12 Ιαν 2011

Βρήκαν µίζες χωρίς ονόµατα: Πόρισµα του ΠΑΣΟΚ για το µαύρο χρήµα της Siemens, όχι όµως για τους αποδέκτες


Τη ροή του µαύρου χρήµατος από τα ταµεία της Siemens, χωρίς όµως να ονοµατίζουν τους τελικούς αποδέκτες, έχουν… χαρτογραφήσει οι βουλευτές του... ΠΑΣΟΚ - µέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της γερµανικής εταιρείας, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του πορίσµατός τους.

«Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος κατείχε από το 1996 µέχρι το 2007 τη θέση του διευθύνοντος συµβούλου της Siemens Hellas, είχε προωθήσει από το 2000 και είχε εγκριθεί από τους διαχειριστές των µαύρων ταµείων της µητρικής εταιρείας, συµφωνία ποσοστού 2% επί του τζίρου των πωλήσεων για συγκεκριµένες σειρές εταιρικών προϊόντων. Σκοπός της συµφωνίας του 2% ήταν ο χρηµατισµός πολιτικών κοµµάτων και πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα για την προώθηση των πωλήσεων της εταιρείας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον προποµπό του πορίσµατος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σχετικά µε τον ρόλο του πάλαι ποτέ ισχυρού άντρα της Siemens στην Ελλάδα.

Σύµφωνα µε τους βουλευτές, υπήρχε µια χρονική περίοδος κατά την οποία ο φυγόδικος Χρήστος Καραβέλας και ο Πρόδροµος Μαυρίδης (σ.σ.: και οι δύο υπήρξαν υψηλόβαθµα στελέχη της Siemens και είναι κατηγορούµενοι) «ανταγωνίζονταν σχετικά µε την εξουσία του ελέγχου διανοµής µιζών στην Ελλάδα».
Από τις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας, οι βουλευτές διαπιστώνουν ακόµη ότι µετά την περιέλευση των χρηµάτων στους λογαριασµούς που είχαν καθορίσει οι διαχειριστές των µαύρων ταµείων (Πρ. Μαυρίδης, Μιχ. Χριστοφοράκος κ.λπ.), ενεργοποιούνταν ένα δίκτυο που είχε ως σκοπό να εξαφανίσει τα ίχνη του χρήµατος από τους δωροδοκούντες υπαλλήλους της Siemens προς τους τελικούς αποδέκτες, δηλαδή τους παθητικά δωροδοκούµενους έλληνες κρατικούς λειτουργούς, υπηρεσιακούς παράγοντες και πολιτικούς.
Συνήθως, τα χρήµατα που διακινούνταν µέσα από το «κανάλι» των εταιρειών συµφερόντων του Μιχ. Χριστοφοράκου φαίνεται ότι κατέληγαν σε πολιτικά κόµµατα, ενώ από το «δίκτυο» των εταιρειών του Π. Μαυρίδη τα χρήµατα φέρεται ότι κατέληγαν σε κρατικούς λειτουργούς.

 Από τις πιο χαρακτηριστικές «ύποπτες» συµβάσεις, που αναφέρονται στο προσχέδιο είναι η προµήθεια ηλεκτραµαξών το 2002, όταν ακόµη το δίκτυο του ΟΣΕ δεν διέθετε ηλεκτροκίνηση, καθώς και η καταβολή από τον ΟΣΕ 5 εκατ. ευρώ το 2006 ως αντίτιµο για στάθµευση βαγονιών στο αµαξοστάσιο του Ρέντη για έξι µήνες!

Ακόµη υπουργός εµφανίζεται να συµµετέχει σε σύσκεψη µε στελέχη της Siemens
και να συνηγορεί υπέρ της εταιρείας για την ολοκλήρωση συµφωνίας µε το ∆ηµόσιο. Εµφανίζεται δε να παρέχει και διαβεβαιώσεις ότι θα πιέσει άλλα υπουργεία προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ποινική αξιολόγηση όλων των στοιχείων για τα µη πολιτικά πρόσωπα εναπόκειται πλέον στην Τακτική ∆ικαιοσύνη που ερευνά την υπόθεση.

Σε διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγµής φαίνεται να επιδίδονται ΠΑΣΟΚ και Νέα ∆ηµοκρατία σε επιτελικό επίπεδο, στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens, προκειµένου να συντάξουν κοινό πόρισµα µέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Πάντως οι κινήσεις αυτές φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει τη δυσφορία βουλευτών από τα δύο µεγάλα κόµµατα που µετέχουν στην Εξεταστική, οι οποίοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο να ζητήσουν να διατυπωθούν οι προσωπικές απόψεις τους στο τελικό πόρισµα, καθώς σκοπεύουν να ζητήσουν την παραποµπή συγκεκριµένων πολιτικών προσώπων και από τους δύο χώρους σε Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής.

Οπως έλεγαν χθες βουλευτές που συµµετέχουν στην Εξεταστική, υπάρχει ένα αρχικό κείµενο εργασίας και µε βάση αυτό γίνονται προσθέσεις και αφαιρέσεις µε σκοπό να υπάρξει τεκµηρίωση πράξεων ή παραλείψεων που, µε συνοδεία εγγράφων για κάθε περίπτωση χωριστά, δείχνουν να υπήρξε βλάβη του ∆ηµοσίου ή πλουτισµός της Siemens ή πλουτισµός φυσικών προσώπων. Μάλιστα σηµείωναν µε νόηµα ότι υπάρχουν ενδείξεις οι οποίες θα παραπέµπουν σε Προκαταρκτική ορισµένα πολιτικά πρόσωπα.

Στο µεταξύ κατατέθηκαν χθες στον πρόεδρο της Επιτροπής από τον προϊστάµενο της ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος της ΕΛ.ΑΣ. Μανώλη Σφακιανάκη εννέα κούτες µε 15.000 σελίδες, που αφορούν τµήµα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου από τον κεντρικό σέρβερ της γερµανικής εταιρείας.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ούτε ο ίδιος αλλά ούτε η υπηρεσία του έχουν αξιολογήσει το υλικό το οποίο περιλαµβάνει πληρωµές σε πολιτικά κόµµατα, παροχές σε φυσικά πρόσωπα υπό τύπον ταξιδίων, δώρων και εισιτηρίων αγώνων. Αρκετές από τις σελίδες αφορούν στοιχεία για τις συµβάσεις του C4I, του ΟΤΕ και του προαστιακού. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές στα αρχεία υπάρχουν αναφορές και για µεταφορές µεγάλων χρηµατικών ποσών αλλά και δώρα που έστελνε η εταιρεία.

ΠΗΓΗ: τα νεα on-line