21 Μαρ 2011

Δέσμευση Σκανδαλίδη για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους βερικοπαραγωγούς της Λυρκείας


 Απάντηση στον βουλευτή Γ.Ανδριανό

Στην άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς βερίκοκων της περιοχής Λυρκείας Αργολίδας, δεσμεύτηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης ότι θα προχωρήσει το Υπουργείο.. απαντώντας στην από 22 Φεβρουαρίου 2011 Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας  με θέμα την αποζημίωση των ζημιών που προξενήθηκαν από τον παγετό της 18ης Μαρτίου 2011 σε καλλιέργειες βερίκοκων στους Δήμους Λυρκείας και Καπαρέλι του Νομού Αργολίδας.
Ο κ. Ανδριανός σε σχετική του δήλωση επεσήμανε:
«Όπως είναι αυτονόητο, θα συνεχίσω να παρακολουθώ στενά το θέμα προκειμένου να γίνει πράξη η δέσμευση για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στη Λυρκεία που ανέλαβε απαντώντας στην Ερώτησή μου ο Υπουργός».

Επισημαίνεται ότι στην Ερώτησή του ο κ. Ανδριανός τόνιζε τα εξής:

«Η παραγωγή βερίκοκων στην περιοχή Λυρκεία – Καπαρέλι της Αργολίδας υπέστη στις 18/3/2010 σοβαρές ζημιές από παγετό.

Ο σχετικός έλεγχος από τον ΕΛΓΑ έγινε πέρυσι τον Ιούνιο και οι παραγωγοί πήραν τη διαβεβαίωση από τους αρμοδίους ότι οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονταν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2010.

Δύο μήνες μετά την καταληκτική αυτή ημερομηνία, οι αρμόδιοι πληροφορούν τους παραγωγούς ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την  καταβολή των αποζημιώσεων. Όπως είναι αυτονόητο, οι καθυστερήσεις και η αθέτηση των υποχρεώσεων της από την Πολιτεία, φέρνουν σε απόγνωση τους παραγωγούς, οι οποίοι, συν τοις άλλοις, έχουν να αντιμετωπίσουν το διαρκώς αυξανόμενο, ήδη υψηλό κόστος παραγωγής και τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγών.

Κατόπιν τούτων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς βερίκοκων στην περιοχή Λυρκεία – Καπαρέλι της Αργολίδας, που έχουν πληγεί από παγετό το Μάρτιο του 2010;»

Στην γραπτή του απάντηση, ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει τα εξής:

«Για τις καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές που προξενήθηκαν από τον παγετό που σημειώθηκε στις 18-3-2011 σε καλλιέργειες βερικοκιάς των Δήμων Λυρκείας και Καπαρέλι του Νομού Αργολίδας, το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε και κοινοποιήθηκαν τα πορίσματα. Για μεν τη Λυρκεία, οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν άμεσα για δε το Καπαρέλι, σύμφωνα με τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις που διενεργήθηκαν, διατυπώθηκαν πορίσματα με μη αποζημιώσιμα ποσοστά».