1 Νοε 2010

Ηπαρ από βλαστοκύτταρα

 
Την πιθανότητα να είναι μια μέρα δυνατή, η παραγωγή καλύτερα συμβατών οργάνων προς μεταμόσχευση, αυξάνει η επιτυχία Αμερικανών επιστημόνων, που ανέπτυξαν στο εργαστήριο μινιατούρες ανθρώπινου συκωτιού από βλαστοκύτταρα.
Οπως ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης για...
τη Μελέτη των Ηπατικών Νόσων στη Βοστόνη, η επιστημονική ομάδα είναι «ενθουσιασμένη για τις προοπτικές που ανοίγονται από την έρευνά της, αλλά πρέπει να υπογραμμιστεί ότι είναι πολύ αρχικό το στάδιο και πρέπει να ξεπεραστούν σημαντικά τεχνικά εμπόδια προτού επωφεληθούν τελικά οι ασθενείς».
Ο καθηγητής Σέι Σόκερ, του Ινστιτούτου Γουέικ Φόρεστ της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε ότι «όχι μόνο πρέπει να μάθουμε να δημιουργούμε δισεκατομμύρια ηπατικά κύτταρα με μια προσπάθεια, προκειμένου να δημιουργήσουμε όργανα αρκετά μεγάλα για τους ασθενείς, αλλά πρέπει να καταλήξουμε προηγουμένως και στο αν αυτά τα όργανα μπορούν με ασφάλεια να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς».

Σε «βιο-αντιδραστήρα»

Στην προκειμένη περίπτωση ηπατικά κύτταρα αποσπάστηκαν από ζωικά όργανα και αφού εισήχθησαν σε «βιο-αντιδραστήρα», όπου τροφοδοτούνταν από μίγμα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αναπτύσσονταν και ανίχνευσαν σημάδια βασικών λειτουργιών στο μικροσκοπικό όργανο που προέκυψε.
Οι μινιατούρες που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο είχαν το μέγεθος καρυδιού και προβλέπεται ότι θα απαιτηθεί περίπου μία πενταετία προτού η μέθοδος μεταφερθεί από το εργαστήριο στα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα ενθαρρύνεται η προοπτική ανάπτυξης και άλλων οργάνων προς μεταμόσχευση (νεφρών, παγκρέατος), τα οποία, όπως και το ήπαρ, θα δημιουργούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι καλύτερα συμβατά με τους ασθενείς στους οποίους θα μεταμοσχευθούν.
Η ζήτηση για όργανα προς μεταμόσχευση ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις την αντίστοιχη διαθεσιμότητα και τα τελευταία χρόνια εντείνονται οι έρευνες για την ανάπτυξη οργάνων που θα ενισχύουν τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων μας και προοδευτικά θα μπορούν να τα αντικαθιστούν.

ΠΗΓΗ: enet.gr