29 Μαρ 2011

Επανεξετάζονται τα επιδόματα για ανέργους και πολύτεκνους


Σε πλήρη επανεξέταση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας και πολυτεκνιών επιδομάτων προχωράει η κυβέρνηση, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ το 2012.Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου...
έχει προαναγγείλει τη χορήγηση επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τόσο σε ανέργους όσο και σε πολυτέκνους, σημειώνει ωστόσο ότι η κατεύθυνση που επιλέγει η κυβέρνηση είναι αυτή της αποκατάστασης των αδικιών του συστήματος με στόχο την αύξηση των επιδομάτων γι’ αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, δηλαδή τις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις.

Προς το παρόν τα όρια που θα καθορίσουν τη χορήγηση η μη των επιδομάτων στους μεχρι σήμερα δικαιούχους από 1-1-2012 παραμένουν ασαφή και πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα (EE-EKT-ΔΝΤ).

Προ μηνός ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Ολι Ρεν δήλωσε σχετικά ότι «θα μπορούσε να εξοικονομηθεί το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ, εφόσον βελτιωθεί ο μηχανισμός βάσει του οποίου πραγματοποιείται ο έλεγχος των περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων ή με την καλύτερη στόχευση και τη δικαιότερη επίδραση του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων».

Αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομικών, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, καλείται να μειώσει το συνολικό ποσό που δαπανάται για επιδόματα κατά 500 εκατ. ευρώ, άρα να μειώσει το συνολικό αριθμό των δικαιούχων. Γίνεται επίσης αντιληπτό ότι η εφαρμογή των κριτηρίων εισοδήματος και περιουσίας στη χορήγηση επιδομάτων οδηγεί αυτομάτως στην κατάργηση της καθολικής χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας που ισχύει σήμερα.

Ποιοι κινδυνεύουν

Τα κριτήρια που μελετώνται περιλαμβάνουν ακόμη και την εξέταση του εισοδήματος της συζύγου ή του συζύγου. Πιο απλά, αν κάποιος είναι άνεργος αλλά το εισόδημα της συζύγου του υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, τότε δεν θα δικαιούται το επίδομα.

Το μνημόνιο ορίζει ρητά ότι το επίδομα ανεργίας πρέπει να δίδεται αποκλειστικά σε εκείνους που στερούνται τα ελάχιστα μέσα επιβίωσης, διάταξη που υπενθύμισε πρόσφατα ο κ.Ρεν. Αυτό σημαίνει, αν ακολουθηθεί κατά γράμμα, ότι αποκλείονται αυτομάτως από τη λίστα των δικαιούχων όσοι έχουν στην κατοχή τους έστω και ένα ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ή αν το ετήσιο εισόδημα τους είναι πάνω από 6.000 ευρώ τον χρόνο για ένα άτομο ή 12.000 ευρώ για μια οικογένεια.

Εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς κάνουν λόγο για μείωση του αριθμού των δικαιούχων ακόμη και στο μισό αν ακολουθηθεί η «σκληρή γραμμή» του Επιτρόπου Ρεν. Το ζήτημα θα τεθεί στον κ. Παπακωνσταντίνου από τους εκπροσώπους της τρόικας που φθάνουν στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα 4 Απριλίου.

Γεννάται ασφαλώς το ερώτημα ποια θα είναι η οδός που θα επιλέξει η κυβέρνηση και αν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με δεδομένη την «έκρηξη» της ανεργίας και τις εκτιμήσεις για εκτίναξη του ποσοστού των ανέργων στο 20%.


Το Βήμα on line