14 Οκτ 2010

Σκάνδαλο SIEMENS: Ανάκριση-παρωδία



Δεν θα µπορέσει να εξετάσει πρόσωπο µε πρόσωπο η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία τον Μιχάλη Χριστοφοράκο , πρώην γενικό διευθυντή της Simens στην Ελλάδα και τον γενικό µάνατζερ Ράινχαρντ Σίκατσεκ. Η «ανάκριση» θα γίνει µε γραπτές ερωτήσεις...

Με 87 γραπτές ερωτήσεις θα απευθυνθούν τα µέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens στα πρώην και νυν στελέχη της γερµανικής εταιρείας στο Μόναχο. Μάλιστα εξαιτίας του ταξιδιού στη Γερµανία η Επιτροπή, σύµφωνα µε τον Σήφη Βαλυράκη, αποφάσισε οµόφωνα να παρατείνει την έκδοση πορίσµατος µέχρι τις 15 Νοεµβρίου δεδοµένου, όπως είπε, ότι µπορεί να χρειαστεί να κληθούν και άλλοι µάρτυρες µετά το αποτέλεσµα της ακρόασης µε τα πρώην και τα νυν στελέχη της Siemens. Επειτα από έξι µήνες διαβουλεύσεων µε τη γερµανική Δικαιοσύνη, µε βάση το αίτηµα της ελληνικής πλευράς για δικαστική συνδροµή των γερµανικών αρχών, προκειµένου η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία να εξετάσει πρόσωπο µε πρόσωπο τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, τον πρώην διαχειριστή των µαύρων ταµείων της εταιρείας Ράινχαρντ Σίχατσεκ, καθώς και τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον υπεύθυνο διαφάνειας της µητρικής εταιρείας στη Γερµανία, η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και Προστασίας Καταναλωτών της Βαυαρίας ήταν αρνητική. Κι αυτό γιατί δεν επιτρέπεται στην ελληνική αντιπροσωπεία η απευθείας εξέταση των µαρτύρων καθώς αυτό δεν προβλέπεται από το δίκαιο για τη δικαστική συνδροµή. Η εξέταση θα γίνει µε την υποβολή γραπτών ερωτήσεων και υπό την προϋπόθεση ότι µε το περιεχόµενό τους θα συµφωνεί κατά περίπτωση ο γερµανός υπάλληλος µέσω του οποίου θα γίνεται η διαδικασία.

Την 8µελή αντιπροσωπεία που θα ταξιδέψει την ερχόµενη Τρίτη το βράδυ στη βαυβαρική πρωτεύουσα όπου θα παραµείνει για τρεις ηµέρες αποτελούν οι Βασιλική Τσόνογλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Δηµήτρης Παπουτσής (ΠΑΣΟΚ), Κώστας Τζαβάρας, Πάνος Καµµένος και Γρηγόρης Αποστολάκος (Νέα Δηµοκρατία), Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) και Κώστας Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ), ενώ αρνήθηκε να συµµετάσχει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δηµήτρης Παπαδηµούλης, επειδή διαφώνησε µε τον τρόπο της εξέτασης λέγοντας ότι «το ταξίδι στη Γερµανία δεν θα βγάλει τίποτα γιατί γίνεται µε όρους που βολεύουν τη Siemens».

Ο ίδιος, στο µεταξύ, χαρακτήρισε περίεργη την εµπλοκή της υπεράκτιας εταιρείας Τorcaso – της οποίας ιδρυτής είναι συγγενικό πρόσωπο του Ακη Τσοχατζόπουλου – τόσο στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου όσο και στην κατάθεση εµβασµάτων ύψους 6,7 εκατ. δολαρίων την περίοδο 1999-2000 σε λογαριασµό της εταιρείας στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ on-line