12 Ιαν 2011

«3D» Διαμαντίδης vs «Κill Βill» Σπανούλης


Κάθε φορά που αναμετρούνται Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, σε οποιοδήποτε άθλημα, οι εκάστοτε προπονητές διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν είναι ζήτημα προσώπων αλλά ομάδων και ότι η στρατηγική τους δεν αφορά την... 
αντιμετώπιση του αντίπαλου σταρ αλλά του συνόλου.

Από τον κανόνα δεν θα μπορούσε να αποτελούν εξαίρεση οι σπουδαίοι σέρβοι προπονητές (και κουμπάροι) κκ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς (ΠΑΟ) και Ντούσαν Ιβκοβιτς (Ολυμπιακός), οι οποίοι εν όψει του μπασκετικού ντέρμπι σήμερα Τετάρτη (21.00, ΕΤ1) στο κλειστό του ΟΑΚΑ (επιχειρώντας να αποφορτίσουν τους παίκτες τους από το άγχος) έχουν προετοιμάσει τις δύο ομάδες «για έναν ακόμη αγώνα πρωταθλήματος».

Μόνο που η εν λόγω αναμέτρηση για τη 12η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ δεν είναι οποιοσδήποτε αγώνας, αλλά ένα από τα δύο (μεταξύ τους) ντέρμπι που θα κρίνουν την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Οσο για τα πρόσωπα; Οι «αιώνιοι» διαθέτουν κάποιους από τους σημαντικότερους σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ ( Φώτσης, Σάτο, Μπατίστ, Νίκολας οι Πράσινοι Παπαλουκάς, Τεόντοσιτς, Νεστέροβιτς , Μπουρούσης οι Ερυθρόλευκοι).
Ωστόσο τα περισσότερα φλας θα αστράψουν σημαδεύοντας τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον  (πρώην συμπαίκτη του στο Τριφύλλι και στην εθνική ομάδα) Βασίλη Σπανούλη! Είναι οι ηγέτες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, αυτοί που όταν βρίσκονται στο παρκέ ανεβάζουν την ομάδα τους ένα επίπεδο.
Τυγχάνουν της γενικής αποδοχής των προπονητών και των συμπαικτών τους στα αποδυτήρια και συγκεντρώνουν το διπλό χάρισμα που ανάγει έναν αθλητή στη σφαίρα των σπουδαίων: συνδυάζουν εκτελεστική ικανότητα και μπορούν να δημιουργήσουν για τον εαυτό τους (ώστε να σκοράρουν) και για τους συμπαίκτες τους, εξ ου και ο υψηλός αριθμός στις τελικές πάσες.

Βέβαια, στη συγκεκριμένη αναμέτρηση,
όπου ο Σπανούλης θα είναι «κόκκινο πανί» για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού (οι οποίοι τον λάτρευαν για όσα προσέφερε στο μπασκετικό Τριφύλλι ως το καλοκαίρι του 2010, αλλά πλέον τον μισούν για την απόφασή του να υπογράψει τριετές συμβόλαιο στον Ολυμπιακό ), η σύγκριση με τον Διαμαντίδη θα ήταν πιο δίκαιη, αν γινόταν σε ουδέτερη έδρα και όχι στο καυτό ΟΑΚΑ λ.χ. στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος (6/3) ή στο φάιναλ φορ της Βαρκελώνης (6-8 Μαΐου).
Ακόμη και έτσι, πάντως, υπό αυτές τις συνθήκες, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι κορυφαίοι έλληνες καλαθοσφαιριστές, οι οποίοι σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν της συνύπαρξής τους στον Παναθηναϊκό έχουν επωμιστεί διαφορετικούς ρόλους προκαλώντας εξάρτηση στους «αιώνιους».