3 Μαρ 2011

Επαφές Σαμαρά για το μνημόνιο


Στο Ελσίνκι αναμένεται να φτάσει το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντ. Σαμαράς, προκειμένου να μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το ενδιαφέρον στην επίσκεψη, πάντως, δεν εστιάζεται μόνο.. σε αυτή καθαυτή τη σύνοδο, αλλά και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο ο κ. Σαμαράς.Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο ραντεβού, που έχει ήδη «κλειστεί», είναι με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, κ. Εντα Κένι, με τον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ έχει κοινές θέσεις, με βασικότερη αυτήν της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, όπως και ο κ. Σαμαράς, έχει προβάλει κατά την προεκλογική περίοδο την ανάγκη αλλαγής των όρων της συμφωνίας που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του με την τρόικα και τώρα προχωρεί σε επαφές με την Ευρώπη και το ΔΝΤ.

Επίσης, στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει την ευκαιρία να δει και πάλι τον πρόεδρο του ισπανικού κεντροδεξιού κόμματος, κ. Μ. Ραχόι, ενώ συνεργάτες του κ. Σαμαρά διέψευδαν πληροφορίες που τον εμφάνιζαν να έχει ζητήσει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ.

Στην παρέμβασή του στη σύνοδο αναμένεται να ταχθεί και πάλι υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου και θα υπογραμμίσει την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει άμεσα ευελιξία και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση της κρίσης, διότι σε αντίθετη περίπτωση αυτή θα επεκταθεί σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, κάτι που θα χαρακτηρίσει καταστροφικό.

Στην Αθήνα η ΝΔ συνέχισε και χθες τις επιθέσεις της κατά της κυβέρνησης, με αφορμή την πορεία της οικονομίας. Ο κ. Γ. Μιχελάκης παρουσίασε στοιχεία τα οποία δείχνουν πως η μέση ετήσια αύξηση του δημόσιου χρέους την περίοδο 2010-2011 έφτασε το 14,7%, όταν την περίοδο 2004-2009 βρισκόταν στο 4,9%. «Τι εννοούσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν είπε χθες (σ.σ.: προχθές) ότι ''η προσπάθεια που γίνεται δεν έχει εγγυημένα αποτελέσματα'';», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

το εθνος