3 Μαρ 2011

«Δεν υπάρχει ακόμα φως στο τούνελ» Ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ


Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ χαμηλώνοντας πολύ τον πήχη των προσδοκιών για τη Σύνοδο Κορυφής...
της 25ης Μαρτίου. «Βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση του τούνελ της ύφεσης. Δεν βλέπουμε πια τι αφήσαμε πίσω μας και έχουμε ξεχάσει τον κίνδυνο της χρεωκοπίας. Δεν μπορούμε όμως να δούμε το φως ούτε στην άλλη άκρη του τούνελ. Η αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο καμπής αντανακλά την πραγματικότητα. Κάναμε πολλές αλλαγές χρειάζεται ωστόσο να κάνουμε περισσότερα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου το σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος μέχρι το 2015, όπως έκανε και στους εκπροσώπους των κομμάτων. Δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις για την οικονομία, για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για τα μέτρα, όχι όμως σε κλίμα έντασης. Ορισμένοι από τους παριστάμενους έλεγαν ότι ο τρόπος που διατυπώθηκαν κάποια ερωτήματα εμπεριείχε μια έμμεση κριτική, η οποία δεν έφερε σε δύσκολη θέση τον υπουργό Οικονομικών. Κάποιοι έλεγαν ότι δεν ήταν βέβαιοι αν ο κ. Παπακωνσταντίνου εννοούσε όλα όσα έλεγε ή αν επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κατάσταση.

Οι άλλοι δύο υπουργοί, είχαν πιο εύκολη δουλειά. Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης παρουσίασε τα προγράμματα για την ανάπτυξη και η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μίλησε για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το Πολιτικό Συμβούλιο συνεδριάζει απόντος του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είναι ασθενής.

Στην εισήγηση του ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκης, ο οποίος προήδρευσε στη συνεδρίαση, εξαπέλυσε διπλή επίθεση κατά της ΝΔ και της Αριστεράς. «Η ΝΔ συμπεριφέρεται λες και ποντάρει στην αποτυχία της προσπάθειας της χώρας. Αντί να συναισθανθούν τις τεράστιες ευθύνες τους για τη σημερινή κατάσταση προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από τις δύσκολες επιλογές μας», είπε. Και συμπλήρωσε ότι «από την Αριστερά ακούμε ότι "ο πόλεμος τώρα αρχίζει" ότι "σε αυτό το σύστημα δεν υπάρχουν λύσεις". Νομίζουν κάποιοι ότι αν υποδαυλίσεις την οργή αν κλείσεις το μάτι στον λαϊκισμό θα εισπράξουν στο τέλος όφελος προσωπικό ή πολιτικό. Κάνουν μεγάλο λάθος. Οι ασκήσεις επαναστατικής ανυπακοής τούτη την ώρα έχουν βαρύ κόστος για τους πολίτες και τη χώρα».

Ο γραμματέας του ΠαΣοΚ, παρουσίασε ένα προσχέδιο των αξόνων της εθνικής συνδιάσκεψης. Ορισμένα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως οι κ.κ. Ι. Κουτσούκος, Ν. Ανδρουλάκης, Π. Κουκουλόπουλος, κ.α επισήμαναν ότι η συζήτηση δεν μπορεί να περιοριστεί σε θεματικές ενότητες, ότι στην κοινωνία γίνονται βαθιές πολιτικές διεργασίες και πρέπει να εξεταστεί ο ρόλος που καλείται να παίξει το κόμμα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Στη συζήτηση που ακολούθησε άνοιξαν διάφορα θέματα: Από την ενσωμάτωση συνταγματικής ρήτρας για τον περιορισμό του χρέους, όπου η κυρία Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι υπήρξε υποχώρηση της Γερμανίας από τη σκληρή γραμμή και ότι η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ μιας πιο ευέλικτης διατύπωσης. Ως τις δηλώσεις του κ. Θ. Πάγκαλου, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν μεν προκλητικές όμως υπήρξε καταδίκη των φαινομένων αποδοκιμασίας πολιτικών και των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας έξω από σπίτια, με τα μέλη του ανώτατου οργάνου του κόμματος να συμφωνούν ότι τίθενται ζητήματα Δημοκρατίας.

Ο κ. Π. Οικονόμου, πρότεινε να υιοθετήσει ψήφισμα το Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ για την έκδοση ευρωομολόγου προορισμένου να συμβάλλει την επαναγορά μέρους του χρέους.

Την Παρασκευή συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, όπου θα μιλήσουν οι κ.κ. Πολ Νίρουπ Ράσμουνσεν, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και Μάρτιν Σούλτς, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την ίδια ημέρα φιλοξενείται στο Ζάππειο η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ανακοίνωση για τη δολοφονία των δύο αστυνομικών

Την βαθιά οδύνη του εκφράζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, με ειδική ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από τη συνεδρίαση του οργάνου. «Τα όποια λόγια δεν αρκούν για να δείξουν την οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη μας για τη θυσία του», αναφέρει η ανακοίνωση. «Συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειες και στους συναδέλφους τους και ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που βλέπουν την κλιμάκωση της βίας μια θεμελιώδη απειλή για την κοινωνική ειρήνη και τα δημοκρατικά δικαιώματα», επισημαίνουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου