Χάσατε το κλειδί του σπιτιού σας; ∆εν πειράζει, τυπώστε ένα άλλο. Στα «γκάτζετ» του άµεσου µέλλοντος περίοπτη θέση θα κατέχουν οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, οι οποίοι, αντί για χαρτί, θα... τυπώνουν τα αντικείµενα που επιθυµούµε και τα οποία θα έχουµε προηγουµένως σχεδιάσει, όπως εµείς θέλουµε, στον... υπολογιστή µας.
Ο εκτυπωτής αυτός θεωρείται αρκετά οικονοµικός, καθώς κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ, όταν άλλες αντίστοιχες συσκευές µε πολύ µεγαλύτερο µέγεθος θα κοστίζουν από 10.000 ευρώ µέχρι σχεδόν ένα εκατοµµύριο ευρώ. Το ThingO-Matic λοιπόν, που προορίζεται για... οικιακή χρήση, µπορεί προς το παρόν να κατασκευάζει αντικείµενα από πλαστικό, όπως για παράδειγµα µια κούπα του καφέ.
Οι ειδικοί που ασχολούνται µε την καινούργια αυτή τεχνολογική εφαρµογή, λένε στην εφηµερίδα «Times», ότι σε λίγο καιρό τέτοιου είδους εκτυπωτές θα µπορούν να φτιάχνουν, σε λίγα λεπτά, αντικείµενα από µέταλλο, ανοίγοντας έτσι τον δρόµο για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών στα µέτρα και στη µορφή που καθένας επιθυµεί.
Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές είναι συνδεδεµένοι µε υπολογιστές οι οποίοι αναλύουν τη δοµή ενός αντικειµένου και δηµιουργούν ένα εικονικό σχέδιο.
Στη συνέχεια ο µηχανικός εκτυπωτής κατασκευάζει το αντικείµενο που εµφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή χρησιµοποιώντας στρώσεις πλαστικού τη µία πάνω στην άλλη. Πρόκειται συνήθως για ρευστή ρητίνη, η οποία στη συνέχεια στερεοποιείται και σκληραίνει µε υπεριώδη ακτινοβολία από ένα λέιζερ. Στο τέλος, όποια ποσότητα ρητίνης περισσέψει, καθαρίζεται µε χηµικά συστατικά.
Βέβαια, αντίστοιχεςσυσκευές µεγαλύτερου µεγέθους που χρησιµοποιούνται στις βιοµηχανίες µπορούν να κατασκευάσουν πιο περίπλοκα µηχανικά µέρη αλλά σε µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα, δηλαδή σε µία µέρα. Ο συγκεκριµένοςτρισδιάστατος εκτυπωτής περιβάλλεται από ένα ξύλινο κουτί µε καλώδια που προεξέχουν. Πάσχει λίγο στο... φινίρισµα, είναι η αλήθεια, αλλά έτσι συµβαίνει ορισµένες φορές, αν κάτι είναι φτιαγµένο εξ ολοκλήρου στο χέρι. Γεγονός πάντως είναι ότι, µόλις τελειοποιηθεί, το Thing-O-Matic θα µπορεί να κλωνοποιήσει ακόµη και τον... εαυτό του, κατασκευάζοντας πολλά από τα µηχανικά του µέρη.
Σύµφωνα µε τον Αντριαν Μπόουγιερ από το Πανεπιστήµιο του Μπαθ, ο οποίος κατασκευάζει επίσης έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, σε πέντε χρόνια από σήµερα, τέτοιου είδους συσκευές θα µπορούν να κατασκευάζουν ακόµη και κινητά τηλέφωνα, χωρίς όµως τα µικροτσίπ τους
ΠΗΓΗ: τα νεα on-line