12 Ιαν 2011

Υπουργικό Συμβούλιο: Σαρωτικές αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες


Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας θα παρουσιάσει το επίμαχο σχέδιο...
για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, το οποίο έχει προκαλέσει μπαράζ κινητοποιήσεων από την πλευρά των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση «Μητροπολιτικού Φορέα» για τις αστικές συγκοινωνίες, με συγχώνευση των μέσων σταθερής τροχιάς (Τραμ, Μετρό, ΗΣΑΠ) και της ΕΘΕΛ με ΗΛΠΑΠ.

Ο μητροπολιτικός φορέας περιλαμβάνει επίσης τα ΚΤΕΛ και τον Προαστιακό.

Οι αλλαγές στον ΟΑΣΑ προβλέπουν επίσης μετατροπές, συγχωνεύσεις, επεκτάσεις, πυκνώσεις αλλά και αναστολές δρομολογίων λεωφορειακών γραμμών.

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών δέχεται εισηγήσεις για αύξηση του ενιαίου εισιτηρίου από το 1 ευρώ στα 1,4 ευρώ.

Στο Μνημόνιο υπάρχει αναφορά για αύξηση των τιμολογίων κατά τουλάχιστον 30% εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

«Αγκάθι» είναι οι περίπου 1.500 προβλεπόμενες μετατάξεις και οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς έχουν αντιδράσει με έντονες κινητοποιήσεις. Μπροστά στο νέο απεργιακό μπαράζ, οι διοικήσεις προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να ματαιώσουν τις κινητοποιήσεις, όμως οι εργαζόμενοι απαντούν αιφνιδιαστικά με αλλαγή προγράμματος.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας υπεραμύνθηκε του σχεδίου και μίλησε για μεταρρυθμιστική τομή που θα οδηγήσει σε σύγχρονες ποιοτικές συγκοινωνίες και σε απαλλαγή από τα τεράστια ελλείμματα, τα οποία καλείται και καλύπτει εκ των υστέρων το σύνολο των φορολογούμενων πολιτών.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το σχέδιο προχωρεί στη βάση δύο βασικών αρχών, της διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα των συγκοινωνιών και στην περιφρούρηση του δικαιώματος στην εργασία όλων των υπαλλήλων.

Τα άλλα θέματα της ατζέντας

Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν επίσης η επικύρωση Κοινοτικής Οδηγίας αναφορικά με την θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση των θαλάσσιων υδάτων.

Επίσης τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα ενημερωθούν από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ.Κουτρουμάνη, σχετικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για την έγκαιρη απονομή των συντάξεων.

Κατά πληροφορίες, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, με αντικείμενο τον ορισμό νέου αρχηγού στο Λιμενικό Σώμα, αλλά και την διάλυση της Αγροφυλακής.

το Βήμα on line