21 Μαρ 2011

Πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου


 Όπως κάποια φωτεινά μυαλά είχαν προβλέψει πριν 30 και πλέον χρόνια, η διαχείριση των εκατομμυρίων τόνων των πάσης φύσεως παραγομένων απορριμμάτων ημερησίως στον πλανήτη, θα γίνει ένα από τα οξύτερα προβλήματα του άμεσου μέλλοντος...                                                                       
Το ‘’μέλλον’’ αυτό είναι ήδη εδώ....

        Έκτοτε έχουν συμβεί πολλά, με κύριο όμως αποτέλεσμα το βαρύτατο οικολογικό αποτύπωμα του ανθρώπου στον πλανήτη που τον φιλοξενεί. Η σχεδόν αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, η επιβολή ενός συγκεκριμένου μοντέλου οικονομίας και διαβίωσης πλανητικά και η αδιαφορία των σύγχρονων μας για τις μέλλουσες γενιές έχουν καταστροφικά αποτελέσματα. Πρέπει να κάνουμε όλοι, κάτι, αμέσως.                                                                                                                                                                Να δράσουμε τοπικά, σκεπτόμενοι πλανητικά.
        Στην Ελλάδα, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ήταν και είναι (ελπίζουμε βεβαίως να μην παραμείνει) άλυτο. Φυσικά και δεν είναι το μόνο. Οι αιτίες είναι πολλές και θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρο για μια ευρύτερη κοινωνική μελέτη τα αποτελέσματα τις οποίας προφανώς θα βοηθούσαν την αυτογνωσία μας.
       Στην Πελοπόννησο τα απορρίμματα έχουν καταντήσει μάστιγα, αυτά, που κατά κοινή ομολογία, θα έπρεπε να είναι πηγή πλούτου και συντελεστής πράσινης ανάπτυξης, που δυστυχώς μόνο ακούμε και ποτέ δεν βλέπουμε. Εξ' αιτίας της ανεύθυνης διαχείρισης μας το υγρό και στερεό στοιχείο της Πελοποννήσου, βρίσκεται σε απαράδεκτη κατάσταση. Οι πόλεις και τα χωριά μας παρουσιάζουν, εκτός σπανίων εξαιρέσεων, μια άθλια εικόνα στα μάτια οποιουδήποτε καλοπροαίρετου και ανεκτικού επισκέπτη. Με ορατό πλέον τον κίνδυνο να τινάξουμε στον αέρα ΚΑΙ την λεγόμενη “Βαριά βιομηχανία” μας, τον τουρισμό και να κινδυνεύει η εσωτερική μας δομή, δηλαδή  η υγεία. Και πολλοί από εμάς, σε κατάσταση ύπνωσης, συνηθισμένοι πλέον στο απίστευτο, περιφερόμαστε, υποταγμένοι σε κάθε είδους συμφέροντα. Ξυπνάμε μόνο όταν “το κακό” βρίσκετε στην πόρτα μας και μόνο, στιγμιαίοι επαναστάτες, για να ψελλίσουμε “..δεν το θέλω εδώ, να πάει πιο κάτω...”.                  Φτάσαμε όμως στο σημείο που δεν υπάρχει “πιο κάτω”...
       Σήμερα, έχουμε μόνο μια βεβαιότητα: εάν δεν έχουμε εξαφανίσει τους ΧΑΔΑ μέχρι το καλοκαίρι του  2011 ξεκινώντας μια σωστή και σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες διαδικασία διαχείρισης, θα πληρώσουμε πρόστιμα 35000 Ευρώ ημερησίως, οι δήμοι δηλ. Εμείς. Έχουμε την εντύπωση ότι μέσα στο γενικό αλαλούμ, αυτή και μόνο η βεβαιότητα θα πρέπει να σημάνει γενικό συναγερμό σε διοικούντες και διοικούμενους. Πρέπει να ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ,ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.                                                                                                                                  
Με μια όμως και μόνη παρατήρηση: Να κάνουμε οτιδήποτε περνά από το χέρι μας, για να μη μας επιβληθούν ΕΞΙΣΟΥ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ με πρόσχημα την έλλειψη χρόνου και τον ΠΑΝΙΚΟ.
     Μετά, λοιπόν από μακρόχρονη διαβούλευση και αφού προσεκτικά ζυγίσαμε τις τοποθετήσεις της ημερίδας στις 20-3-2011 στο Κιάτο  καταλήξαμε  στην παρακάτω πρόταση, την οποία  σας υποβάλλουμε. Αυτή εστιάζεται στην Περιφερειακή ενότητα Κορινθίας, αν και με μικρές αλλαγές θα μπορούσε να αφορά όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου. Αναγνωρίζει και σέβεται τον ΠΕΣΔΑ, όπως έχει πρόσφατα διαμορφωθεί στις γενικές του γραμμές, προτείνοντας:  α) Ορισμένες αλλαγές εκεί που κρίνει απαραίτητο και β) απαιτεί  να τον σεβαστούν διότι είναι προϊόν μακράς εργασίας πολλών και κυρίως γιατί στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην κοινοτική νομοθεσία, η παράβαση της όποιας προβλέπει τα πρόστιμα.

1.    Λίγα λόγια για τον ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ  (ΠΕΣΔΑ)
Παράμετροι:
•    Δεν εξετάζεται η επέκταση του ΧΥΤΑ Κιάτου
•    Δεν εξετάζεται η χρήση του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου για την αποδοχή σύμμεικτων αποβλήτων             (Κεφ. 9 σελ.2 )
Βασικές αρχές:
•    Διαλογή στην πηγή
•    Ανακύκλωση
•    Κομποστοποίηση
•    Διαχείριση υπολειμμάτων με μη καθορισμένη μέθοδο   (ΧΥΤΥ ή άλλο ;)
Συγκεκριμένα,
ως προς την ανακύκλωση, προτείνει :
α)Λειτουργία και επέκταση δυναμικότητας των υπαρχόντων 3ών ΚΔΑΥ στην περιφέρεια
β)Διαχείριση και εφαρμογή των άλλων ρευμάτων ανακύκλωσης (ηλεκτρικά - ηλεκτρονικά,  οχήματα τέλους κύκλους ζωής, μπαταρίες, συσσωρευτές , ορυκτέλαια και λοιπά)
ως προς την κομποστοποίηση, προτείνει :
α)Μονάδες κομποστοποίησης για απόβλητα κουζίνας (2 ανά Νομό) (κεφ.11,σελ.38)
β)Μονάδα κομποστοποίησης πράσινων αποβλήτων ( 1 ανά Δήμο) (κεφ.11 σελ.37)

                 2.  ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ (μεταβατικό στάδιο)
Ο  ΠΕΣΔΑ  βασίζεται στους εξής 4 άξονες:
α)Εκτεταμένη ανακύκλωση συσκευασιών
β)Στοχευμένη διαλογή στην πηγή του οργανικού κλάσματος
γ)Σταθμοί μεταβατικής διαχείρισης των υπολοίπων αποβλήτων που δεν ανακυκλώνονται και δεν κοσμποστοποιούνται
δ)Βελτιστοποίηση της υπάρχουσας εναλλακτικής διαχείρισης των ειδικών ρευμάτων
 Δεματοποιητές      SOS
Η διαφαινόμενη κινητικότητα, δείχνει  προσπάθεια:
-για γρήγορη και χωρίς μελέτη χωροθέτηση
-για δεματοποίηση  σύμμικτων απορριμμάτων
Δεν ενδιαφέρεται κανείς για τα προηγούμενα στάδια (δηλ. διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση,
κομποστοποίηση, άλλα ρεύματα).
ΠΡΟΤΑΣΗ
-Επέκταση ανακυκλωσης:
               Επιπλέον μπλε κάδοι και αυτοκίνητα.
Άμεση λειτουργία του ΚΔΑΥ Κορινθίας
               Εφαρμογή προγραμμάτων συλλογής και μεταφοράς για τα άλλα ρεύματα
-Προγράμματα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης του κοινού
-Πριν την δεματοποίηση των αστικών απορριμμάτων , να υπάρχει γραμμή διαλογής για ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών  που βρίσκονται στους κάδους των αστικών αποβλήτων
-Δεματοποίηση του υπολοίπου
-Μεταφορά και τοποθέτηση δεμάτων του κάθε Δήμου στον δικό του χώρο
-Διακοπή λειτουργίας και αποκατάσταση ΧΥΤΑ Κιάτου
-Μετατροπή από ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ του Ξυλοκάστρου,                                                                        χρηματοδότηση και ολοκλήρωση της κατασκευής του.
-Υλοποίηση αποκατάστασης των ΧΑΔΑ του Δήμου Σικυωνίων                                                                                           και ένταξη αποκατάστασης όλων των ΧΑΔΑ της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. 

 3. ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ
Α) Διαλογή στην πηγή.
      Ανάπτυξη τεσσάρων κάδων: Ο πρώτος για χαρτί ,ο δεύτερος για τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά, ο τρίτος για τα βιοαποδομήσιμα υλικά και ο τέταρτος  για τα υπόλοιπα αστικά
Β)Ανακύκλωση :
   Επέκταση τον δράσεων της ενδιάμεσης λύσης σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα 
   Χωροθέτηση πράσινων σημείων συλλογής (Κέντρα Ανακύκλωσης) ανά δήμο
  Ανάπτυξη « πράσινων σημείων παντού» μέσα στον Δήμο, για ανάπτυξη συστημάτων συλλογής και όλων των άλλων ρευμάτων
Γ)Κομποστοποίηση:
Χωροθέτηση χώρων για πράσινα απόβλητα, ένα  σε κάθε Δήμο
Χωροθέτηση χώρων για απόβλητα κουζίνας, δύο στο Νομό
Δ)Διαχείριση υπολειμμάτων :
Διασφάλιση ότι το εργοστάσιο  που θα κατασκευαστεί, μετά τον διεθνή διαγωνισμό, θα εφαρμόζει την μηχανική ανακύκλωση και τον διαχωρισμό τον βιοαποδομήσιμων για κοσμοστοποίηση

Με την πλήρη εφαρμογή όλων τον παραπάνω, αναμένετε οι ποσότητες τον υπολειμμάτων να είναι πολύ μικρές, οπότε η διαχείριση τους μπορεί να γίνει με την χωροθέτηση ΧΥΤΥ για τα υπολείμματα ή  η αξιοποίηση τους, μόνο υπό τις παρακάτω βασικές προϋποθέσεις:
-Τεχνολογικά αποδεκτή μέθοδος που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον
-Μέθοδος που να διασφαλίζει το χαμηλότερο δυνατό κόστος κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας
- Ει δυνατόν, να είναι προσοδοφόρος για τον χρήστη
-Θα προτείναμε λοιπόν την επιλογή μιας μεθόδου η οποία μετουσιώνει την οργανική ύλη, τα οργανικά ή τα οργανικά απόβλητα σε :
α)Ενέργεια β) θερμότητα γ) νερό δ) λίπασμα και ει δυνατόν, χωρίς ρύπους, οσμές ή βλαβερά κατάλοιπα.

Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε, ότι όποια μεθοδολογία και αν επιλέξουμε για την διαχείριση των απορριμμάτων, αυτή δεν θα έχει αποτέλεσμα, αν όλοι εμείς δεν αναλογιστούμε τις ευθύνες μας για την τόσο μεγάλη παραγωγή αποβλήτων.
Στρατηγικός μας στόχος θα πρέπει να γίνει η πρόληψη δημιουργίας απορριμμάτων, καθώς και μια ριζική αλλαγή στην συμπεριφορά μας, στον τρόπο  που αγοράζουμε και μεταφέρουμε τα προϊόντα.

ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ
ΟΙΚΟΖΩΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ