Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κιάτο με πρωτοβουλία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, και θέμα το νέο νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ, παρέστη ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με το νέο καθεστώς ασφάλισης της γεωργικής δραστηριότητας, τα προβλήματα από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ και οι επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα. Ο κ. Κόλλιας τοποθετήθηκε ...
επί του θέματος, ασκώντας δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Η αθρόα προσέλευση των αγροτών μας στην αποψινή συζήτηση, η αγανάκτηση και ο προβληματισμός που διατύπωσαν, καταδεικνύουν ότι μέσα σε λίγους μήνες από την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για την ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, έχουν ήδη αρχίσει να αντιλαμβάνονται τα δεινά που τους περιμένουν.
Ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, είχα αναδείξει στο Κοινοβούλιο τις αδυναμίες του νέου νόμου, αδυναμίες που δεν οφείλονται στην ανάγκη αναμόρφωσης του ΕΛΓΑ, αλλά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προσφέρει πραγματική ασφάλεια και προστασία στους αγρότες μας. Ιδιαιτέρως είχα επισημάνει τρία σοβαρότατα προβλήματα: την υποχρεωτική προκαταβολή εκ μέρους των αγροτών της ασφαλιστικής εισφοράς, την προαιρετικότητα στην καταβολή αποζημιώσεων εκ μέρους του ΕΛΓΑ και τα οικονομικά προβλήματα που θα δημιουργήσει η μη ανάληψη υποχρεώσεων εκ μέρους του κράτους για τη στήριξη του ΕΛΓΑ και τη διασφάλιση της καταβολής των αποζημιώσεων.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι αγρότες θα πληρώσουν τσουχτερή ασφαλιστική εισφορά, η οποία θα υπολογίζεται όχι με βάση την πραγματική τους παραγωγή, αλλά βάσει κάποιων δεικτών. Η πληρωμή είναι προκαταβολική και υποχρεωτική, επί ποινή ακόμη και κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων του αγρότη. Αντίθετα, ο ΕΛΓΑ δεν είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το σύνολο της αποζημίωσης, παρά μόνο μια προκαταβολή, εάν δεν το επιτρέπουν τα οικονομικά του. Και βεβαίως, όπως έχει τονίσει, ποτέ τα οικονομικά του ΕΛΓΑ δεν θα έρθουν σε ισορροπία, αφού τα έσοδα που προβλέπονται δεν επαρκούν για να καλύψουν και τους αγρότες μας και τις λειτουργικές ανάγκες του οργανισμού. Σε όλα αυτά, το κράτος σφυρίζει αδιάφορα, αρνούμενο να στηρίξει οικονομικά τον ΕΛΓΑ και, κατ’ επέκταση, τους αγρότες που έχουν πληγεί από καταστροφές.
Όλα αυτά έγινε φανερό ότι οι αγρότες μας αρχίζουν να αντιλαμβάνονται με τρόπο οδυνηρό. Είχαμε το σκάνδαλο με τις καταστροφές του 2009, για τις οποίες οι παραγωγοί της Κορινθίας ουσιαστικά δεν έχουν αποζημιωθεί και, απ’ όσο φαίνεται, δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να τους αποζημιώσει. Είχαμε τις μεθοδεύσεις για τις καταστροφές του 2010, όπου αυθαίρετα κρίθηκε ότι οι ζημιές δεν ήταν αποζημιώσιμες. Έπειτα από δύο χρονιές με μηδενικές ή λειψές αποζημιώσεις, η Κυβέρνηση έρχεται να ζητήσει από τους αγρότες μας την καταβολή της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ μέχρι τις 15 Ιουνίου. Μιας εισφοράς η οποία για το σταφύλι ανέρχεται στα 65 ευρώ ανά στρέμμα, για τα λεμόνια, που σαπίζουν απούλητα, 28 ευρώ το στρέμμα, για τα βερύκοκα 50 ευρώ.
Η αγανάκτηση, η οργή και η ανησυχία των αγροτών μας είναι πρόδηλη, όσο και δικαιολογημένη. Τα πρώτα δείγματα από τον «νέο» ΕΛΓΑ είναι εξόχως αρνητικά. Το πλέγμα ασφαλείας που διέσωζε τους αγρότες μας στις δύσκολες ώρες είναι πλέον διάτρητο και φοβούμαι ότι σε λίγο καιρό θα είναι ανύπαρκτο. Η Κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα του ΕΛΓΑ και να αλλάξει πολιτική. Διαφορετικά, έπειτα από λίγους μήνες, που οι αγρότες μας θα έχουν προκαταβάλει χιλιάδες ευρώ ενώ θα βλέπουν την παραγωγή τους να χάνεται, χωρίς ελπίδα αποζημίωσης, η Κυβέρνηση θα βρει μπροστά της σύσσωμο τον αγροτικό κόσμο της χώρας.»