14 Οκτ 2010

Ερχεται νέο πακέτο λιτότητας για τις ΔΕΚΟ


Μια µαύρη τρύπα ελλειµµάτων 1,7 δισ. ευρώ και χρεών σχεδόν 12 δισ. ευρώ αποκάλυψε χθες η δηµοσιοποίηση των στοιχείων για τις 11 πλέον ζηµιογόνες ΔΕΚΟΟι ΔΕΚΟ αυτές µπαίνουν πλέον στο στόχαστρο κυβέρνησης και τρόικας, µε µειώσεις µισθών, προσωπικού και περικοπές των δραστηριοτήτων τους.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εν λόγω ΔΕΚΟ θα ακολουθήσουν το παράδειγµα του ΟΣΕ, µε πρώτες τις συγκοινωνίες.

Στα 11 µαύρα πρόβατα του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα απασχολού νται 21.627 εργαζόµενοι που είχαν µέσο µισθό 40.772 ευρώ το 2009. Αυτός ο µισθός αντιστοιχεί ακριβώς στο διπλάσιο του µέσου µισθού στον ιδιωτικό τοµέα και είναι 44,1% υψηλότερος του µέσου µισθού των δηµοσίων υπαλλήλων. Υπάρχει µάλιστα περίπτωση ΔΕΚΟ (ΗΣΑΠ) όπου ο µέσος µισθός το 2009 διαµορφώθηκε σε 56.554 ευρώ. Σε 5 από τις 11 ΔΕΚΟ, το συνολικό µισθολογικό κόστος ξεπερνάει τα έσοδα. Η δηµοσιοποίηση των στοιχείων για τις πλέον ζηµιογόνες ΔΕΚΟ είναι υποχρέωση της Ελλάδας µε βάση το Μνηµόνιο και εκπληρώνεται µε µικρή καθυστέρηση, καθώς η σχετική προθεσµία έληξε στα τέλη Σεπτεµβρίου. Περικοπές στις αµοιβές
Οι µισθοί στις ΔΕΚΟ µπήκαν στη µέγγενη του προγράµµατος λιτότητας από φέτος όπως και αυτοί στο Δηµόσιο και έτσι το υπουργείο Οικονοµικών υπολογίζει ότι θα υπάρξει εξοικονόµηση 200 εκατ. ευρώ το 2010. Ωστόσο, δεν αποκλείεται περαιτέρω µείωση των αποδοχών, µέσω περικοπών των έκτακτων αµοιβών που εξασφαλίζουν στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ οι γενικοί κανονισµοί προσωπικού.

Φουσκώνουν έλλειµµα και χρέος

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ των ΔΕΚΟ θα συνυπολογίζεται στο εξής στο έλλειµµα του προϋπολογισµού, ενώ τα χρέη τους θα επιβαρύνουν το δηµόσιο χρέος. Ετσι, µε βάση τα στοιχεία των 11 πλέον ζηµιογόνων του 2009, το έλλειµµα θα επιβαρυνθεί κατά 0,7% του ΑΕΠ, ενώ το δηµόσιο χρέος κατά 5% του ΑΕΠ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η Εurostat προχωρεί σε αναθεώρηση του ελλείµµατος του 2009. Αλλοι λόγοι είναι τα swaps (µεταφορά δαπανών τόκων σε µεταγενέστερα έτη) που έχουν συναφθεί το 2000-2009, εκ των οποίων πολλά εκκρεµούν ακόµη.

Το έλλειµµα του 2009 εκτιµάται ότι µπορεί να αυξηθεί µέχρι και κατά 1,4% του ΑΕΠ (και να φτάσει στο 15,1% του ΑΕΠ).

Αυτό θα επηρεάσει και το έλλειµµα του 2010 και θα οδηγήσει πιθανώς στη λήψη πρόσθετων µέτρων. Ωστόσο, η επίδραση στο έλλειµµα του 2010 θα είναι µικρότερη, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονοµικών, καθώς ήδη έχει υπολογισθεί σ’ αυτό ένα µέρος του ελλείµµατος των ΔΕΚΟ, ύστερα από απαίτηση της τρόικας. Υπολογίζεται ότι το έλλειµµα του 2010 θα διαµορφωθεί στο 8,5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 7,8% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, το θέµα θα ξεκαθαριστεί εντός της εβδοµάδας, στο πλαίσιο της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Εurostat στην ΕΛΣΤΑ (Στατιστική Υπηρεσία) και τα στοιχεία θα δηµοσιοποιηθούν στις 22 Οκτωβρίου. Οταν θα έρθει η αντιπροσωπεία της τρόικας εδώ, στις 15 Νοεµβρίου, θα αποφασισθούν και τα µέτρα που πρέπει να ληφθούν.

ΠΗΓΗ:  ΤΑ ΝΕΑ on-line