Απίστευτα κέρδη έφεραν το β' εξάμηνο του 2010, στους πλούσιους πελάτες τους, τα 10 μεγαλύτερα hedge funds του κόσμου, αρκετά από τα οποία φέρονται ότι έπαιξαν και κερδοσκόπησαν και με την ελληνική κρίση χρέους.
Ενώ λαοί ολόκληροι και τομείς της οικονομίας υποφέρουν ακόμη από τη διεθνή οικονομική κρίση, ο βασικός υπαίτιος αυτής, ο... χρηματοπιστωτικός τομέας, και πιο συγκεκριμένα τα αγαπημένα του hedge funds ακμάζουν ξανά.
Στους τελευταίους 6 μήνες του 2010, περίοδο κατά την οποία εντείνεται η λιτότητα που πνίγει τους λαούς του αναπτυγμένου κόσμου και οι υψηλές τιμές των τροφίμων οδηγούν στην πείνα και την εξέγερση, τα επενδυτικά αυτά σχήματα (υψηλών κινδύνων και αποδόσεων) προσέφεραν, σύμφωνα με τον βρετανικό «Guardian», στους πλούσιους πελάτες τους κέρδη 129 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε και έδωσε χθες στη δημοσιότητα η επενδυτική εταιρία LCH Investments -η οποία τοποθετείται σε hedge funds του ομίλου Edmond Rothschild- τα 10 μεγαλύτερα hedge funds του πλανήτη εμφάνισαν, μάλιστα, σε αυτό το διάστημα κέρδη 28 δισ. δολαρίων.
Ποσό το οποίο, σύμφωνα με τους χθεσινούς «Financial Times», ξεπερνά τα συνολικά κέρδη των Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Morgan Stanley, Barclays, HSBC στην ίδια περίοδο (26 δισ. δολάρια), 6 δηλαδή εκ των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου.
Κορυφαία όλων σε κέρδη ήταν δύο hedge funds που ο διεθνής Τύπος κατέγραψε πέρσι ως βαμπίρ της ελληνικής κρίσης χρέους.
Και πιο συγκεκριμένα, το Paulson & Co, το οποίο (σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της εποχής) φέρεται ότι συμμετείχε με άλλους κερδοσκόπους σε «μυστικά δείπνα» που στόχευαν στην εξαγωγή κερδών από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, παίζοντας στα CDS.
Το Paulson έβγαλε στο περσινό β' εξάμηνο κέρδη 5,8 δισ. δολαρίων για τους πελάτες του, αφού πρώτα αφαίρεσε για πάρτη του το 20% της συνολικής απόδοσης των κεφαλαίων που διαχειριζόταν και κράτησε το συνηθισμένο 2% για προμήθεια.
Εξίσου υψηλά όμως ήταν και τα κέρδη του Quantum Fund του Τζορτζ Σόρος, ο οποίος είχε παίξει και αυτός (σύμφωνα με περσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal») με την ελληνική κρίση χρέους. Το β' εξάμηνο του 2010 το Quantum απέδωσε στους πελάτες του κέρδη 3 δισ. δολαρίων ενώ συνολικά από το 1973, όταν ιδρύθηκε, 35 δισ. δολάρια.
ΠΗΓΗ: enet.gr