12 Ιαν 2011

[ Δρόµοι ]. Του Ρούσσου Βρανά


Μια εκτίµηση...
... του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου για τις βαλτικές χώρες, µε τίτλο «Αποφεύχθηκε η κατάρρευση», γράφει: «Είναι πολύ νωρίς για µια τελική εκτίµηση της επιτυχίας της βαλτικής στρατηγικής. Η προσαρµογή κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί και τα τρέχοντα προβλήµατα της ευρωζώνης µπορούν να περιπλέξουν την ανάκαµψη. Είναι όµως σαφές ότι οι χειρότερες προβλέψεις δεν επαληθεύτηκαν. Παρά την... 


πρωτοφανή οικονοµική ύφεση, που συρρίκνωσε σωρευτικά κατά 25% το ΑΕΠ,η υποτίµηση και οι τραπεζικές κρίσεις αποφεύχθηκαν».

Οι λαοί...
... των βαλτικών χωρών έχασαν το ένα τέταρτο του εθνικού τους εισοδήµατος.
Αυτοί οι λαοί κατέρρευσαν. Η κατάρρευση που αποφεύχθηκε και για την οποία πανηγυρίζει το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο αφορούσε φυσικά τους τραπεζίτες. Οµως, αυτό ήταν γνωστό από την αρχή. Οπως είναι επίσης γνωστό πως οι τραπεζίτες δεν πρόκειται να βγουν χαµένοι ούτε από την επικείµενη πτώση του επόµενου ευρωντόµινο: της Πορτογαλίας.

Μόνο που, όπως επισηµαίνει ο οικονοµολόγος Πολ Κρούγκµαν, η υπόθεσή της δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο ήταν της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Η Ελλάδα είχε υπερβολικό κρατικό δανεισµό. Η Ιρλανδία και η Ισπανία πελώριες στεγαστικές φούσκες. Αντίθετα, η Πορτογαλία δεν ήταν σε τόσο κακή κατάσταση. Δεν είχε στεγαστικές φούσκες. Και τις παραµονές της οικονοµικής κρίσης, το χρέος της ήταν πάνω- κάτω όσο και της Γερµανίας. Τότε γιατί οι διεθνείς κερδοσκόποι και τοκογλύφοι τη σπρώχνουν στο χείλος του γκρεµού µε απανωτές υποβαθµίσεις; 
 Ισως η απάντηση σε αυτό να έχει ήδη δοθεί µε την παρακάτω δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε πρόσφατη...
... κοινή συνέντευξη Τύπου µε τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ουρµπάν, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε πει: «Νωρίτερα φέτος, είχα διευκρινίσει πως αυτοί που επιθυµούν να δουν περισσότερη οικονοµική διακυβέρνηση και οικονοµικό συντονισµό στην Ευρώπη, δεν είναι µόνο οι λεγόµενοι φεντεραλιστές, αλλά και οι αγορές. Οι αγορές απαιτούν περισσότερο συντονισµό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Οι αγορές στέλνουν κάθε µέρα ένα πολύ σαφές µήνυµα, πως η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί πιο συντονισµένα όσον αφορά τα οικονοµικά και χρηµατοπιστωτικά θέµατα. Οταν λοιπόν ζητάµε περισσότερη οικονοµική διακυβέρνηση και συντονισµό, δεν πρόκειται για ουτοπία ή ιδεαλισµό. Είναι ζήτηµα ρεαλισµού και στέρεης κοινής λογικής».

Η δήλωση του Μπαρόζο είναι τόσο σαφής, που δεν κινδυνεύει να παρερµηνευτεί. Με δυο λόγια, θέλει να πει πως οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να σπεύσουν να εκχωρήσουν ακόµη περισσότερη οικονοµική αυτονοµία και εθνική κυριαρχία στους ευρωπαϊκούς θεσµούς, επειδή αυτό είναι το θέληµα των αγορών.

Η γεωγραφία...
... των αγορών ήταν πάντα ένα µυστήριο. Μιλάµε αδιάκοπα γι’ αυτές, ξέρουµε πως αποφασίζουν για τη ζωή µας, ωστόσο δεν γνωρίζουµε πού βρίσκονται ακριβώς, ούτε µπορέσαµε ποτέ να τους δώσουµε ένα πρόσωπο. 

Μετά τη δήλωση Μπαρόζο δεν θα χρειαστεί να ψάξουµε πολύ. Η καρδιά των αγορών χτυπάει στις Βρυξέλλες. Δεν ψηφίσαµε γι’ αυτές. Δεν τις εξουσιοδοτήσαµε. Απλώς οι πολίτες προδόθηκαν σε αυτές από τους µικροπωλητές της ευρωπαϊκής ουτοπίας.

ΠΗΓΗ: τα νεα on-line,  rvranas@otenet.gr