιμο και μόνο των αστυνομικών οργάνων. Η έλλειψη προσωπικού, τα εξαντλητικά ωράρια, οι αυξημένες ευθύνες, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε εξοπλισμό, θέτει επί μονίμου βάσεως σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ομάδα ΔΙΑΣ, που έχει δώσει μέχρι σήμερα άριστα αποτελέσματα, η οποία όμως σε πολλές περιοχές δεν διαθέτει στολές ειδικές για δικυκλιστές.
Και το πρόβλημα του προστατευτικού εξοπλισμού δεν εξαντλείται στην ομάδα ΔΙΑΣ. Οι διαγωνισμοί για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού για το σύνολο της ΕΛΑΣ δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι το Γενικό Λογιστήριο δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό για την υλοποίηση του προεδρικού διατάγματος που επιβάλει την θέσπιση μιας σειράς μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας του ένστολου προσωπικού. Επιπλέον, πριν δύο μήνες, το σύνολο της ΕΛΑΣ αναστατώθηκε από την είδηση ότι περικόπτονται οι ημέρες της συντηρητικής εκπαίδευσης. Μαθήματα αυτοάμυνας, οπλοτεχνικής και σκοποβολής περικόπηκαν, προκαλώντας την μήνιν και την ανησυχία των αστυνομικών μας για την επιχειρησιακή τους ικανότητα υπό πραγματικές συνθήκες.
Η περιστολή δαπανών εκ μέρους της Κυβέρνησης περιστέλλει την επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομίας μας και θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές καθημερινά. Τους τελευταίους μήνες έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα, μετράμε ολοένα και περισσότερους τραυματίες. Οι αστυνομικοί μας καλούνται να αναμετρηθούν με χούλιγκανς στα γήπεδα, με εξαθλιωμένους μετανάστες, με περιθωριοποιημένους Ρομά, με μικροαπατεώνες, με σεσημασμένους, με το οργανωμένο έγκλημα, με τρομοκράτες. Εδώ, στην Κορινθία, η Αστυνομική Διεύθυνση λειτουργεί με 80 άτομα λιγότερα από την οργανική της δύναμη, αντιμετωπίζοντας βεβαίως και όλα τα άλλα προβλήματα με τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση, τη στέγαση, που αντιμετωπίζει όλη η ΕΛΑΣ.
Μαζί με τη βαθύτατη οδύνη μου για τα δύο αδικοχαμένα παιδιά της ΕΛΑΣ και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στους δύο τραυματίες, θέλω να απευθύνω έκκληση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναλογιστεί σοβαρά ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στην κοινωνία εξαρτάται από την ασφάλεια των ανδρών και των γυναικών που έχουν επιφορτιστεί με την προστασία της.»