29 Μαρ 2011

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P


Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, στο ΒΒ- από ΒΒ+, ενώ διατήρησε αρνητική την προοπτική του.Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος σημείωσε ότι ...
τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις του ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους είναι δυνητικά προϋπόθεση για το δανεισμό μίας χώρας από το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (ESM), ο οποίος θα διαδεχθεί από τον Ιούλιο 2013 το σημερινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

"Οι οίκοι αξιολόγησης δεν λογοδοτούν πουθενά"

«Οι οίκοι αξιολόγησης δεν λογοδοτούν πουθενά και υποβαθμίζουν την Ελλαδα όχι για όσα κάνει, αλλά για τις κατευθύνσεις της ΕΕ, κρίνοντας ότι δεν ήταν επαρκείς, σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι εκκρεμούν σημαντικές αποφάσεις που θα ηρεμήσουν τις αγορές. Ανέφερε δε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αξιολογήσει αυτούς τους οίκους

ΥΠΟΙΚ: Λανθασμένη η εκτίμηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης
Σε λανθασμένη και μονομερή αξιολόγηση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, καθώς και των δημοσιονομικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard & Poor’s. Παράλληλα, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, αυτή η κίνηση του οίκου δεν δίνει τη δέουσα βαρύτητα στις δράσεις που παίρνει η κυβέρνηση και δεν αντανακλά την προσπάθεια, αλλά και την επιτυχία έως σήμερα στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, ούτε τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο οίκος αποδίδει την υποβάθμιση στις ανακοινώσεις της Συνόδου της 25ης Μαρτίου για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), που έχουν δύο σκέλη: (α) την πιθανή επιβολή αναδιάρθρωσης του χρέους ως προαπαιτούμενο για δανεισμό από τον ΕΜΣ, και (β) τη θεσμοθέτηση της προτεραιότητας της αποπληρωμής των δανειακών κεφαλαίων προς τον ΕΜΣ έναντι των υπολοίπων πιστωτών. Το σκεπτικό για την υποβάθμιση της Ελλάδας, είναι ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τα μέσα του 2013 μέσω δανεισμού στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων, όταν το σημερινό πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης ολοκληρώνεται, και θα χρειαστεί η Ελλάδα να δανειστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι η εκτίμηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης είναι λανθασμένη για μια σειρά από λόγους, και ειδικότερα:

«Πρώτον, με βάση το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα επανέλθει στις ιδιωτικές αγορές από το 2012. Άλλωστε, οι πρόσφατες αξιολογήσεις από την τρόικα επιβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως έχει σχεδιαστεί και φέρνει αποτελέσματα.

Δεύτερον, η S&P αγνοεί περιέργως τις υπόλοιπες κρίσιμες αποφάσεις που επιβεβαιώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, οι οποίες μειώνουν περαιτέρω την πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να έχει πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Συγκεκριμένα, τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να διπλασιάσουν την περίοδο αποπληρωμής του δανείου έως 7 έτη και να περικόψουν το επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, μειώνοντας τις αποπληρωμές της χώρας.

Επιπλέον, η S&P αγνοεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για να αντιμετωπίσει τον όποιο κίνδυνο δημοσιονομικών αποκλίσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας συνολικής και φιλόδοξης μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2012-2015, η οποία θα φέρει το έλλειμμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει, επίσης, δεσμευτεί να ολοκληρώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με στόχο την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ έως το 2015, με τα έσοδα να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της».

newpost