1 Νοε 2010

Η Ελλάδα, τελευταίο θύμα του Μνημονίου;


Η Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πληρώσει εξ ολοκλήρου το «μάρμαρο» που προκάλεσε η κρίση χρέους. Ο μηχανισμός που στήθηκε τον περασμένο Μάιο, με κεφάλαια της Ε.Ε και του ΔΝΤ για την Ελλάδα, αποσόβησε τη χρεοκοπία της χώρας.Ομως το κόστος της σωτηρίας δεν...

μοιράστηκε ισομερώς. Οι πολίτες υποχρεώθηκαν σε πρωτοφανείς θυσίες, ενώ αντιθέτως οι δανειστές της χώρας εξασφάλισαν την επιστροφή των κεφαλαίων τους στο ακέραιο.

Εφεξής, μετά τη συμφωνία Σαρκοζί - Μέρκελ, η οποία επικυρώθηκε στη σύνοδο κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα, και οι επενδυτές θα επωμίζονται ένα μέρος του βάρους των υπερχρεωμένων χωρών προκειμένου αυτές να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να αντεπεξέλθουν μελλοντικά στις υποχρεώσεις τους.

Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, και οι «επενδυτές θα πρέπει να νιώσουν λίγο από τον πόνο που συνεπάγεται η επιχείρηση σωτηρίας ενός υπερχρεωμένου κράτους».

Ο νέος μηχανισμός

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο μηχανισμός μόνιμης βοήθειας που αποφασίστηκε να στηθεί στην Ε.Ε. για να αντιμετωπίζει στο μέλλον κρίσεις χρέους ανάλογες με αυτή που πέρασε η Ελλάδα, θα παρέχει κεφάλαια στα κράτη που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ομως παράλληλα και οι δανειστές, δηλαδή οι επενδυτές που κατέχουν ομόλογα, θα πρέπει να αποδεχτούν κάποιες θυσίες, όπως η διαγραφή μέρους του χρέους ή η αναστολή καταβολής τόκων για ένα χρονικό διάστημα.

Από τον νέο αυτό μηχανισμό βοήθειας, με τον οποίο επιχειρείται μια πιο ισορροπημένη κατανομή των οικονομικών βαρών στις χώρες που έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, εξαιρείται η χώρα μας.

Ομως, η δημιουργία του αποτελεί στην ουσία «καρφί» για το ελληνικό Μνημόνιο και τη λογική με την οποία αυτό φιλοδοξεί να σώσει τη χώρα μας από τη χρεοκοπία.

Οργισμένοι, οι τραπεζίτες

Ηδη ο νέος αυτός τρόπος προσέγγισης, ο οποίος επιβλήθηκε από τη Γερμανία προκειμένου να μετριαστούν οι αντιδράσεις που προκάλεσε στο εσωτερικό της χώρας η χρηματοδότηση του μηχανισμού σωτηρίας με χρήματα των φορολογουμένων, φαίνεται να προκάλεσε την μήνιν των κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι φοβούνται ότι η ασταθής ισορροπία που έχει επιτευχθεί στις αγορές των περιφερειακών ομολόγων (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία) μπορεί να ανατραπεί εν μιά νυκτί.

Οργισμένη λέγεται ότι ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος από τον περασμένο Μάιο παρεμβαίνει στην αγορά ομολόγων αγοράζοντας κρατικούς τίτλους των παραπάνω χωρών, δίνοντας έτσι πίστωση χρόνου μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των αγορών.

ΠΗΓΗ: enet.gr