3 Μαρ 2011

Ρύθμιση για τα οικόπεδα εντός οικισμού που έχουν κατατμηθεί


Η βουλευτής κα.Κατερίνα Φαρμάκη, μετά από επίμονες προσπάθειες μηνών και κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ..
τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου για τη Βιοποικιλότητα.

Η τροπολογία αυτή, η οποία συνυπογράφεται από τρείς ακόμα βουλευτές, έρχεται να ρυθμίσει θέματα που αφορούν κυρίως στη δόμηση ακινήτων στους μικρούς οικισμούς της Χώρας και να επιλύσει το ζήτημα προσαρμογής προς την απόφαση 1828/2008 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν εκτός εξουσιοδότησης του νόμου 1337/1983 οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 6 του προεδρικού διατάγματος οριοθέτησης των οικισμών (ΦΕΚ 181 Δ΄).

Με τη ρύθμιση αυτή για πρώτη φορά δημιουργείται με απλή αλλά έγκυρη και διαφανή διαδικασία η χαρτογραφική αποτύπωση των μικρών οικισμών της χώρας και επικυρώνεται το δημιουργημένο σ’ αυτούς λειτουργικό δίκτυο κοινοχρήστων χώρων, ενώ κατοχυρώνονται τα δικαιώματα δόμησης των ακινήτων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχουν τεθεί από τη νομολογία.

Μάλιστα για να αντιμετωπιστεί με ενιαίο τρόπο το ίδιο αυτό πρόβλημα διευρύνεται η εφαρμογή της νομολογίας σε κάθε είδους οικισμό είτε πρόκειται για μικρούς μέχρι 2000 κατοίκους, ή για προϋφισταμένους του έτους 1923, ή παραδοσιακούς, ή και  στάσιμους οικισμούς.

Στο δίκτυο κοινοχρήστων χώρων δίδεται η δυνατότητα να περιλαμβάνονται εκτός των οδών, των πεζοδρόμων, των πλατειών και των άλλων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων του οικισμού και τα εδαφικά τμήματα των ακινήτων που έχουν τεθεί σε κοινή χρήση με πράξεις παραχώρησης, έχουν μεταγραφεί, αλλά δεν είχαν μέχρι τώρα διαμορφωθεί ως κοινόχρηστοι χώροι του οικισμού.

Με την τροπολογία αυτή, λύνεται το πρόβλημα που έχει προκύψει σε πάρα πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα σε οικισμούς σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι, βάσει του νόμου από το 1985 μέχρι και το 2008, είχαν αγοράσει οικόπεδο, παραχωρώντας εδαφικό τμήμα για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου, ώστε να μπορέσουν να οικοδομήσουν.

Η βουλευτής κα.Κατερίνα Φαρμάκη, γνώστης του προβλήματος και λόγω της ιδιότητάς της ως πολιτικού μηχανικού, δεχόμενη πλείστες διαμαρτυρίες από όλη την Ελλάδα, ασχολήθηκε επίμονα για να ρυθμιστεί το ζήτημα, με τρόπο ώστε να είναι σύννομο και να μην έρχεται σε αντίθεση με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εξάλλου η παρούσα ρύθμιση «νομιμοποιεί» και όλες τις οικοδομικές άδειες οι οποίες είχαν εκδοθεί το χρονικό διάστημα 1985 έως 2008 και τις οποίες η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2008 έκρινε ως κακώς εκδοθείσες.